„Nu este vorba că ciocolata este un substitut al iubirii. Iubirea este un substitut pentru ciocolată. Ciocolata e, să fim sinceri, mult mai demnă de încredere decât un bărbat.”

11 June 2018

andraDacă zeii ar fi cunoscut-o, ar fi dat la o parte nectarul și ambrozia și ar fi fost niște eterni fericiți, uitând de răfuieli, invidii, capcane sau alte șotii. Iar panteonul universal ar fi suprapopulat, iar noi am fi avut de învățat mult mai mult despre felul, atribuțiile și aventurile lor. Oricum, datează de prin anii 1900 î.HR, fiind onorată cu o simbolistică sacră, considerată de origine divină („hrana zeilor”) și folosită drept monedă de schimb mult timp după aceea. Folosită drept medicament pe vremea civilizațiilor ancestrale, a fost cunoscută îndeosebi la azteci și mayași. Am citit undeva că 10 boabe de cacao erau plata la cumpărarea unui iepure sau a serviciilor unei prostituate. Cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav, astfel încât a ajuns să fie contrafăcută, pentru că au existat cazuri când boabele de cacao erau „falsificate”, meșteșugarii adoptând tehnica fabricării acestora din lut şi vopsirea lor ulterioară. Uneori, în cadrul ceremoniilor de nuntă,  mireasa era promisă mirelui pe baza unei sume stabilite în boabe de cacao. Dar nu istoria ciocolatei este subiectul acestui articol, ci pofta de ciocolată.

cioco

Sursă foto: 500px.com

Ce e pentru noi astăzi? Un aliment, în primul rând, o „plăcere interzisă”, care hrănește și, totodată, poate fi o amenințare la adresa siluetei. Oricum, are efecte benefice demne de luat în seamă. Să vedem ce spune literatura de specialitate, ca să ne convingă că e bine să consumăm ciocolată. Desigur, ideală este cea al cărui conținut de cacao depășește 75 de procente, pentru că este mai săracă în carbohidrați (vinovații pentru îngrășarea noastră) și pentru că este compusă în mare parte din grăsimi (unt de cacao) și mai puțin din zahăr. Și tot de la sine înțeles, să fie consumată cu cap, adică moderat.

Cacaua e o sursă bogată de antioxidanți, flavonoide și agenți antiinflamatori recunoscuți pentru efectul asupra creierului și activității cardiace. Noile cercetări s-au axat pe studiul eficienței asupra sănătății sistemului endocrin, cardiovascular și a capacității cognitive a oamenilor. „Ani în șir, am cercetat influența pe care ciocolata neagră o are asupra funcției neuronale din punctul de vedere al conținutului ei de zahăr, observând că suntem cu atât mai fericiți cu cât e mai dulce”, a spus Lee S. Berk, Dr.P.H., expertă în psihoneuroimunologie și nutriție la Universitatea Loma Linda. „E pentru prima dată acum când am studiat impactul pe care îl are pe termen scurt sau lung asupra oamenilor o concentrație mare de cacao în doze normale, cât o tabletă de ciocolată, iar rezultatele sunt încurajatoare. Ele arată faptul că influența pozitivă asupra gândirii, a memoriei, a stării, a imunității, precum și alte efecte benefice, depind de conținutul cât mai ridicat de cacao.”

Hispanic woman eating chocolate

Sursă foto: tumblr.com

Ciocolata neagră cu o concentrație mare de cacao poate fi de un real ajutor în echilibrarea nivelului de stres, acționând asupra inflamațiilor, a dispoziției, a memoriei și a imunității, se arată în două studii preliminare prezentate la Conferința anuală de biologie experimentală („Experimental Biology”) din San Diego. Impactul cel mai mare îl are asupra stărilor depresive, și, hmmm, sună bine, mult mai bine decât Prozac sau Xanax, nu-i așa?

Pofta de ciocolată e absolut normală, dar e posibil, totuși, să creeze dependență? Pot deveni aceste puternice dorințe de a mânca adevărate adicții? Întrebări firești, având în vedere gustul ei năucitor și savoarea angelică de-a dreptul. În general, știm că toate poftele noastre sunt legate de stimuli externi și de starea emoțională, mai mult decât de foame. Avem tendința de a ne plictisi, de a deveni anxioși sau depresivi înainte de a simți nevoia unor alimente, așa că o cale de a explica aceste tentații este că ne tratăm de unii singuri împotriva suferinței și a stărilor de proastă dispoziție. Ciocolata este în topul preferințelor femeilor, care se descriu ca dependente nu numai de ceastă „ispită”, dar mai ales de dispoziția bună pe care o creează. Chiar dacă vorbim doar de un efect Placebo, e totuși cel mai plăcut posibil, și, de ce nu, cel mai la îndemână, în atâtea combinații, texturi, varietăți încât pare dificilă orice alegere. Explicația ne-o dă tot chimia organismului, pentru că, se știe, ingestia de alimente dulci sau cu conținut ridicat de grăsimi contribuie la eliberarea serotoninei, hormonul fericirii, cum este numit, și cine nu își dorește să fie fericit, cel puțin… cât de puțin, dar să simtă cu adevărat? Așa că nu ne mai mirăm de ce poftim atât de tare la ciocolată, mai ales în cazurile de depresie sau, după cum s-a observat, de sindrom pre-menstrual. La cât suntem de stresate în ultima vreme, sau cel puțin așa părem în ochii specialiștilor, nu e de mirare că ne-ar trebui depozite întregi de ciocolată, în cât mai multe forme apetisante, că doar ne-om potoli setea de fericire! Ce ușor ar fi. Dar aceiași cercetători au ajuns la concluzia că, spre deosebire de droguri, pofta de ciocolată nu creează dependență autentică (deși lipsa ei poate provoca disconfort psihic, instabilitate emoțională sau poftă insațiabilă), fiind mai degrabă un rezultat al  unei carențe hormonale, emoționale și chimice a corpului.

cioco

Sursă foto: feedly.com

Dar ce ne facem dacă nu ne mai putem opri din mâncat ciocolată, și nici măcar din aceea cu peste 75 la sută cacao, care se presupune că îngrașă mai puțin? Păi:

 • încercăm să identificăm cauza insațietății, pentru că, de multe ori, poate fi vorba despre o criză de stimă de sine scăzută, deprimare, plictiseală cronică, nefericire, lipsa oricărei soluții de a ieși dintr-o situație inconfortabilă… și atunci, poate căutăm alt remediu, sau poate apelăm la un terapeut;
 • ne gândim că moderația rămâne, totuși, cheia de aur a sănătății noastre. Putem doza porția – chiar zilnică, dacă ne face bine, și astfel vom ajunge să reducem considerabil apetitul pentru ceea ce „stă 5 minute pe limbă și… mult timp pe… șolduri, să zicem. Aplicăm aceeași metodă ca în cazul fumatului, nu renunțăm brusc, nici definitiv dintr-o dată, și nu intrăm în vrie dacă lipsește de pe raft la un moment dat exact felul care ne place.  Numai Marchiza de Sevigne  nu găsea niciun substitut pentru ciocolată, căinându-și buna prietenă cu compasiune: „Dacă nu te simţi bine, dacă nu ai dormit, ciocolata te va face să te simţi mai bine. Dar nu ai ciocolată! Mă gândesc la asta iar şi iar! Draga mea, cum vei ieşi vreodată din impas?” De atunci s-au schimbat vremurile…
 •  nu ne lăsăm plictisite (pentru că noi, femeile, suntem mai pofticioase decât bărbații), iar dacă se întâmplă, găsim alte moduri de a ieși din starea respectivă: o lectură plăcută, un film bun, o plimbare în aer liber, un articol Catchy;). Putem îndepărta pericolul, atâta timp cât ne luăm mintea de la el, chiar și pentru scurt timp;
 • înlocuim, din când în când, cutia de praline cu un măr, nuci sau semințe, care țin organismul în echilibru. Mesele reduse cantitativ, dar mai frecvente, sunt mult mai eficiente și împiedică instalarea unei crize de hipoglicemie. Se știe, nu?
 • dacă suntem deja în război cu cântarul, ne oprim din a cumpăra rezerve și îi rugăm pe cei din familie sau din anturaj să nu ne facă poftă, pe cât posibil. În tot cazul, pentru copii, excesul de ciocolată duce la obezitate, dereglări ale somnului, alterarea dentiției, diabet, hiperactivitate, alergii, și, nu vreau să vă șochez, „otrăvire cu plumb – un studiu desfășurat în 2004 în SUA și unul desfășurat în 2002 în Elveția au evidențiat apariția plumbului în compoziție în urma procesului de fabricație (aproape de limita internațională standard).”, precizează www.qbebe.ro;
 • ne facem timp pentru sală sau exerciții fizice în aer liber/acasă, pentru că și mișcarea ajută la diminuarea stresului, a anxietății și a depresiei, această boală a bolilor contemporană, de care se pare că suferim cu toții;
 • în fine, mai avem o soluție la îndemână, dar rămâne între noi, da? Putem înlocui parțial sau, de ce nu, total ciocolata cu un pahar de vin roșu. Argumentele exced beneficiile ciocolatei, cu mult! În primul rând, datorită substanțelor pe care le conține și efectelor acestora: polifenoli – substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului, resveratrol – cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri), melatonina – hormon natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important in ceea ce priveste calitatea somnului și flavonoide – antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii. Putem evita, în cazul în care folosim cu măsură (!) acest leac miraculos, putem preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer, putem avea un somn mai odihnitor și lipsit de coșmaruri, putem preveni arterioscleroza, obezitatea, diabetul, pietrele la rinichi și bolile renale, răcelile, Alzheimer-ul etc, deja v-am convins, sper.

vin

Sursă foto: tumblr.com

În al  doilea rând, fapt de mare interes în vremurile moderne, când preocuparea pentru aspectul fizic este din ce în ce mai însemnată, ciocolata este una dintre cele mai valoroase materiale care sunt din ce în ce mai des folosite în cosmetică, gama „de lux”. Împachetările cu ciocolată au devenit o metodă de slăbire destul de eficientă, spun specialiștii, asta în condițiile în care tratamentul se face cu regularitate și… există și disponibilitate financiară. Plăcerea costă, dar câteodată chiar merităm să ne răsfățăm și noi, corect? Totuși, vă sugerez să prospectați piața înainte, prețurile variază foarte mult, în funcție de oraș sau de salon. Oricum, ciocolata rămâne aceeași, corpul nostru se schimbă prin remodelare, , pielea capătă un aspect sănătos, datorită efectului de hrănire, antioxidant, de remineralizare și detoxifiere, efect anticelulitic (prin efectul lipolitic al cafeinei si teobrominei). Ah, să nu uit: și de relaxare, datorită oligoelementelor, în special a magneziului. Cremele cu unt de cacao, care au și un miros înnebunitor (psihologii spun că aroma de cacao are efect antistres, cine să-i mai înțeleagă?), sunt printre cele mai bune produse hidratante pentru piele, întârziind apariția ridurilor și a vergeturilor, oferind un aspect ferm și strălucitor.

cioccolato

Sursă foto: stillebenessere.it

Apoi, deloc de negat, ciocolata are un efect afrodiziac, ceea ce e un avantaj real pentru femeile atât de implicate în viața socială și/sau familială și, prin urmare, atât de lipsite de timp pentru ele însele. „După douăzeci de ani de căsătorie, încep, în sfârşit, să înţeleg lucrurile. Cred că răspunsul este undeva între conversaţie şi ciocolată.”, spunea Mel Gibson, așa că înțelegem și noi, acum, ce puțin le-ar trebui bărbaților (poate la fel de ocupați ca noi) să ne facă fericite. 🙂 Desigur că pentru a avea un efect vizibil asupra libidoului, specialiștii (sexologii adică) recomandă consumul susținut și îndelungat, pe durată nelimitată chiar, ca un fel de contract pe viață cu plăcerea și cu fericirea. Se pare însă că rezultatele nu depind chiar de ciocolată, ci de gradul de îndrăgostire, de starea emoțională, de atracția dintre parteneri, fără a contribui prea mult la creșterea efectivă a libidoului. Of! Simt că sunteți puțin dezamăgite, pe undeva, dar nu există studii clare care să confirme faptul că vreo substanță din ciocolată chiar ar putea suplini lipsa interesului sexual sau slaba performanță a unuia din parteneri, așa că… e bună, dar nu poate face minuni. Tot iubirea rămâne de bază. Ia uite ce zice Miranda Ingram: „Nu este vorba că ciocolata este un substitut al iubirii. Iubirea este un substitut pentru ciocolată. Ciocolata e, să fim sinceri, mult mai demnă de încredere decât un bărbat.”. Ei, până la urmă, tot e un avantaj!

Beautiful woman with blindfold sexy eating chocolate

                       Sursă foto: huffingtonpost.com

Se poate să mai fie întrebuințări la care nu m-am gândit sau care nu au fost încă descoperite. Un lucru vreau să adaug: o cutie cu ciocolată poate fi cel mai frumos cadou pe care o ființă îndrăgostită îl poate oferi sau primi, pentru că un strop din „hrana zeilor” poartă cu el o cerul întreg, dacă vine din sentimente profunde și adevărate. Din ce în ce mai rar oamenii se găsesc, se așază la vorbă, învață realmente să se deprindă unul cu celălalt, comunică afectiv, își poartă de grijă, din ce în ce mai rar își fac unul altuia daruri. Parafrazând: ce poate fi mai frumos decât un bărbat îndrăgostit? Răspuns: Un bărbat îndrăgostit cu ciocolată!

cioco

Sursă foto: 500px.com

Poate că ciocolata ar putea deveni o cale de salvare a umanității de la înstrăinare? Măcar am putea încerca, nu costă cine știe ce. Doar dorința, atenția, aprecierea pe care vrem să o materializăm printr-un gest elegant, de finețe, care să ne scoată din anonimat. Într-o lume de indivizi anodini, da, ar putea fi o soluție de a ieși în față și de a spune, în locul vorbelor care zboară, un „te iubesc” rupt din suflet de zeu.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

După 22 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro