În seara de Moș Nicolae a învățat ceva chiar de la fiul ei

6 December 2021

După cum știm, în fiecare an, pe 5 decembrie seara, mii de ghetuțe frumos lustruite își așteaptă darurile de la Moș Nicolae. Toți cei mici speră ca Moșul cel darnic să le treacă cu vederea năzdrăvăniile de peste an și să le umple ghetele cu dulciuri, nicidecum cu nuielușe.

Așa se întâmpla și în urmă cu peste un deceniu, când nepoțelul meu, Darius, îl pândea de la fereastră pe vestitul Moș  care, spre dezamăgirea lui, nu i se arătase niciodată. Însă tristețea lui nu ținea mult, căci, atunci când vedea cadourile dulci, curiozitatea îi era îndreptată doar spre descoperirea aromelor bomboanelor colorate. Și totuși, anul acela, dezamăgirea nu i s-a șters din priviri nici când și-a văzut ghetuțele pline ochi de dulciuri.

Ca mai toate mamele, și soră-mea punea fericirea copilului mai presus de orice. Și, deci, bucuriile ei erau neapărat bucuriile micuțului. De când nu se mai răsfățase cu o zi doar pentru ea, cu un film, o carte sau o banală ieșire în oraș cu prietenele, în care să savureze aroma unei cafele tihnite, zău că nu își mai putea aduce aminte. Cât despre răsfățurile dulci, uitase de mult că-i plăcea ciocolata cu cappuccino și se mulțumea uneori doar cu vreo două pătrățele din ciocolata băiețelului, care stătea mereu ascunsă pe raftul de sus al frigiderului. Sau cu dulciurile care nu-i plăceau lui.

În seara aia de Moș Nicolae, însă, a învățat ceva chiar de la fiul ei.

Știm, sigur, că un copil poate fi fericit doar dacă mama e fericită. Și că micuțul e în siguranță doar dacă mama e în siguranță, așa cum putem deduce chiar și din instrucțiunile însoțitoarelor de la bordul avionului pregătit să ne ducă, de obicei, spre destinații de vacanță. De aceea mămicile sunt îndemnate să-și pună, în caz de nevoie,  întâi lor masca de oxigen, apoi copilului. Și totuși, cine urmează aceste învățăminte și în viața de zi cu zi?!

În ziua aceea de care tocmai vă povestesc, soră-mea, după serviciu, dăduse fuga  la magazin  și, pe lângă cumpărăturile obișnuite, avusese grijă să-i cumpere lui Darius tot felul de dulciuri: oameni de zăpadă și Moși Crăciun înveliți în poleială, bomboane și caramele. Ba îi mai adăugase și câteva jucării.

Își amintise că ea, când era mică, primea de la Moș Nicolae doar dulciuri și, dacă avea noroc, câteva portocale sau chiar banane verzi, pe care le aștepta mai bine de o săptămână să se coacă.

Jucării – doar Moș Crăciun îi aducea. Nu știa din ce motiv un moș era mai generos decât altul. Așa că ea se decisese ca băiatul ei să nu remarce diferența asta între cei doi moși ai iernii. Voia ca ambii să fie generoși cu el, așa cum voia și ca viața, în general, să fie generoasă cu micuțul ei, să-l ferească de necazuri și să-i aducă numai bucurii. Dar, până una-alta, avea ea singură grijă să-i ofere tot ce-i stătea în putință, doar să-i vadă zâmbetul acela de copil fericit, care pe ea o topea, așa cum spre sfârșitul iernii soarele topește oamenii de zăpadă din fața caselor cu copii.

A trebăluit apoi prin casă, s-a mai jucat puțin cu copilul, iar, când seara s-a lăsat, l-a strigat cu bucurie în glas, anunțându-l că Moș Nicolae tocmai trecuse pe la ei.

Darius a venit în grabă și și-a privit fericit ghetuțele, care dădeau pe dinafară de atâtea daruri minunate. Dar bucuria din priviri i-a pălit atunci când a observat că  ghetele mamei lui, deși frumos lustruite și ele, erau complet goale!

– Mami, ție Moș Nicolae nu ți-a adus nimic?!

Soră-mea l-a privit perplexă. Nu-i trecuse prin cap că ghetele ei goale i-ar putea știrbi din bucuria lui copilărească.

Dar ce pot să vă spun e că, din seara aceea de iarnă, nu s-a mai întâmplat vreodată ca Moș Nicolae să nu-i lase și ei daruri în ghete. 🙂

Ramona este autoarea cărții Nu mai caut succesul

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

KINOdiseea Open Air revine în București între 23 august și 3 septembrie (program)

Oare câți copii își vor pierde încrederea în bunul Moș Crăciun?

Klaun Iohannis, Bibilicul și Two stupid dogs

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro