Închipuite sequel-uri, prequel-uri, remake-uri şi reboot-uri…

26 October 2013

…care ar face dreptate filmului românesc (I)

Trebuie să recunoaştem: ne plac filmele româneşti. Chiar dacă nu au acţiune, chiar dacă protagonistul mai mult fumează decât vorbeşte, chiar dacă aşteptăm două ore ca eroul principal s-o încalţe şi la final ne luăm o ţeapă de neuitat. Dar nu e păcat ca filmul românesc să rămână etern la stadiul de pelicule studenţeşti (năclăite de metafore şi sufocate cu “mă”-uri care, chipurile, denotă autenticitate), în loc să explodeze pe firmamentul artei internaţionale? De aceea, propun reţeta americană drept soluţie de lansare în forţă a cinematografiei româneşti: unele filme să beneficieze de continuări (cum e cazul lui “Star Wars The Phantom Menace”), altele să fie regândite de la zero şi reluate cu alte mijloace (remake rigid cadru cu cadru, vezi “Psycho”-ul lui Van Sant, remake mai elastic, gen “Texas Chainsaw Massacre”, sau reboot cu totul, de la obraz, ca seria “Batman” cu Christian Bale ori “Man of Steel”). Aşadar, iată o serie de propuneri care să revigoreze cinematografia românească.

Liceenii heavy metal

Reboot al seriei Liceenii (1987), Liceenii Rock ‘n’ Roll (1992), Liceenii în alertă (1993).

Primul film din serie a fost făcut în Epoca Ceauşescu, când cetăţenii nu aveau voie să posede organe sexuale, chiloţii erau uriaşi, iar tinerii vorbeau între ei cu “Îmi place mult această formaţie vocal-instrumentală”. Din acest motiv, eroii din “Liceenii” umblau mereu îmbrăcaţi în alb, posedau sentimente principiale şi-n general aveau un uşor aer cretin. Desigur, înţelegem că pe vremea aia nu ar fi putut să înfăţişeze stilul de viaţă real al tinerilor. Problema însă este că şi în cele două filme de după revoluţie personajele au rămas la fel de false. Personajele erau neverosimile (de pildă, nu l-am auzit pe Mihai să le zică prietenilor măcar că vrea s-o bulănească pe Dana), poreclele profilor erau bătrânicioase – profu’ de filosofie era Socrate, profa de matematică era Isoscel (foarte bine că nu apărea şi profesorul de anatomie!) –, Oana se îmbrăca în haine albe, se vede în cadrul unor fantezii sexuale obosite.

Seria liceenilor a fost greşită din start, pentru că era despre adolescenţi, dar făcută de bătrâni, care îşi închipuiau că suprema revoltă împotrivă societăţii era rock ’n’ roll-ul. Dacă ar fi vrut însă într-adevăr să înfăţişeze nişte tineri rebeli, filmul ar fi trebuit să se numească “Liceenii grunge”, “Liceenii heavy metal” sau “Liceenii death metal”. De aceea, iată un sinopsis al scenariului următorului film din serie, menit să facă dreptate, “Liceenii heavy metal”.

Mihai, zis Manson, este rocker, fumează, vine muci la şcoală şi se bate cu maneliştii – cu alte cuvinte, e cel mai popular elev din liceu! El şi tovarăşul său, Ionică zis şi Alice Cooper, le anturează pe Dana şi Geta, două eleve cuminţi, dar cu un promiţător potenţial de panarame. După ce le îmbată cu whisky la Geta acasă şi le pun să dea un show erotic pe balcon, în uralele sincere ale vecinilor, poliţia vine şi-i umflă pe toţi. Părinţii fetelor le scot din arest şi le liniştesc că Manson şi Alice Cooper vor fi exmatriculaţi, dar e deja prea târziu: fetele s-au îndrăgostit lulea de cei doi eroi ai liceului! (primul plot point).

Ele fug de acasă şi se duc în Fire, unde băieţii, după o tradiţională bătută cu badigarzii, ajung în comă alcoolică la spital, ceea ce le creează o statură morală de giganţi în ochii fetelor. De-abia externaţi, se duc la concert la Metallica, unde Dana sare pe scenă şi-i dă un şut în fund lui James Hetfield, moment în care Mihai îşi da seama că o iubeşte! Cut to: Mihai şi Dana sunt împinşi în celula arestului.

Geta, venită la concert gata rangă, este întrebată de sănătate de un om de ordine. Răspunsul Getei vine odată cu ce mâncase la prânz! Omul o plesneşte, Ionică este pe fază şi ca atare ajung şi ei la poliţie. Şi aici, lovitură de teatru: pasămite, toţi patru erau olimpici, iar a doua zi trebuia să se prezinte la finalele pe judeţ – şi astfel am ajuns la plot point 2!

Graţie intervenţiei profesorilor lor, cele două cupluri sunt eliberate şi participă la olimpiadă. Bineînţeles, câştigă toţi, deşi Ionică snopeşte în bătaie un concurent la filosofie care era fan Aristotel şi râsese de el că avea tatuaj cu Platon!Citiţi şi

Rami Malek – “băiatul rău” din noua serie Bond

„Merită să crezi în tine” încă mai ține – A Star Is Born

Șapte filme româneşti de referinţă la Grand Cinema & More 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro