#NoiFacemUnSpital: Când va fi gata spitalul care va putea trata anual peste 300 de copii diagnosticați cu cancer?

4 December 2018

#NoiFacemUnSpital este #-ul sub umbrela căruia se construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Unul din doi copii bolnavi de cancer moare în România. Cancerul este a doua cauză a mortalității în lume. În România, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer este de 50%, în timp ce în Europa este de 80%.

Toate acestea pot părea niște cifre dure și, într-adevăr, sunt. Dar mai mult decât atât, sunt niște realități și mai dure. Aceste cifre apar pe homepage-ul site-ului Dăruiește Viață, asociația care a decis să le schimbe. Sună măreț, dar este foarte aproape de a deveni realitate.

Asta deoarece Dăruiește Viață s-a apucat de construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. De ce? Pentru că bolnavii de cancer minori din România au de două ori mai puține șanse să se recupereze decât cei din țările occidentale, din cauza absenței unor servicii medicale și a unor spitale adecvate.

daruieste-viata-4

Povestea spitalului

România nu are în acest moment niciun centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare tratamentului: terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

Dar, tocmai ce Primăria Capitalei a anunțat că taie din bugetul administrației spitalelor și a străzilor și alocă încă 10 milioane de euro construirii catedralei neamului.

Cu 10 milioane de euro s-ar fi ridicat mai bine de jumătate din spitalul pe care Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au început să-l ridice în curtea spitalului de pediatrie Marie Curie.

În 2012, ele au înființat asociația Dăruiește Viață și de atunci tot dăruiesc. Până acum au investit peste 10 milioane de EURO în renovarea și reamenajarea spitalelor de oncologie din România.

Câțiva ani mai târziu, au vrut să renoveze secția de oncologie a Spitalului Marie Curie, după ce până atunci renovaseră mai multe secții din spitale din București și din țară. Și-au dat însă seama că din cauza configurației spitalului și a instalațiilor sanitare, lucrările de renovare nu erau posibile, așa că și-au pus în cap să construiască un spital. Nu e corect spus un spital, ci PRIMUL Spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Din 2015 au început să strângă bani pentru asta. Inițial au vrut să strângă cinci milioane de euro să facă un spital cu trei etaje, iar pentru că oamenii au înțeles exact mesajul, au înțeles exact ce vor ele să facă au strâns mai mult și de la un proiect al unui spital cu trei etaje, au ajuns să construiască un spital cu șase etaje, exact cât este și Spitalul Marie Curie. Pentru asta mai au nevoie de bani, iar toți cei care donează o fac pe Bursa de Fericire, locul unde ele au gândit să transforme banii investiți în acțiuni aducătoare de zâmbete.

Cum să nu vrei să ajuți o astfel de cauză? Cum să nu vrei să ai și tu niște acțiuni la zâmbetele copiilor?

(…)

Când a început construcția spitalului? Când s-a săpat prima groapă?

Prima groapă s-a săpat anul acesta. Am început în mai, dar practic de anul trecut am început să facem demolări de clădiri vechi pentru a pregăti terenul. Putem spune că avem un an de când tot lucrăm.

Și în ce stadiu este construcția acum?

Acum am ajuns cu construcția la nivelul etajului 1. Partea cea mai complicată a fost construirea buncărelor de radioterapie pentru că toți pereții au un metru și jumătate grosime, inclusiv plafoanele, ca să se prevină orice scurgere de radiații. Am acumulat un volum foarte mare de muncă, dar de acum vom avansa puțin mai repede. Să sperăm că vremea va ține cu noi și nu ne va afecta foarte tare.

(…)

Primăria Capitalei ia de la Administrația Spitalelor și de la Administrația Străzilor și dă pentru Catedrala Neamului 10 milioane de euro. Tu ce părere ai?

Am un mesaj pentru doamna primar: Să-i fie rușine! Să-i fie rușine că ia bani de la spitale și de unde mai ia și îi dă la Catedrala neamului. Foarte frumos, probabil că ne trebuie o catedrală, nu am nimic cu Catedrala, dar nu e o urgență. Sunt catedrale care se construiesc în sute de ani și cred e normal așa. Cred că în primul rând avem nevoie de un management al traficului, de condiții în spitale, de copii care să aibă ce mânca… Așa că ar trebui să-i fie rușine că face asta.

Acest material face parte din campania de susținere a proiectului #NoiFacemUnSpital. Romanian Golf Association cu sprijinul LIFE.ro organizează pe data de 10 decembrie RGA Gala 2018, un eveniment caritabil. Banii adunați din vânzarea biletelor și licitație vor fi donați Bursei de Fericire.

Donează și tu pe Bursadefericire.ro, banii tăi înseamnă șanse la viață pentru copiii diagnosticați cu cancer!

Citește articol întreg aici.Citiţi şi

10 lucruri despre care nu înveți nici la școală, nici acasă

Maia Morgenstern: Nu se face așa ceva! E rușine! Te faci de râs! Ia vezi cum faci?!?!

Citesc Catchy, iar acum am și eu niște întrebări


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro