Eu vin din Moldova. Tu ce bei?

14 January 2018

Eu am spus mereu cu voce tare și cu privirea ridicată că sunt româncă născută peste Prut.

Iar Moldova îmi este acasă și eu copil îi sunt.

Poate colțul ăla de rai are lipsuri. Multe lipsuri. Dar acolo avem din plin altceva – oameni buni, care încă mai trăiesc după principii sănătoase, oameni care nu se grăbesc să se adapteze nebuniei europene. Oameni care încă știu că ceea ce au ei, e bine să împartă și cu ceilalți.

Mai are țara asta ceva: talent și inspirație, muncă și parcă un fel de magie care se așterne peste tot ceea ce fac oamenii ăștia care între ei se numesc „moldoveni”, în buletin le scrie „români”, în vorbire folosesc uneori „rusisme”, iar în suflet… în suflet ei sunt ca niște flori.

Când întrebi un român sau un străin ce știe despre Moldova, el răspunde fără să se gândească prea mult: femei frumoase și vinuri bune. Da, au dreptate. Unii pot însă dezvolta și completa cu câteva nume: Dan Bălan pe care îl asociază cu O-Zone, Pavel Stratan, Cleopatra Stratan care strigă după Ghiță, Zdop și Zdup care au făcut o bunică să bată toba pe scena Eurovisionului.

Corina Bezdiga

Acum lista se completează cu locurile de frunte în topurile muzicale, fie de la radio, fie de la tv, care sunt bine „păstrate” pentru ai „noștri”.

Carla’s Dreams, Irina Rimes, The Motans, Nicoleta Nucă și Dara – tinerii ăștia sunt la fel copiii Moldovei și sunt mândri de asta, nu ascund, nu neagă, nu tac. Da, fac performanță nu pe partea lor de Prut, dar asta nu contează. O fac bine. O fac atât de bine!

Mulți rămân acolo, în Chișinău sau în orașele apropiate, nu pentru că nu ar putea demonstra și altundeva cine sunt și ce pot, ci pentru că iubesc Moldova așa cum e, o iubesc și nu vor să știe ce înseamnă dor de mamă, de țară, de frați.

Stela Botez – fata cu cobza, cu textul, cu vocea, fata cu „tot” și cu „toate”. Frumusețe autentică românească, fără alte accesorii și bijuterii.

Vali Boghean și band-ul lui, Alex Calancea tot cu un band și tot a lui – o combinație de stiluri de o nebunie care poate să doară.

Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, regretații Doina și Ion Aldea Teodorovici și lista poate continua.

Dar Doga și Hora primăverii în interpretarea orchestrei Lăutarii? …poate nu știți, dar poate dați un search pe Google sau YouTube. Ei sunt, ei trăiesc nu numai pentru ei, ci și pentru alții.

gopo, vieru, doga

Gopo, Doga, Vieru

Ei mă fac pe mine și pe orice alt român născut în Republica Moldova – mândri de a fi copiii acestui petec de pământ.

Pe unii îi cunosc, unii îmi sunt prieteni, pe alții încă aștept să îi descopăr.

Dar sunt fericită că vin din Moldova.

Știți vorba? Eu vin din Moldova. Tu ce bei? 🙂

Cu drag,

Corina Bezdîga.

Pe Corina o găsiţi şi aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Jurnal de învățător (III) – RĂZBOIUL

Alegerea vinului pentru un cadou, sărbători sau mese împreună, o chestiune de cultură generală

Maia

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro