Cum să combini perdelele și draperiile în funcție de amenajare și spațiu

7 February 2024

Perdelele și draperiile nu sunt doar elemente funcționale într-un spațiu, ci și accesorii esențiale pentru crearea unei atmosfere primitoare și stilizate. Cum le combini poate face o mare diferență în aspectul general al încăperii tale.

Pentru noi, draperiile și perdelele sunt ca bijuteriile unei rochii elegante, pot să definească întreaga apariție și să aducă un plus de stil și rafinament sau pot strica tot.

Aceste accesorii pentru ferestre nu sunt doar elemente funcționale, ci adevărate opere de artă care pot transforma complet atmosfera unei încăperi.

Asemenea desertului de la o nuntă, ele vin ultimele, dar impactul lor poate fi profund. Un decor bine pus în valoare este ca un eveniment memorabil, necesită atenție la detalii și o selecție atentă.

Iată câteva sfaturi și idei pentru a alege și combina perdelele și draperiile în funcție de amenajare și spațiu.

Sursa foto: sunshadesblinds.ca

 1. Stabilește scopul fiecărui tip de acoperire a ferestrei

Înainte de a începe să combini draperii si perdele gata cusute, este esențial să ții cont de funcționalitatea fiecărui element. Perdelele sunt adesea mai subțiri și sunt utilizate pentru a oferi intimitate și filtrarea luminii.

Pe de altă parte, draperiile sunt mai groase și pot fi utilizate pentru a adăuga textură, culoare și pentru a completa decorul. Stabilește dacă ai nevoie de ambele sau doar de unul dintre ele în funcție de scopurile tale.

 1. Alege culorile în funcție de paleta de culori existente

Pentru a crea o amenajare coerentă, alege culorile perdelelor și draperiilor în funcție de paleta de culori existentă în cameră. Dacă încăperea ta are nuanțe neutre, poți adăuga perdele colorate pentru a oferi un accent plăcut.

În schimb, într-o cameră cu pereți colorați intens, poți opta pentru draperii în nuanțe mai calme pentru a echilibra designul.

 1. Mixează texturile pentru o notă de eleganță

Texturile joacă un rol foarte important în designul interior. Pentru a aduce un plus de eleganță spațiului tău, combină perdele și draperii cu texturi diferite. De exemplu, poți alege perdele subțiri din mătase și draperii groase din in sau bumbac. Această combinație de texturi adaugă adâncime și caracter încăperii.

 1. Ajustează lungimea în funcție de înălțimea tavanului

Lungimea perdelelor și draperiilor poate influența percepția despre înălțimea  tavanului. Dacă ai un tavan înalt, poți alege draperii lungi care coboară până la podea pentru a crea un aspect sofisticat.

În cazul camerelor cu tavan scund, perdelele scurte pot face camera să pară mai înaltă. Fii atent la proporții pentru un design echilibrat.

 1. Coordonează modelele cu restul decorului

Dacă îți place ideea de a adăuga modele în amenajarea ta, coordonează-le cu restul decorului. Alege perdele sau draperii cu modele care se îmbină cu podeaua, covoarele sau cu alte accesorii din cameră.

Evită supraîncărcarea designului cu prea multe modele și asigură-te că acestea se completează reciproc.

 1. Păstrează simplitatea pentru spații mici

În spații mici, simplitatea este cheia. Alege perdele și draperii în culori deschise și cu modele subtile pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare. Evită straturile prea groase care pot îngreuna aspectul camerei.

Combinația perfectă între perdele și draperii poate transforma complet un spațiu, adăugând eleganță și personalitate.

Atunci când alegi aceste elemente, ține cont de funcționalitate, culori, texturi și proporții pentru a crea un design interior armonios.

Fiecare detaliu contează, iar alegerea atentă a perdelelor și draperiilor poate face minuni pentru aspectul casei tale.Citiţi şi

Cum alegi corect draperiile

Curățenia de primavară – despre efort și câteva trucuri parfumate

Moda pe vremea lu’ Ceașcă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
Tag-uri: ,

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro