Maniere tribale în locul celor occidentale

26 December 2013

Andreea IonescuNe punem pantofii cu toc, da, aceia care încep să ne strângă după câteva de ore de stat pe un scaun – ÅŸi acela prea puÅ£in confortabil – ÅŸi ne aÅŸezăm la masa frumos pusă, folosim tacâmurile după instrucÅ£iunile de utilizare primite de la bunica… coatele aliniate, spatele drept, ÅŸervetul montat reglementar în poală. Răspundem unei estetici occidentale de un anume fel, ÅŸi ne conformăm instrucÅ£iunilor sociale ca să căpătăm ÅŸtampila de corespunzător.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat în Asia ÅŸi în America de Sud este că putem folosi orice ocazie ca să ne reîncărcăm ÅŸi să ne reconectăm cu ceilalÅ£i… aÅŸa că:

E a doua zi de Crăciun. Pentru cei mai cutezători, iată un test de revenire.

masa tribala

Trage masa din sufragerie la perete, pliaz-o dacă ai noroc ÅŸi e din aceea care se face mică. ÃŽn centrul spaÅ£iului gol pune măsuÅ£a de cafea. Acoperă cu ceva frumos, colorat, textile imprimate cu motive solare sau flori… Pune în mijloc o lumânare, iar împrejur, perne.

Pune pe platouri mari mâncare care se poate lua cu mâna, tăiată în bucăţele ca să nu fie nevoie să muÅŸti din ele. Pentru felurile informe, de tip salată de boeuf, adaugă la fiecare farfurie o linguriţă… poate găseÅŸti una din lemn de măslin… dacă nu, la limită sunt bune ÅŸi cele de metal.

Asezonează cu şerveţele din belşug, ceva scobitori, şi ai grijă să pui la îndemână şi un bol cu apă de lămâi sau de portocal (într-un borcan mare pune toate cojile de lămâie şi portocală pe care altfel le-ai arunca, opăreşte din belşug cu apă fierbinte şi, dacă te amuză, adaugă o crăcuţă de rozmarin sau un pliculeţ de ceai de mentă. Când e gata, adaugă şi puţin suc de lămâie. Un minunat curăţitor de degeţele care au umblat prin mâncare.)

Taie feliile de pâine în pătrăţele mici, bagă-le la cuptor ÅŸi, când încep să îşi schimbe culoarea, scoate-le ÅŸi stropeÅŸte-le cu puÅ£in ulei de măsline (dacă ai ÅŸi ceva pudră de busuioc, nu ezita). PoÅ£i pune icrele, salata de boeuf etc pe aceste pătrăţele. Ideea e de “finger food”. Tot ce se poate mânca direct cu mâna e mai bun, mai gustos, mai plin de energie.

mancat cu mana

Distribuie oaspeÅ£ii în cerc în jurul mesei ÅŸi lasă-i să îşi aprindă singuri lumânăricile de ceai. Pahare mici, fără picior, sau ceÅŸti pentru grog. Pune totul pe masă, ca să nu trebuiască să faci curse până la bucătărie. Adu-Å£i băuturile la îndemână, pentru completare. Totul se mănâncă din platourile de serviciu. Åži ridică-te doar ca să pui de o cafea, sau un ceai…

indieni

Am învăţat asta de la indienii shipibo, care se aÅŸază pe jos, în cerc, ÅŸi mănâncă împreună, îşi povestesc lucruri, râd, se ating, după care aprind niÅŸte tutun mapacho pentru a Å£ine spaÅ£iul sacru – un fel de “bulă” de energie în care încap toÅ£i mesenii, ÅŸi care le asigură liniÅŸtea ÅŸi protecÅ£ia atât de necesare în junglă.

À propos, trage şi narghileaua aia mai aproape! Urmează o după-amiază magică. 🙂



Citiţi şi

Când se îndrăgostea, se comporta prostește

Istorii pe pâine – Eating out 2. Imperiul Otoman

1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro