Lăicui-te-voi!

25 June 2014

Ana BartonDa, chiar asta fac şi nici n-o să mă opresc. Mi-au amuţit şi gândurile atunci când o doamnă mi-a povestit cu glas tremurat că, departe, foarte departe de ţară fiind, a putut suporta vie, târându-se, dar vie, moartea soţului datorită interacţiunii cu prietenii de pe feisbuc. Da, ăia pe care-i punem între ghilimele sarcastice, bătându-ne în piepturi cu relaţiile noastre nevătămate din viaţa reală. Pe urmă, ne strângem zdrenţele cărnii. Pe urmă, adică după ce iudele ne vor fi vândut. Alea reale.

Am ascultat-o şi-am înţeles. Poate grăbiţi, cu ale lor atârnânde griji mici sau mari, prietenii din listă au ţinut-o-n picioare, au ajutat-o s-ajungă din nou acasă. Au fost ei înşişi acasă pentru ea. Au fost. Şi sunt, ba chiar mai mulţi şi, paradoxal, mai apropiaţi. Pentru că ea este o doamnă mişto sau, cum se spunea când eram eu mică, un model de doamnă.

Apoi, sunt cei care nu zic mai nimic, da-şi schimbă din când în când poza de profil. Eu le dau laic, îi simt stingheri, las’ să se sâmţească bine. Poate ăştia au conturi false ori conturi-spion, da’ ce-i treaba mea? Eu nici nu sunt, nici nu am. Nu, mai bine, îmi văd eu de ograda mea? Cândva, am aflat, cu probe, că un om îmi citea e-mailurile. Ei, şi? Nu-i boala mea, n-am eu nimic de vindecat. Mă rog, nu în zona asta.

O prietenă m-a-ntrebat: „Ce naiba dai like la tot felul de prostii?! Nu te gândeşti că asta-i face pe ceilalţi, nu pe mine, să creadă că toate alea chiar îţi plac?“. Nu, nu mă gândesc sau, dac-o fac, nu-mi pasă. Feisbucu’ ăsta e şi o foarte mare singurătate. O simt dintr-o bătaie de laic. Important pentru mine e ce cred despre mine cei pe care-i preţuiesc la rându-mi. Iar asta a fost o lecţie destul de recentă. Şi încă nu-s convinsă c-am şi metabolizat-o.

S

Mai sunt apoi şi laicurile de-ncurajare: „Vezi că poţi să spui şi altceva decât truisme sau tâmpenii?“. Ori alea de „mă bucur să văd că eşti bine, chiar mă-ntrebam ce-i cu tine“. Sunt oameni care vor s-arate ceva ori să pună degetul pe „sunt şi eu aici, vezi-mă“. Da, le dau laic şi-o fac de drag. Şi, da, le lăicuiesc şi pisicile, florile, fripturile, micii, nu doar copiii. Aşa, unde greşesc? Dau laic unde, când şi cui vreau. E treaba mea. Nu-ţi place, dă-te afară din lista mea. Fă-o singur şi vezi să nu te răneşti dându-ţi în prealabil ochii peste cap. De unde să ai tu habar că eu plec uneori acasă cu inima apăsată de durerile neexplicite, însă prin două vorbe şi-o poză transmise de oamenii din lista mea? Oameni pe care nu-i cunosc, oameni pe care-aş vrea să-i ajut cu mai mult de-o vorbă bună, însă, deocamdată, mai mult nu am. Dau laic din atât de multe motive că nici nu le mai pot număra.

Apoi, dau laicuri de mulţumire. Foarte, foarte multe. N-am vreme să-mi pun mulţumirea-n vorbe de câte ori aş vrea, aşa că laicu’ mi-e de mare ajutor şi-i sunt foarte recunoscătoare că există. Şi, sigur, aproape că-mi explodează butonul sub buricul degetului atunci când o fac pentru că mă găsesc în ce-a scris cineva, iar asta, recunosc, se-ntâmplă, din fericire, cel mai adesea. Chiar îmi place. Şi-atunci mi-e ciudă că laicul ăsta nu are şi el grade de comparaţie, fir-ar. Sau măcar niveluri de intensitate.Citiţi şi

Băiatul din tren

Ciudatele priorități ale românilor

Când am hotărât să mă despart de tine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
3,183 views

Your tuppence

 1. ALE / 9 November 2015 20:02

  Un articol foarte misto,felicitari autoarei,are si facebook-ul asta treaba lui:))).Va puup

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 2. Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? (W26 2014) | refresh.ro / 30 June 2014 12:17

  […] Laicui-te-voi! – catchy.ro25 shares 132 comments 244 likes 1 tw. trackback 101 tw. followers […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 3. Simona Sandu / 25 June 2014 21:26

  Super, the best like! Aşa fac şi eu! Şi da, şi mie mi s-a reproşat. Ba chiar că aş fi frivola sau urmăresc târguri ieftine, de genul îţi dau ca să-mi dai! M-ai uns pe inimă! Mersi frumos!

  Thumb up 4 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro