Luxul e la mare preţ

19 October 2010

O doamnă care se respectă nu se poate abţine de la o nouă pereche de pantofi, de la o geantă din piele, de la o bijuterie veritabilă. Stă scris în ADN-ul ei să fie atrasă de frumos, să îl colecţioneze şi să investească sume considerabile doar de dragul acestei plăceri (ne)vinovate. Este o formă de etichetă, de reprezentare şi de afirmare a statutului social, dar şi o manifestare superioară a respectului de sine. De multe ori, pasiunea pentru lux se poate răsfrânge asupra unui obiect de mobilier. Numai dacă ne gândim la deja banala asociere din industria publicitară a unei femei frumoase cu un obiect de mobilier fără cusur, ne dăm seama de legătura strânsă între moda vestimentară, femeie şi moda de a trăi. Întocmai ca un tablou de colecţie, un element de design interior poate însemna un transfer de personalitate, o caracterizare perfectă a celui căruia îi aparţine.

Impecabilul

Se spune că perfecţiunea este de neatins şi că nu ar avea nici o noimă să o căutăm. Că nu o vom putea ajunge din urmă niciodată. Tind să cred că e adevarat, dar iluzia perfecţiunii este simulată riguros în primul exemplu de lux. Un ultimatum al gustului şi alcătuirii, o nebunie în linie dreaptă. Această canapea pare să fie trasată dumnezeieşte la riglă. Matematic aproape, este ca un zece pe o lucrare de sfârşit de semestru: fără ştersături, fără erori şi mai ales, de o ordine ce face simplitatea şi minimalismul să pară un modernism copleşitor de bogat… în valenţe ale desăvârşirii, bineînţeles.

Pretenţios…dar fruuumos

Luxul ţine uneori prea puţin de preţ. Sigur că şi zerourile de după prima cifră îţi pot tăia răsuflarea, dar nu mai mult decât forma ameţitor de organică a acestei căzi de baie. Pare o importanţă mult prea mare acordată unui element atât de banal. Aparent, însă. Simplul fapt că albul devine negru iar proporţiile, seducătoare, amplifică puterea luxului. O astfel de îmbăiere ar putea avea efectul unui duş cu apă rece: revigorant de… exorbitant.Degustă bunul gust

Nu te voi lăsa să îl mănânci pe pâine, pentru că aceasta este numai o idee extravagantă. Este un concept de canapea care să îţi aducă aminte că , la contactul cu suprema calitate , fiecare celulă de-a ta va deveni delicios de portocalie. Acest fapt demonstrează practic că ideea din spatele produsului îl vinde si îl clasează la categoria…master class, nu-i aşa?

Bucătăria în care nu se găteşte

Este regula numarul unu dacă îţi doreşti o utilare ca în reviste. Dezamăgitor sau nu, o astfel de bucătărie este ca şi o maşină scumpă: pentru a arăta tot ce este trebuie lustruită cu grijă. Nu ştiu cum ar lăsa pe cineva inima să pună chiar şi de o omletă într-un astfel de spaţiu de o perfecţiune absolut sobră. Toate canturile se îmbină ca şi cand ar fi existat filă la filă încă de la începutul timpului, fiecare uşă îşi maschează propria existenţă. Nimic nu pare să iasă din mişcarea cadenţată a  baghetei unui dirijor de elită.

Stilul mobilei stil

Pentru cei cu un gust ceva mai conservator şi atunci când vine vorba de lux, piaţa oferă şi clasicul. Pentru o casă palat, designerii îşi aduc aminte şi de ceea ce înseamnă aplicarea unei tapiţerii, cioplirea în lemn a unor picioare cu terminaţii feline, simetria unei epoci apuse, mătasea şi brocartul vieţii de la curte, toate pentru o inserţie de poveste într-un spaţiu care abia aşteaptă să vorbească… despre subiectul acestui articol, cum altfel?


Brandul

Luxul înseamnă nume, înseamnă renume, înseamnă că eticheta şi mai ales autenticitatea ei cântăresc greu, în momentul în care iei decizia de a te aşeza pe o astfel de operă de artă contemporană. Designerii de modă ştiu că şi mobila se supune trendurilor, aşadar nu se dau înlături ca, între două colecţii, să gândească şi o altă formă de confort material. Pentru ei, aceasta reprezintă doar o continuare a propriului stil, o diversificare a gamei . Spre exemplu, aceasta este o inspiraţie 30-cista semnată de Armani Casa.

En (avant)-garde

Fără detalii anume, de o acurateţe medicală, dar de o simplitate plină de secrete. Exclusivism depăşit doar de acea doză agresivă de egoism, luxul păşeşte înainte cu un avans de câţiva paşi. Aşa a facut-o întotdeauna, preventiv, cel puţin. Mobilă autosuficientă şi arogantă, şi frumoasă şi deşteaptă, plină de “fiţe” şi cu nasul pe sus, în permanenţă în topuri şi pe lista celor mai de succes achiziţii : canapeaua neagră. Dacă clasicul, modernul şi contemporanul s-ar ciocni pe autostrada luxului, aceasta ar fi singura victimă rămasă in viaţă.

Frâna de mână

Singurul element de design Porsche care nu va prinde niciodata 350 km/h face un singur fel de pas: înainte. Industriile de design colaterale îşi fac debutul în industria mobilei prin stilizări şi  adaptări ale formelor deja consacrate. Un lux convenabil, sunt eu de parere: fără impozite, fără RCA-uri, fără asigurări, fără taxă de înmatriculare, fără consum obraznic de benzină, fără riscul autostrăzilor autohtone, doar cu amintirea unui circuit de formula unu şi , bineînţeles, cu cea a unei victorii.

Şi linişte

La un spectacol impresionant, la o piesă de teatru remarcabilă şi chiar la vorbele unui om inspirat, de multe ori cel mai flatant pentru obiectul admiraţiei este să faci ochii mari şi… linişte. Cred că, mai precis, această stare de graţie s-ar numi contemplare şi te poate cuprinde doar privind cum curge, nu apa de la robinet, ci chiuveta ataşată robinetului însuşi.Execuţie manuală

De multe ori luxul  este atenţia pentru detaliu, acurateţea lui, dar şi modul de fabricare. Lucrat artizanal, obiectul de design îşi sporeşte valoarea. Este asemenea atenţiei acordate de un medic specialist unui bolnav care are nevoie de un atenţie aparte: lucrurile devin delicate iar un astfel de tratament atrage costuri suplimentare. Dar cine nu ar face orice pentru o sănătate de fier… sau pentru un fotoliu din acelaşi material, prelucrat unicat.

Lectia de stil

Perechea celebrilor Laboutins în materie de design ar putea să şi acest scaun. Într-o formă de “calapod” ce aduce cu o semilună, forma concavă “ţine apa”, dar şi pe tine, în poziţia “picior peste picior”, într-o eleganţă rafinată, întocmai ca pe suspusele tocuri.French can can

Surprinzător, neaşteptat, scandalos. Această canapea va atrage cu siguranţă acel “oau” pe care numai apariţia lui Lady Gaga îl poate declanşa. Ei, bine, luxul este şi el o încercare a posibilităţilor imposibilului, chiar şi printr-un gest atât de discret, dar cu ecouri  asurzitoare. Nu în fiecare zi, vezi o canapea care tinde să fugă spre  tavan.Citiţi şi

Cum ne alegem biroul pentru acasă

Singurul lucru cu care omul se poate obișnui și de care nu se plictisește este LUXUL. Paris și Londra de Crăciun

Cum să alegi haine elegante și confortabile? Descoperă 3 sfaturi utile

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mirela Baron / 19 October 2010 19:51

  Minunata interpretare a nuantelor de stil. Sincer, superb de privit si visat.
  Designul interior are asa de multe de spus si stimuleaza prin creativitate la si mai multa creativitate, nu numai in domeniul propriuzis, ci hraneste, pur si simplu.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro