Cum mai stăm cu virtuțile creștine

24 September 2015

Mira MincăEuropa e sub cel mai mare asediu cu putinţă şi unele voci avizate spun că e o formă de război. Valurile de refugiaţi din ţări ale altor continente ameninţă să sufoce sistemul social al bătrânei Europa.

Fiindcă da, Europa a devenit bătrână nu doar prin prisma vieţii trăite, cât şi prin prisma brutală a vârstei medii a cetăţeanului european.

Sistemul social a fost pus la punct într-un moment de boom şi dezvoltare, prost e că acum ne aflăm într-un moment de regresie economică şi austeritate.

N-am să intru în amănuntele care au forţat atâtea mii de oameni să plece atât de departe de căminele lor.

O să mă leg numai de declaraţia domnului Orban, premierul pe de o parte atât de hulit al Ungariei, dar şi atât de jinduit de către o parte a populaţiei române. Uite bă, ăla a avut coa*e să ridice garduri împotriva musulmanilor, nu ca al nostru! Uite bă, ăla vorbeşte despre faptul că ciuhapii vin în Europa să ne strice demografia, credinţa şi valorile democratice, nu ca al nostru care în loc să doneze terenul ăla pentru o altă mândră catedrală a acceptat să se facă (pe banii Turciei, să nu uităm!) moschee în ţărişoara noastră de se întorc domnitorii în morminte!

Domnul Orban tună cassandric că Europa şi identitatea europeană se bazează pe rădăcinile creştine. Şi deplânge renunţarea din partea aceleiaşi Europe nerecunoscătoare a virtuţilor creştine pe care s-a bazat şi cu care a crescut şi a devenit măreaţă.

imigranti

Teologii au sintetizat de la începuturile creştinismului virtuţile creştine de care trebuie să dea dovadă fiecare dintre cei care îi urmează lui Iisus. Am ales această listă, nu cea de pe ro.orthodoxwiki.org, fiindcă asediul se poartă asupra Europei catolice şi fiindcă domnul Orban e catolic.

Acele virtuţi creştine sunt 7, egale şi de sens opus cu păcatele capitale:

1)    Castitatea
2)    Cumpătarea
3)    Caritatea
4)    Hărnicia
5)    Răbdarea
6)    Bunătatea
7)    Modestia.

Să analizăm:
1)    Castitatea este puritate şi opusă desfrâului trupesc. Îmi pare rău, nu am suficiente cunoştinţe istorice pentru a epuiza lista pe care o merită această virtute. Dar aş recomanda extrem de pe scurt să se treacă în revistă: ciclul regelui Arthur, balada Cidului, Infernul, cărţile infamului marchiz de Sade, Abelard şi Eloise, Roşu şi Negru, Mizerabilii. Cu tot regretul, nu pot considera că un loc în care, în Evul Mediu, se considera în regulă ca mănăstirile de femei să recurgă inclusiv la prostituţie pentru a-şi rotunji veniturile, are dreptul să vorbească despre această virtute ca fiind definitorie pentru identitatea europeană.

2)    Cumpătarea este moderaţie, autocontrol şi este opusă lăcomiei. Ah, da! Evident, războaiele europene au fost duse de dragul ideilor. Banii n-au avut niciun cuvânt de spus. Jefuirea Constantinopolelui de către cruciaţii creştini a fost strict un gest prost interpretat de istorici. La fel şi jefuirea Africii, a Americilor, a Asiei de către creştini nu se pune, a fost făcută cu crucea-n mână. Şi, evident, nu ca să se îmbogăţească, ci pentru motive profund spirituale. Aşa cum ne învaţă pilda bogatului, mai uşor va trece o cămilă prin urechile acului, decât un bogat să intre în Împărăţia Cerurilor. Europenii creştini care au dus războaie au venit cu bogăţia vecinilor în spate doar pentru că s-au jertfit şi s-au încărcat cu păcatul vechilor proprietari ai bogăţiilor, spre a le dărui acestora certitudinea Raiului.

3)    Caritatea este milostenie şi se opune avariţiei. Refuzul de a da ajutor celui aflat la ananghie nu este decât o altă faţă a carităţii. Evident, doar problemele mele de vedere mă împiedică să văd această virtute creştină în acţiune atunci când refuzăm primirea sărmanilor.

4)    Hărnicia e muncă şi e opusă păcatului leneviei. Evident, faptul că se externalizează la dracu cu cărţi multe procese de producţie în ţări unde nu s-a auzit nici de săptămână de lucru de 40 de ore, nici de drepturile muncitorilor nu are de-a face cu profitul brut. E doar modul europeanului bogat de a-i feri pe cei mai puţin fericiţi decât el să nu cadă în acest păcat.

5)    Răbdarea înglobează pacea, milostenia, suferinţa şi e opusă mâniei. Iar mă înşeală ochii şi nu pot vedea răbdarea din partea celor care îl susţin pe domnul Orban.

6)    Bunătatea include bunăvoinţa şi milostenia şi se opune păcatului invidiei. Mai că i-aş cere nişte bani pentru o pereche nouă de ochelari cu lentile roz. Bombon.

7)    Modestia include umilinţa, altruismul şi se opune păcatului trufiei. Dacă am învăţat ceva din istoria pe care am parcurs-o, am învăţat că această virtute nu a avut mulţi adepţi, mai ales în rândul clasei politice europene în ultima mie de ani.

Virtute creştină e să asculţi vorbele Mântuitorului, să vinzi tot, să dăruieşti tot săracilor şi să-L urmezi. Nu scrie în Biblie ”săracilor, dacă-s albi şi dacă sunt de confesiune creştină”. Doar săracilor. Celor în nevoie.

Zidurile pe care Europa le construieşte amarnic sunt ziduri ridicate peste cadavrele celor şapte virtuţi creştine.

PS: adresat atât creştinilor catolici, cât şi celor ortodocşi din România. Pentru prima oară în memoria mea, atât Papa, cât şi BOR au o poziţie similară cu privire la această criză şi îndeamnă la omenie, smerenie şi dăruire. Cât de creştin poate fi acela care se ridică împotriva cuvântului Păstorului său?Citiţi şi

M-am uitat

Casta. Ghinion

(Anti)Eroina Instagramului – Inventing Anna

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro