Flori şi primăveri

15 November 2010

Vremea de afară este de vină pentru inspiraţia mea primăvăratică. Mâneci suflecate şi balerini, ochelari de soare şi o temperatură peste 20 de grade. Vei spune că te conversez întocmai ca englezii cei mai plictisitori… despre vreme. Atunci o s-o întorc şi îţi voi spune ce am de gând. Azi este una dintre zilele la care noi toate visăm – acea zi când, fără vreun motiv anume, sau poate doar pentru unul foarte oarecare, primim un buchet de flori. Este un gest uşor demodat, dat chiar şi pentru cea mai modernă femeie probabil că este şi un fel de clasic Chanel – întotdeauna dezirabil.

Unde-i floarea?
Nu e floarea, dar este un iz de verde şi proaspăt într-o bucătărie gata oricând să rupă direct din recolta proprie de ghiveci câte un condiment pentru savoarea unui prânz pe cinste, sau poate doar a unei limonade cu mentă.

Simplu
La o floare de cele mai multe ori e apreciat gestul, iar un singur fir poate fi mult mai cochet decât un întreg buchet ce poate părea ostentativ. O floare pusă acolo unde trebuie este un citat romantic rostit în lipsa cuvintelor care de cele mai multe ori nu prea ne/le vin.

Roşie
Destul de banală, dar extrem de italieneasco-pitorească, cred că este vorba de o panseluţă care se află în perioada sa de maximă socializare, aşteptând clienţii restaurantului, dar şi meniul pentru a-şi alege comanda.

Stufos
Tufişurile atrag într-adevăr vizitele unor animale domestice foarte curioase, dar străjuiesc atât de impunător intrarea şi dau atâta farmec încât poate ar fi bine să lăsăm pe… chiar toată lumea să se bucure de prezenţa lor. Dacă alegi un bucsus, spre exemplu, te poţi bucura de compania sa tot timpul anului.

Plăcuta neglijenţă
Nu te sfătuiesc să urmezi exemplul din imagine şi să nu nimereşti coşul atunci când vrei să atunci te miri ce frunze medicinale de care nu mai ai nevoie, dar te invit să ne dăm seama împreună cât de mult poate să vitalizeze orice tentativă de… organic, spaţiul în care trăim.

Semi-japonez
Inspirat din arte asiatice mai puţin marţiale, ca să nu spunem blânde cu desăvârşire, aranjamentul floral este poate cel mai lejer tip de soluţie gândită în prealabil. El trebuie, oricât de complicat, să arate spontan şi puţin neglijent, flexat şi senin, de o naturaleţe sfidătoare. Câteva beţişoare şi tot atâtea fire.

Ţi-am pus busuioc
De-asupra patului. Nu am vrut să te trezesc, dar trebuia să mă asigur că de dimineaţă vei avea un vis frumos povestit. Pentru un dram de poveste, de superstiţie sau doar pentru atmosferă, simplitate, simbol şi autenticitate, poţi sta liniştită la umbra unui dream-catcher foarte… catchy, apropo.

Afară …şi gardul
Chiar dacă la interior te poţi mulţumi cu o singură vază discretă cu câţiva boboci, ar fi frumos ca imaginea pe care ţi-o oferă fereastra să arate mai mult a wallpaper cu natură, decât cu maşini. La o privelişte aşa de bogată, cu siguranţă dimineţile de cafea şi citit ziarul vor fi mai generoase în energie… pozitivă.

Cu coroniţă
Premiul întâi pentru creativitate primeşte coroniţă. Ne place să primim flori fără vreun motiv anume. Tot fără vreun Crăciun anume, putem împodobi uşa, peretele, rama sau oglinda cu o ghirlandă neapărat de evergreen-uri sau chiar şi de flori. Important este doar, să fie o specie care se usucă frumos.

Nu plastic
Florile de plastic nu sunt kitsch, sunt o adevărată nelegiuire la adresa frumuseţii gratuite a naturii. Trebuie să ne recunoaştem limita. Putem imita orice numai natura nu poate fi păcălită, iar gluma cu indigoul este foarte răsuflată. Simţul olfactiv, dacă nu cel estetic ne va indica oricând falsul. Totuşi, dacă optăm pentru o abordare voit artificială, poate da chiar bine. Un look scenografic, dramatic şi peren, căci asta ne dorim, nu?

Niciodată în plus
O floare îşi va găsi oricând locul într-un interior. Invariabil şi indiscutabil, oricât de prezent ar fi spaţiul, o floare nu va deranja, ci va armoniza spaţiul, îl va face mult mai prietenos şi mai proaspăt… amenajat.

Un copac cu …fructe
Trebuie să recunosc că acum îmi fac mie pe plac. Un măslin plantat la interior? De neegalat. Profund mediteraneean, îndeajuns de exotic şi prea decorativ ca să fie victima tentaţiei de a-i culege şi marina podoabele.

Adaptabil
Pentru a mă scuza de craterele de informaţie din cunoştiinţele mele minime legate de flori, înaintez o frază care mă avantajează întotdeauna – nu am primit destul de multe flori pentru a le cunoaşte modul de îngrijire, înmulţire sau chiar măcar numele acestora. Dar se pare că de cele mai multe ori nici nu contează – vaza transparentă îşi adaptează interiorul oricărui chiriaş.

Hawaii oriunde
Chiar şi la tine acasă. Una după alta, fir cu fir, fac şir cu şir . Cu siguranţă îţi vor arăta drumul spre voia bună a unei petreceri reuşite în lumina unui design cu totul şi cu totul festiv.

Natura este un miracol dar constanţa cu care ni se oferă ne face să îl banalizăm. O mare greşeală, îţi spun… verde în faţă. Doar omul poate trece, se pare, cu atâta frustă lipsă de milă peste delicateţea unei petale care, altfel, ar şti oricând să ne facă viaţa mai frumoasă. Dacă doar am putea vedea…

Portret de familie
Toate, cu mic cu mare sunt vedete. Dacă nu le sugrumăm într-un mănunchi şi lăsăm fir cu fir să îşi ocupe spaţiul cuvenit în vaze individuale, vom obţine un efect cât se poate de unit, şi nici nu vom trăi cu teama că nu am făcut combinaţia cea mai fericită. Vom privi detaşat, cu siguranţa, fiindcă sunt… din aceeaşi familie.

Special
Nu am inclus anume, în… înflorata mea incursiune, balcoanele cu muşcate roşii. Am o mistuitoare pasiune pentru ele şi probabil că acolo s-ar fi răsuflat toată efervescenţa discursului meu. Dar, în amintirea lor care, este, sunt convinsă, de neuitat şi pentru tine, şi chiar şi în lipsa unei imagini ajutătoare, îţi propun să te gândeşti la mirosul de lavandă. Cel puţin la fel de pasionant. Vei putea păcăli jardiniera de la geam şi toate simţurile tale în momentul în care vei deschide fereastra, iar aerul poluat al capitalei îţi va parea mai proaspăt ca dimineaţa.

Cale şi spirale
Multe, mărunte şi groase în tulpină, foarte cărnoase şi dispuse în spirală într-un pahar supradimensionat. Pentru ce? În bucătărie, pentru apetit, în general, pentru poftă de viaţă.

Flori primite, flori găsite
Florile rupte din greşeală, descompletate sau descoperite pe marginea drumului merită şi ele o a doua viaţă… mai bună. Într-un borcan, cu puţină apă şi tot la fel de multă lumină, la tine pe pervaz. Vor arăta, la fel de natural ca şi grija cu care le-ai salvat.Citiţi şi

A murit designerul japonez Issey Miyake

5 sfaturi pentru alegerea mobilierului de dormitor ideal

5 motive pentru care să alegi haine pentru copii din gama iELM

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro