Fii o doamnă, au spus!

17 July 2022

În decembrie 2017, în mijlocul mișcărilor #MeToo și #TimeIsUp, Camille Rainville, în vârstă de 22 de ani, studentă la Universitatea din Vermont, a scris pe blogul ei (intitulat “scrierile unei femei furioase“) poemul „Fii o doamnă, au spus”.

Poemul despre lupta femeilor pentru egalitatea de gen, despre nesfârșitele exigențe conflictuale cu care încă se confruntă, are deja milioane de vizualizări și distribuiri. Să contribuim și noi, zic. 🙂

***

Fii o doamnă, au spus. Fusta ta este prea scurtă. Cămașa ta este prea decoltată. Pantalonii tăi sunt prea strâmți. Nu-ți arăta atât de mult pielea. Nu-ți arăta coapsele. Nu-ți arăta sânii. Nu-ți arăta zona stomacului. Nu-ți arăta decolteul. Nu-ți arăta lenjeria intimă. Nu-ți arăta umerii. Acoperă-te. Lasă ceva imaginației. Îmbracă-te modest. Nu fi o ispită. Bărbații nu se pot controla. Bărbații au nevoi. Pari demodată. Relaxează-te. Arată puțin piele. Arată sexy. Arată “fierbinte”. Nu fi atât de provocatoare. Tu o ceri. Poartă negru. Poartă tocuri. Ești prea elegantă. Ești prea comun îmbrăcată. Nu purta acei pantaloni de trening; arăți de parcă nu-ți pasă de tine.

Fii o doamnă, au spus. Nu fi prea grasă. Nu fi prea slabă. Nu fi prea mare. Nu fi prea mică. Mâncă tot. Slăbește. Nu mai mânca atât de mult. Nu mânca prea repede. Comandă o salată. Nu mâncați carbohidrați. Sari peste desert. Trebuie să slăbești. Încapi în rochia aceea! Treci la dietă. Ai grijă ce mănânci. Mănâncă țelină. Mestecă gumă. Bea multa apă. Trebuie să încapi în blugii ăia. Doamne, arăți ca un schelet. De ce nu mănânci pur și simplu? Arăți descărnată. Arăți bolnavă. Mănâncă un burger. Bărbaților le plac femeile cu puțină carne pe oase. Fii mică. Fii ușoară. Fii puțin. Fii micuță. Fii feminină. Fii o fată de măsura zero. Fii un dublu zero. Fii nimic. Fii mai puțin decât nimic.

Fii o doamnă, au spus. Îndepărtați părul de pe corp. Rade-ți părutl de pe picioare. Rade-ți axilele. Rade-ți părul care depășește linia bikinilor. Epilează-ți fața, brațele, sprâncenele. Scapă de mustață. Înălbiți asta. Înălbiți asta. Luminează-ți pielea. Bronzează-ți pielea. Scapă de  cicatrici. Acoperă-ți vergeturile. Întărește-ți abdomenul. Mărește-ți buzele. Botoxează-ți ridurile. Ridică-ți fața. Ascunde-ți burta. Subțiază-ți coapsele. Tonifică-ți gambele. Îmbunătățește-ți sânii. Arată natural. Fii tu însăți. Fii autentică. Fii încrezătoare. Te străduiești prea mult. Arăți exagerat. Bărbaților nu le plac fetele care se străduiesc prea mult.

Fii o doamnă, au spus. Poarta machiaj. Pregătește-ți fața. Ascunde-ți petele. Subțiază-ți nasul. Evidențiază-ți pomeții. Dă-ți pleoapele cu tuș. Creionează-ți sprâncenele. Alungește-ți genele. Colorează-ți buzele. Pudră, fard de obraz, bronz, iluminare. Părul tău este prea scurt. Părul tău este prea lung. Capetele sunt despicate. Evidențiază-ți părul. Ți se văd rădăcinile. Vopsește-ți părul. Nu albastru, pare nefiresc. Albești. Arăți atât de bătrână. Arată tânără. Arată tineresc. Arată fără vârstă. Nu îmbătrâni. Femeile nu îmbătrânesc. A fi bătrân este urât. Bărbaților nu le place urâtul.

Fii o doamnă, au spus. Păstrează-te. Fii pură. Fii virginală. Nu vorbi despre sex. Nu flirta. Nu fi o femeie ușoară. Nu fi o curvă. Nu te culca cu toată lumea. Nu-ți pierde demnitatea. Nu face sex cu prea mulți bărbați. Prețuiește-te. Bărbaților nu le plac curvele. Nu fi o puritană. Nu fi atât de încordată. Distrează-te puțin. Zâmbește mai mult. Fă-le pe plac bărbaților. Fii experimentată. Fii sexuală. Fii nevinovată. Fii perversă. Fii virginală. Fii sexi. Fii fata cool. Nu fi ca celelalte fete.

Fii o doamnă, au spus. Nu vorbi prea tare. Nu vorbi prea mult. Nu ocupa spațiu. Nu sta așa așezată. Nu sta așa în picioare. Nu fi intimidantă. De ce ești atât de nefericită? Nu fi o târfă. Nu fi atât de dominatoare. Nu fi fermă. Nu reacționa exagerat. Nu fi atât de emoțională. Nu plânge. Nu striga. Nu înjura. Fii pasivă. Fii ascultătoare. Îndură durerea. Fii pe placul lui. Nu te plânge. Dezamăgește-l ușor. Îmbunătățește-i egoul. Fă-l să se îndrăgostească de tine. Bărbații vor ceea ce nu pot avea. Nu te lăsa ușor. Fă-l să muncească pentru asta. Bărbații adoră să vâneze. Împăturește-i hainele. Gătește-i cina. Păstrează-l fericit. Asta e treaba unei femei. Vei fi o soție bună într-o zi. Ia-i numele de familie. Ți-ai adăugat și numele tău? Feministă nebună. Fă-i copii. Nu vrei copii? Vei vrea într-o zi. Te vei răzgândi.

Fii o doamnă, au spus. Nu ajunge să fii violată. Protejează-te. Nu bea prea mult. Nu merge singură. Nu ieși în oraș prea târziu. Nu te îmbrăca așa. Nu arăta prea mult. Nu te îmbăta. Nu-ți lăsa băutura nesupravegheată. Ai un prieten. Mergi pe unde este bine luminat. Rămâi în cartierele sigure. Spune cuiva unde mergi. Să ai cu tine spray cu piper. Cumpără un fluier special pentru viol. Ține cheile ca pe o armă. Urmează un curs de autoapărare. Verifică-ți portbagajul. Încuie ușile. Nu ieși singură. Nu face contact vizual. Nu-ți bate genele. Nu arăta ușor de cucerit. Nu atrage atenția. Nu lucra până târziu. Nu face glume deocheate. Nu zâmbi străinilor. Nu ieși noaptea. Nu avea încredere în nimeni. Nu spune da. Nu spune nu.

Doar „fii o doamnă”, au spus ei.

***

Actrița și activista Cynthia Nixon a prezentat un videoclip puternic care evidențiază uriașa presiune la care sunt supuse femeile în fiecare zi și cât de contradictorii pot fi aceste mesaje.

Citiți și Pentru orice ai lupta, nu fi o doamnă!Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro