Din culisele Amsterdamului

6 December 2011

Când te gândești la Amsterdam, primele lucruri care îți vin în cap, presetate de discursurile turistice și simbolismul culturii vestice, sunt bineînțeles drogurile ușoare și vestitul Red Light District, sinonime cu libertatea totală, democrația dusă la extrem și distracția ce ține zile și nopți. Însă, odată ajuns aici, descoperi că Amsterdamul înseamnă mult mai mult de atât, înseamnă o cultură pe care o respiră prin toți porii, înseamnă o modernitate ce nu respinge tradiția, ci dimpotrivă se clădește cu mândrie pe bazele acesteia, înseamnă un oraș ca un sat ce te primește cu brațele deschise și îți oferă ceea ce îți dorești.

Daca îți dorești distracție, feel free, pentru că ai de unde alege! Cu toate acestea eu nu o sa mai aștern cuvinte pixelate despre această temă arhidezbătută, ci o sa încerc să vă arăt cum este să fii în culisele Amsterdamului. Ajunsă aici cu scopul de a studia și de a trăi în mijlocul “Vestului”, am descoperit, cu stupoarea ochiului inocent și mirat, un spațiu liniștit, relaxat, care se agită într-un mod tăcut și simpatic, care îți zâmbește la fiecare colț de stradă.

Obișnuită cu frenezia bucureșteană, m-am lăsat “încetinită” de mersul bicicletelor ce invadează străzile, de miile de turiști curioși ce fac poze la tot pasul, de olandezii relaxați ce stau mereu la terase, sorbindu-și vinul, cu fața îndreptată spre canal. Și pentru că tot a venit vorba de canale, ce poate fi mai frumos decât să stai cu picioarele bălăngănindu-se deasupra apei, cu ochii în zare și gândurile aiurea? Ar mai fi ceva, prieteni aproape și o sticlă de vin care să îți întregească seara.

Sau poate că preferi o plimbare nocturnă printr-unul dintre multele parcuri amsterdameze? Westerpark, Vondelpark, Oosterpark… câmpii cu iarbă proaspătă, lacuri pe care vei vedea, fără excepție, rațe sălbatice și lebede plutind agale și câte o tonetă italiană presărată în peisajul pitoresc pentru a te delecta cu un hotdog sau o porție de lasagna.

Dar să nu ne oprim aici! Un alt sentiment plăcut este să te pierzi pe străzile înguste și întortocheate, să privești casele înalte, cu ferestre largi și, adesea, o pisică ce se uită fix la tine, pentru a descoperi, în cele din urmă, o cafenea intimă, cu muzică în surdină unde să savurezi o koffie verkeerd (cafea cu lapte) – cam cum este căsuța “din povești” de mai jos.

Și dacă tot nu v-am convins că Amsterdamul pare un oraș desprins din basme, atunci să vă mai povestesc și despre aventurile și emoțiile unei “croaziere” cu bărcuța pe canal – un mod cât se poate de firesc de a-ți petrece weekend-ul cu familia ori prietenii, luând prânzul ori cina plutind, în timp ce locuitori ai altor bărci ori case-bărci îți zâmbesc, fac cu mâna și îți urează o zi bună.

Astfel de imagini sunt, acum, reprezentative pentru mine, în timp ce mă afund tot mai tare în culisele unui oraș atât de cunoscut, dar care, încă, ascunde lucruri simple, ce merită descoperite cu aceeași pasiune cu care un copil învață să meargă. Pentru că, de cele mai multe ori, asemenea copilașului curios, și tu te împiedici la tot pasul de astfel de “bizarerii” care îți fac ziua mai frumoasă.Citiţi şi

Exploatarea inocenților – The Paradise Suite

Salutări din Amsterdam

Cele 26 de orașe cu cea mai înaltă calitate a vieții din lume

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
Tag-uri:

Your tuppence

  1. Ioana / 29 December 2011 15:47

    Vreau si eu sa iau pranzul intr-o barcuta pe canal! Poate sa fie una mica mica?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro