Femei, pentru că merită

25 March 2022

Sunt feminină, feministă, feminoloagă și feminosiță. Cred că Dumnezeu a creat femeia pe același calapod ca și bărbatul și mai cred și în logică. Dacă bărbatul e sămânță și femeia pământul în care se răsădește, ar fi avut noimă ideea de sămânță, dacă nu ar fi existat premisele, adică pământul? Planete au existat dinaintea creării omului. Femeia este de fapt cea care dă viață, mi se pare mult mai verosimil ca femeia să fi fost creată prima, toate celelalte creații ale lui Dumnezeu fiind de o perfecțiune și o logică imaculate. De ce să fi inversat ordinea? Biblia, ca și multe alte cărți, a fost scrisă de bărbați. Foarte misogini pe vremea aceea. Biblia nu a fost scrisă de Dumnezeu. Dumnezeu este legislatorul celor 10 porunci, pe care țările le-au adoptat în Constituții, dar stau destul de prost la capitolul respectării lor. Nu mă interesează ordinea distribuției în facerea lumii, bărbații sunt îndeajuns de obsedați încât să-mi repugne subiectul, dar încerc să aduc în discuție un alt punct de vedere. Bărbații au condus lumea timp de mii de ani. Înainte de creștinare erau foarte ocupați cu invadarea și distrugerea altora. După ce făceau rost de bogății muncite de alții, depravarea le ținea  loc de muncă. Un blestem pentru care nu au plătit încă. Adam și Eva au avut doi băieți, din care unul l-a ucis pe celălalt. Dacă ar fi avut băiat și fată poate că lumea ar fi arătat altfel. Unii ar fi strigat incest, nefondat însă pentru că mai târziu Cain și-a găsit nevastă, care nu-i era soră, deci pe Pământ mai erau și alții. Adam și Eva sunt un simbol. O învățătură.

Platon, în Republica, consideră că femeile și bărbații sunt deopotrivă capabile/capabili să ocupe cele mai înalte poziții în societate. Aristotel, discipolul său, își ia peste picior maestrul. În Arta poetică, referindu-se la asamblarea unui personaj de piesă de teatru, Aristotel abia de se îndură să considere femeile și sclavii demni de mâzgâliturile altora, socotindu-i nedemni de înțelepciune și alte virtuți. Ciornele lui au influențat analiza literară și teorema virilității datorată lui Freud.

La 1 ianuarie 2019, se estima că în lume își duceau zilele 3.800.750.379 de femei și 3.868.358.699 de bărbați, la 100 de femei 101.7 bărbați. (Reference.com, 2020)

La 1 septembrie 2021, 26 de femei făceau parte din conducerea a 24 de state din totalul celor 195 existente pe Pământ. Doar 10 state aveau o femeie președinte și alte 13 o prim-ministră. (unwomen.org, 2021)

În Adunarea Femeilor, Aristofan, tăticul comediei, și-a putut imagina că femeile ar fi putut prelua conducerea Atenei, instituind egalitatea sexelor și uniformizarea prosperității. Piesa de teatru nu a fost un succes, dovadă că bărbații au doar un simț al umorului convenabil sau s-au temut că nu era de râs.

În perioada 1980-2005, China a aplicat o politică drastică de reducere a natalității, favorizând embrioanele de gen masculin. Ca urmare, astăzi toată zona se confruntă cu traficul de femei și de copii, chinezii plătind pentru deflorarea fetelor altora. În același timp, China s-a proclamat a fi rezultatul triumfului comunismului, o ideologie care se bazează pe egalitatea și respectul între sexe și binele tuturor. Câte alte culturi mai favorizează embrioanele masculine în 2022? Câte femei mai sunt bătute, violate, mutilate, vândute chiar și în clipa în care citiți acest material?

71% din victimele traficului de persoane sunt femei și fetițe. (humanrightsfirst.org, 2017)

Pe glob, una din trei femei (33%) a fost agresată sexual sau violată de-a lungul vieții. (WHO, 2021)

Conform Unicef, în lume, una din zece fetițe a fost violată sau agresată sexual. (equalitynow.org, 2017)

Bărbații or fi părăsit peșterile, dar mulți și-au pierdut conștiința în întuneric. Poate de aceea au inventat termenul de recuperatori după care au fost iar (pentru a câta oară?) corupți.

La întâlnirea secolelor al 17-lea cu al 18-lea a existat o contensă de Winchilsea, pe numele ei Anne Finch, care s-a apucat de scris și, pentru că a fost luată în râs de ‘colegi’, le-a dedicat o cuconerie rimată:

Alas! a woman that attempts the pen,
Such an intruder on the rights of men,
Such a presumptuous Creature, is esteem’d,
The fault, can by no vertue be redeem’d. (Finch, virginia-anthology.org)

“Vai! O femeie a îndrăznit să mânuiască penița,
O hoață între bărbați, amenințată cu temnița,
Ce creatură, ce tupeu nemăsurat,
S-o fi putând mântui de așa păcat?”

Datorită îndrăznețelor ca ea femeile au astăzi o voce. Să nu uităm de sufragete și nici de femei ca Sarah Mapp Douglass și Lucretia Mott care au luptat pentru dreptul la vot, respectiv pentru abolirea sclaviei în America.

case de vanzare bucuresti

Din lista Forbes de miliardari pe 2021, 328 (11.9%) sunt femei. Se interesează ele de soarta femeilor lumii sau se bucură doar de putere?

Am citit pe undeva un articol care susținea că femeile sunt marginalizate în activitățile de distribuire a drogurilor. Nici nu știi dacă să râzi sau să plângi. Socotesc că e de bine. De traficurile de orice fel se ocupă, la cel mai înalt nivel, bărbații, bărbați care au fost obsedați încă din cele mai vechi timpuri de secretomanie și putere. Nu e de mirare că îngerul dat afară din rai, complotistul, era unul de gen masculin. Bărbații au inventat și serviciile secrete, cele care le fac treaba murdară prin achiziționarea de influență, putere și averi.

Nu vă îndemn să le dați cu cratița de cap, ci să echilibrați situația. Femeile nu urmăresc răzbunare (deși ar merita, după câteva mii de ani de suferințe) ci, fiind cu mult mai inteligente, femeile urmăresc restabilirea justiției în societate și adăugarea empatiei pe lista factorilor de decizie. Uneori am impresia că bărbații au creat tot felul de fraternități subversive doar pentru că se tem că femeile ar putea configura adevărul. Femeile sunt însă mame nu doar de fete, ci și de băieți. E drept că mamele unor violatori vasluieni au dat vina pe victimă, iar judecătoare de toate naționalitățile au luat bani pentru a-și trăda ‘surorile’, dar lucrurile se schimbă, lumea e în mișcare, răutatea și ignoranța pot fi anihilate prin educație și bunătate. Cel mai greu pe lumea asta e să fii bun.

În loc de concluzie vă propun un test nu de inteligență, ci de sinceritate: dacă ați fi Iisus Cristos și vi s-ar cere să treceți prin bătăi, schingiuri, scuipături, umilință, înfometare, tortură, moarte în dureri năprasnice doar pentru a salva un prieten sau o prietenă ați fi de acord? Poate pentru cineva din familie? Sincer, vă rog, fără autosclipiciuri de rețele sociale. Dar pentru un străin?

Pe Liliana o găsiţi aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

De ce ești singură, Iulia?

Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii

Freud’s Last Session

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Andi / 23 April 2022 13:29

  ” dacă lumea ar fi fost condusă de femei, lumea nu ar mai fi existat de mult”

  Reply
 2. Leo / 27 March 2022 13:13

  Natura umana decazuta=femeie
  Doar maica-mea mi-a mancat vreo 20 de ani din viata.
  De fiecare data cand incercam sa-l influentez pe tata sa ne asumam riscuri mai mari si sa ne orientam in afaceri, intervenea ea cu scandal.
  Am intalnit multe fete/femei care puteau fi cu usurinta incadrate la categoria primate.
  Acum am bani, arat si bine, dar sunt tot singur si misogin.
  Stiu ca mi-as gasi “jumatatea” in vreo 5 minute, dar nu asta e provocarea.
  Evident, ma aflu intr-o criza existentiala, trecutul nu-mi da pace.
  Mi-am dorit sa trec prin viata ca un om bun, nu s-a putut. M-a dezamagit foarte multa lume.Sper totusi sa nu devin nici o persoana “evil”.

  Like 1
  Dislike 1
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro