Îngropatul pe alee

5 May 2013

De câte ori ajung acasă de Paște, merg pentru slujba de Înviere la biserica din cimitirul unde își trăiește veșnicia tatăl meu. Niciodată n-am scris despre asta, dar acum simt nevoia s-o fac.

Deci, într-o mini formațiune de familie, ne prezentăm cu o modestă jumătate de oră înainte de miezul nopții, mai așteptăm apoi un sfert de oră momentul “veniți de luați lumină!” – a cărui solemnitate a fost ruinată de câteva îndemnuri nedumeritoare auzite în difuzoare – “Împinge-o… împinge-o pe-aia mare… bag-o… Doamne-ajută…” (un microfon uitat deschis)-,  și încă unul, până la intonarea refrenului “Hristooos a îîînviaaat din morți…”, ca apoi să purcedem, cu mine în frunte, pe aleea cunoscută spre mormânt, să aprindem tradiționalele lumânări.

Ei, și după 20-30 de pași, ce să vezi: chiar în mijlocul aleii, lat fix cât ea, un ditamai monumentul luminat ca un pom de Crăciun. În timp ce mă strecor anevoios pe lângă o creștină care venea din sens opus, mă aflu în treabă: “Cine… Doamne, iartă-mă… și-a făcut cavou în drum?”. “Ehei, a lucrat la Primărie…” se aude prin gura femeii vocea poporului, cel ultimul pomenit de slujitorii BOR în rugăciunile și binecuvântările lor. Pe cruce, un mini album cu poze color înfățișându-l pe cel trecut de curând la cele sfinte în ipostaze demne de cimitirul vesel – mare, munte etc. Încerc să înțeleg.

Omul, economist la Primărie, pare să fi plecat pe neașteptate, deci n-a avut timp să-și “aranjeze” o poziție de frunte și în noua comunitate. Trebuie deci că de veșnica lui pomenire, cel puțin de către trecătorii care se împiedică de mormântul lui, s-a preocupat cu succes supraviețuitoarea lui soție, trecută și ea pe cruce. Care și-o fi spus că pilda lucrătorilor la vie n-are niciun dram de sens: cei dintâi trebuie să rămână cei dintâi! Ce să caute în fundu’ cimitirului?Citiţi şi

Eu cred în minuni

De ce unele femei pot

Bilet de adio, scurt și cuprinzător

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,272 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro