Curățenia de primavară – despre efort și câteva trucuri parfumate

27 March 2019

O bătrână riscându-și viața, suspendată periculos în afara balconului închis, la etajul patru al unui bloc, fără nici un fel de protecție, curăță geamurile. Cu trei rânduri de cârpe, timp de o jumătate de oră. O cunoștință a filmat secvența anul trecut, în martie. Asta e curățenia de primăvară în România.

Copil fiind, eram fascinată de activitatea frenetică care începea brusc odată cu venirea primăverii la țară. Se întâmpla deodată, într-o zi, care era cu mult soare. Iernile la țară sunt lente și au zi de zi, ca punct culminant, plăceri la îndemână – mere coapte și nuci prăjite, de exemplu – ca să treacă timpul mai ușor. Și se doarme mult sau se moțăie, singur sau în grup. Odată ce se încălzește puțin, totul explodează. Natura și oamenii. Se curăță totul, dar totul. Se mută mobilele în mijlocul camerei și se curăță praful din toate ungherele și de pe rafturile cele mai înalte, se ia fiecare obiect și se șterge, soba este frecată pe dinăuntru și pe dinafară. Se văruiește, eventual măcar în bucătărie și în odaia de zi, se văruiește casa pe dinafară, se vopsesc gardurile și copacii. Se spală podelele, geamurile, perdelele, păturile și tot ce se mai poate. Se sapă grădina, se desțelenește pământul în jurul plantelor, al copacilor. Copil fiind, mi se părea că durează o veșnicie, deși probabil că nu dura mai mult de o săptămână nebunia asta care prindea pe toată lumea.

Pe lângă imagini, am memoria intensă a mirosurilor legate de curățenia de primăvară. Iarna, casa mirosea a vin fiert cu cuișoare și cârnați, mere sau gutui coapte cu scorțișoară, a tămâie adusă de la slujba de duminică și a dulapuri cu miros de levănțică. Curățenia de primăvară îmi genera un șoc olfactiv. Alcoolul cu care se curățau geamurile, detergentul cu care se spălau dușumelele, varul proaspăt și vopseaua, mirosul de pământ proaspăt întors și, uneori, o undă de fum de la frunzele și lemnul arse undeva, departe. Venea rândul florilor din grădină și al celor tăiate și aduse înăuntru, ca să miroasă casa, întâi zambilele, apoi narcisele, liliacul și iasomia. Peste toate astea, vântul acela de primăvară parfumat, greu de descris, care provoacă un anumit tip de emoție. Un fel de anticipare că te vei îndragosti, fără să ai idee de ce și de cine.

Curățenia de primăvară a rămas un ritual pe care mi-e frică să îl încalc. Fără el nu vine primăvara și apoi nu vin vara și tot restul vieții mele. Numai că totul este mult mai ușor acum, am detergenţi supereficienţi, ustensile automate de ultimă oră, există servicii de curățenie și curățătorii specializate, grădinar (drept urmare, 50% din spoturile publicitare pe toate canalele sunt în perioada asta pentru produsele de curățenie). Dar mă implic cât pot de mult, curățenia de primăvară are un aspect de curățenie interioară. Nu obțin efectul ăsta niciodată prin jogging sau prin mersul la sala de fitness. E altceva. La sfârșit, casa și grădina sunt proaspete și mă simt și eu, într-un fel magic, proaspătă.

Citiţi şi Lucia Mazer, lecţia de tango modern. It takes two to tango

Partea cu florile e și ea mai ușoară, le am în grădină, dar le și cumpăr, tăiate sau în ghivece, orice îmi doresc. Însă am descoperit alte câteva trucuri mirositoare, un fusion între viața urbană de lux și natură. Îmi parfumez lenjeria de pat, perdelele și păturile cu parfumul/ parfumurile pe care le port primăvara. Fac asta și când călătoresc – primul lucru când ajung în camera de hotel. Iar acum există parfumuri și lumânări exclusiv pentru casă. Este timpul unei schimbări majore, dacă în timpul iernii sunt aromate, orientale, lemnoase, acum e timpul esențelor florale.

Preferatele mele absolute în momentul de față sunt difuzoarele și lumânările cu mirosuri puternice de primăvară de la Cochine Saigon, Iasomie Albă & Gardenie și Frangipani & Neroli și cele și mai sofisticate de la Onno Collection Cubo Escape, cu flori și mosc. Speciale ca design pentru casa reîmprospătată mai sunt Max Benjamin ILUM Collection Or Egyptien, un floral oriental, şi cele de la Baobab, Aurum sau White Pearls, cu iasomie și mosc, și Baobab Women, magnolie și trandafir. Dacă zilele sunt încă reci, mersul la Spa poate fi completat de asemenea cu miros de primăvară. Cochine Saigon are și geluri de duș și loțiuni de corp, toate parfumate floral, Tuberoză & Smochin Sălbatic, Trandafir Vietnamez & Orhidee, Iasomie Albă & Gardenie și Frangipani & Neroli.

Max Benjamin ILUM Collection Or Egyptien

Baobab Women – Magnolie & Trandafir

Cochine – White Jasmin & Gardenia

Am găsit toate aceste produse parfumate în București, la Qult, un magazin cochet pe Strada Tudor Ştefan 26, Qult.ro. Mă leagă de proprietarul boutique-ului pasiunea oarbă pentru parfumuri și umor absurd.

Primăvara vine într-o zi și, de când cu schimbările climatice, se poate termina în câteva zile. Aşadar, consumăm enorm de multă energie și timp ca să ținem pasul cu ea. E un proces. Ritualurile acestea extenuante sunt universale, le găsești în toate culturile în care există acest anotimp, împărtășite de săraci și bogați, în timpuri de război și pace, urban și rural, cu flori de portocal undeva, cireşi altundeva, glicină sau gardenia, toate deodată parfumate.Citiţi şi

Colecțiile de iarnă au preluat industria modei: iată ce să porți din dulapul tău

Ce trebuie să știe o femeie despre izolații

Magie sau minciună?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro