COVID-19: unde suntem azi și ce să faci dacă te îmbolnăvești. 

18 July 2022

Poate ai observat că numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 e din nou în creștere. Nu e un motiv de panică, dar sigur e un motiv să fii mai precaut. Reporterul DoR Sorana Stănescu îți explică de ce. (sursa: CONCENTRAT, newsletter-ul DoR la care te poți abona și tu aici. Mulțumim!)

“Nu-mi era dor să scriu despre COVID-19. Nu pentru că m-aș fi iluzionat că a dispărut și ne-am întors la normal (nu ne-am întors și nici nu cred că ar fi bine, din multe puncte de vedere), ci pentru că speram că am învățat să ne protejăm la nivel individual, astfel încât, la nivel colectiv, să nu mai ajungem să impunem tot felul de restricții.

Din păcate, suntem în faza here we go again – în România și în toată Europa. După 7.000 de cazuri într-o săptămână, la început de iulie, am ajuns săptămâna trecută la 4.000 de cazuri pe zi și un ritm crescut de internări în spital și la ATI. Estimările INSP spun că la final de august am putea ajunge la 10.000 pe zi, însă biostatisticianul Octavian Jurma, care a urmărit și calculat constant evoluția pandemiei, crede că vom atinge pragul ăsta chiar săptămâna viitoare.

Nu, nu e cazul să te închizi din nou în casă și nici să-ți anulezi planurile de vacanță. Lucrurile sunt încă sub control și știm ce ne poate păzi de îmbolnăvire: o mască cât mai eficientă în transportul în comun, peste tot în interior, dar și în spațiile aglomerate din exterior; aerisit, aerisit, aerisit (nu, aerul condiționat nu împrospătează aerul, doar îl răcește) și spălatul pe mâini.

Hai să nu așteptăm ca masca să devină o impunere, mai ales că riscul de a sta lângă cineva bolnav de COVID e mult mai mare decât înainte: din martie, izolarea nu mai e obligatorie, ci doar recomandată, așa că sunt printre noi și oameni care fie știu că au COVID, dar ies din casă, fie nu se mai testează și presupun că „e doar o răceală” sau vreo alergie.

Iată unde suntem azi și ce să faci dacă te îmbolnăvești.

Ce e cu noile tulpini?

Iarna trecută, valul de COVID-19 a fost cauzat de tulpina Omicron, care între timp a produs mutații. Acum circulă și la noi variantele BA.4 și BA.5, iar în lume și varianta Centaurus, toate mai contagioase decât originalul. (Da, ai auzit asta la fiecare nouă variantă și de fiecare dată a fost adevărat.) Din fericire, noile variante nu par să fie mai periculoase decât ce știm până acum.

Aici găsiți informații despre ce se întâmplă în Europa. 

Ce fac dacă am simptome sau am intrat în contact cu cineva pozitiv? 

Omicron nu dă simptome diferite de cele clasice: febră, tuse, oboseală, dureri de cap și de mușchi (mai rar pierderea gustului și a mirosului). Tocmai pentru că ele pot fi confundate cu o răceală sau gripă, testează-te. Gratis la medicul de familie, la unele spitale (aici lista centrelor de testare din toată țara și, actualizată pentru București, aici) sau prin DSP (suni și ceri o testare acasă). Cu bani, la orice laborator privat.

Poți să faci și singur un test rapid, dar, dacă iese pozitiv, tot trebuie repetat printr-una din metodele de mai sus, ca să fie „oficial” și să primești concediu medical. Dacă, în ciuda simptomelor, iese negativ, e posibil să fie fals negativ, deci tot îl repeți.

Odată ce ești pozitiv, anunță medicul de familie și urmează-i sfaturile. Dacă ai comorbidități (cum ar fi diabet, HIV, boli cardiace, obezitate, faci chimioterapie) sau ai peste 65 de ani, mergi la un spital din țară care are centru de evaluare (aici lista). Cel mai bine, sună și verifică programul înainte. Atenție: din cauza legislației și a banilor, centrele astea nu funcționează în weekend (excepție în București: Spitalul „Matei Balș”), dar ministrul Rafila spune că se caută soluții.

La centrul de evaluare îți vor face analize, un CT, dacă e nevoie, și vei primi tratament, posibil unul dintre antiviralele pe care le avem de la începutul anului, dar doar dacă ești în primele 5-7 zile de boală.

Atenție: nu te poți duce la centrul de evaluare cu un test pozitiv făcut acasă; trebuie unul „oficial”, obținut printr-una din metodele de mai sus.

Indiferent dacă ai simptome sau nu, stai acasă 5 zile.

Fac doza 4? Mai aștept? 

Aici nu există consens, în primul rând pentru că vaccinurile actuale sunt făcute împotriva variantei inițiale a virusului, din 2020, or acum avem deja mutații la mutații. Pzifer și Moderna lucrează la vaccinuri împotriva Omicron, dar ele nu vor fi aprobate mai repede de septembrie, la care se vor adăuga timpii de fabricație și distribuție.

Cert e că Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă de săptămâna trecută ca toate persoanele de peste 60 de ani și cele vulnerabile să facă doza 4 (numită și „al doilea booster”), la cel puțin patru luni de la precedenta. Și asta pentru că, deși nu sunt adaptate pentru Omicron, vaccinurile existente tot protejează împotriva îmbolnăvirilor severe și morții. (Peste 11.000 de români au făcut deja doza 4.)

Nu uita că acum te mai poți vaccina, cu programare, doar la medicul de familie (aici lista pe țară), iar ministrul Rafila a spus că nu ia în considerare redeschiderea centrelor de vaccinare. Dacă medicul tău nu vaccinează sau nu ai medic de familie, te poți duce la oricare.

În plus, acum și copiii între 5 și 11 ani se pot vaccina.

Da, dacă ești tânăr și sănătos, poți aștepta și să apară „noul vaccin”, dar nu știm exact când se va întâmpla asta și între timp e posibil ca virusul să producă noi mutații.

Ce e cu atâtea reinfectări? 

Odată cu Omicron, atât numărul lor, cât și intervalul dintre ele au crescut. La noi, 20% dintre cazuri sunt oameni care au mai avut COVID cel puțin o dată, a spus ministrul Rafila. Se spulberă astfel mitul că „dacă am avut o dată, nu-l mai fac”.

În plus, te poți reinfecta după doar câteva săptămâni și nu există garanții că boala va fi mai ușoară a doua oară. Ba chiar, explică Cristian Apetrei, cercetător în boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh, îmbolnăvirile repetate ar putea fi mai periculoase. (Aici despre cum funcționează reinfectările.)

Tocmai de aceea masca și toate celelalte lucruri simple sunt esențiale – tu rămâi sănătos și împreună facem ca virusul să-și piardă puterea.”Citiţi şi

Motive de optimism pentru 2022

Micul antivaccinist

Dumnezeu nu ne vrea fraieri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro