Fără sentimentalisme faţă de haine

17 August 2011

40 a devenit noul 30, acum ne îngrijim mai mult şi ascundem mai bine anii. La vârsta asta poate chiar suntem la primul mariaj sau primul copil. Dar… Dacă nu ne adaptăm inteligent gusturile vestimentare la schimbările inerente, chiar dacă amânate, între noi şi hainele noastre vor apărea nişte… “nepotriviri de caracter”. Şi dacă suntem printre fericitele ale căror măsuri n-au luat-o razna cu vârsta şi ne-au permis să păstrăm şi să purtăm ani în şir aceleaşi haine, tot vine un timp când nu ne mai putem permite să fim sentimentale faţă de ele. 

Vestea bună este că nu va trebui să înstrăinăm chiar tot din garderobă. Ever-green-urile de calitate şi în bună stare, dar care la timpul lor nu au fost extravagant decoltate ori cu un rendez-vous răvăşitor, pot rămâne pe loc. Însă restul ar cam trebui să zboare de la primul semn că, privite din spate, stârnim admiraţia, iar din faţă… mirarea, ca să fiu blândă :). 

Vestea proastă este că, după epurarea garderobei, deloc uşoară, trebuie să trecem la al doilea pas spre re-armonizarea relaţiei noastre cu hainele: schimbarea modului de a alege, proba şi cumpăra altele noi. Şi dacă fiica de 20 sau colega de 30 de ani încă se simt atrase de proaspetele noastre achiziţii, e clar că nu suntem vindecate şi că mai avem de lucru. Fiindcă asta nu arată dorinţa ei de a vrea să pară mai matură, ci a noastră, de a părea mai tinere. Un bun început ar fi, şi asta e chiar o probă dificilă, să nu ne mai bazăm pe replicile voit flatante ale vânzătoarelor. “Vă vine ca turnat”  nu înseamnă “vi se potriveşte”, ci “trebuie să vând!”. 

Şi, cum acestea n-ar fi de ajuns, nici nu găsim uşor alte haine care să nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte, şi să ne facă să ne simţim atractive altfel decât până acum. Că doar am crescut, nu? Toate magazinele, de mijloc sau foarte convenabile, au, majoritar, din nu ştiu ce motive, haine pentru tineret. Cât despre magazinele de lux, aceeaşi hibă: designer-ii continuă să creeze într-o frenezie pentru fete şi nu pentru femei. 

Şi atunci ce-i de făcut? Fiindcă toată lumea consideră decent şi de bun gust ca femeile, pe lângă toate celelalte aşteptări, să treacă cu graţie peste pragurile vârstelor, să se uite în oglindă blând, dar critic, să facă pace cu primele riduri şi cu schimbările trupului, să fie moderne şi chiar sexi. DAR fără să fie şi caraghioase. Ei, dar pentru asta, să recapitulăm şi să vedem cam cât ar fi de greu să facem faţă şi acestor noi provocări.

Până acum ar fi cam trebuit:

 1.  să ne fi îngrijit după posibilităţi, dar nu sub acestea şi nici peste ele
 2. să fi descoperit ce ni se potriveşte şi ce nu, şi asta nu doar în materie de haine
 3. să stăpânim codurile vestimentare care ne vor fi ajutat să avem în garderobă un aliat de nădejde, gata să ne ofere pe tavă, la minut, soluţia
 4. să nu ne mai luăm după trecătoarele tendinţe şi să rămânem fidele unui stil propriu, pe care doar să-l ajustăm
 5. să nu mai cumpărăm lucruri inutile ori de proastă calitate.

 

Iar semnul cel mai sigur că ştim deja toate acestea este că n-am auzit niciodată că ne-am fi îmbrăcat neadecvat. Nu ocaziei, ci vârstei noastre. Happy growing up, ladies of all ages!  Că tot mai bine e să creştem decât să îmbătrânim. 🙂Citiţi şi

Jurnal de Arizona: Draga mea Menopauză

Cum poți avea mai multe ținute din mai puține haine

Garderoba capsulă: cum o alcătuieşti

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Anda / 21 December 2015 14:39

  Autoarea are o mare problema cu privire la gura lumii.
  Citez: “Fiindcă toată lumea consideră….” Ai probleme la cucu!
  De ce sa ne schimbam pt ce zice lumea sau prin simplul motiv ca schimbam prefixul, e o tampenie. Fa femeie ce simti! Auzi la ea…ca nu suntem vindecate daca copilul ravneste la hainele noastre…daca ma ajuta corpul, imi reprezinta personalitatea si am gusturi bune, wtf?! Esti subiectiva si complexata! Nu esti sigura pe tine, nu te cunosti…pe langa asta te-ai plictisit si ai scris un articol de rahat! Shoot yourself!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro