O iubire de-o iarnă: hotelul de gheaţă

Andreea Petrescu

31 January 2013

Sunt cel puţin două tipuri de călători iernatici: aceia care abia aşteaptă să se cuibărească printre perne şi pături, la căldura focului din sobă şi aceia care se încumetă să înfrunte troienele, cu oasele şi răsuflarea pregătite pentru năprasnicul frig. Şi unora şi altora le-am pregătit câteva imagini. Vă rugăm, setaţi caloriferele pe minimum în timpul vizionării!

Nu ştiu cum se face, dar ideea efemerelor construcţii în care sângele îţi îngheaţă în vine i-a aparţinut unei femei… Mai precis, împărătesei Rusiei, Anna Ioannovna, care a dat ordin în iarna dintre 1739 şi 1740 să i se construiască un palat de gheaţă în Sankt Petersburg, care să le aducă tuturor aminte de victoria ţării ei împotriva turcilor. La ridicarea palatului de gheaţă, înalt de 20 de metri şi lat de 50, s-au folosit bucăţi de gheaţă lipite între ele cu… apă. Din gheaţă era palatul, tot din gheaţă era şi grădina, iar statuile şi mobila, aţi ghicit, tot bocnă. Totul înconjurat de un gard zdravăn din lemn, înalt cât palatul. Iar legenda spune că împărăteasa obişnuia să se amuze când şi când pe seama unor musafiri, pe care îi închidea în camere fără pături. Anna Ioannovna a murit la câteva luni după ce şi-a văzut palatul terminat, iar acesta, la rându-i, s-a topit de dorul ei în arşiţa verii.

De atunci şi până acum s-au construit şi reconstruit clădiri de gheaţă în toată lumea şi în toate formele, de la palate omagiale până la săli pentru expoziţii şi hoteluri. Şi România se înscrie pe lista ţărilor care ridică din temelii, iarnă de iarnă, hoteluri cu tematici aparte, cu primitorul Bâlea Lac, primul de acest fel din Europa de Est şi al patrulea din lume.

Iată şi câteva informaţii suplimentare, la cald rece:

– Primul hotel de gheaţă din lume, cel de la Jukkasjärvi, în Suedia, a fost transformat în hotel din întâmplare, fiind iniţial destinat să găzduiască expoziţii temporare. Cu prilejul uneia dintre ele, aparţinându-i unui artist francez, vizitatorii şi-au dat târziu seama că au zăbovit prea mult printre exponate şi că niciun alt hotel din oraş nu mai avea camere libere. Aşa că au fost nevoiţi să petreacă noaptea, bine înveliţi în sacii de dormit, pe podea. De atunci, construcţia este refăcută în fiecare iarnă, cu gheaţă pescuită de pe râul Torne şi pusă la păstrare încă din martie. Toate obiectele din hotel sunt din gheaţă, inclusiv paharele.

Sorrisniva Igloo din Norvegia este cel mai nordic hotel de gheaţă din lume.

Hotelul de la Bâlea este construit în fiecare an de acelaşi arhitect, Vlad Mitea. Este situat la peste 2000 de metri înălţime, temperatura medie din interior fiind de  – 3 grade.

– În Hotelul Alta Igloo, din Norvegia, toaletele sunt construite în afara clădirii, într-o căsuţă din lemn. Utilizatorii au şansa unică de a aluneca, după ce au săvârşit cele trebuincioase, pe o pistă de gheaţă, până la o cadă uriaşă cu apă fierbinte.  În camere, vizitatorii dorm pe paturi acoperite cu piei de ren, la temperaturi care ajung şi până la – 30 de grade Celsius.

– Pentru construirea Satului de Zăpadă din Finlanda se transportă în fiecare an 1000 de camioane de “material” rece. La finalul sejurului, vizitatorii primesc o diplomă care le atestă rezistenţa glacială.

Ce mai încoace şi-ncolo, toate arată senzaţional! Şi parcă e păcat de munca oamenilor să nu ne trezim măcar o dată în viaţă în aşa un decor de poveste à la Hans Christian Andersen. S-a încumetat până acum cineva?Citiţi şi

Liber la All inclusive

„Chiar ṣi aici trăiesc oameni?”

Cum să-ţi alegi o slujbă în 11 pași

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
3,303 views

Your tuppence

 1. Cum stăm cu stilul – Fashion | Catchy / 16 December 2013 14:27

  […] este o descoperire a ceea ce te reprezintă (de la tipuri de buchete de flori, destinații de vacanțe, profesie, modalități de relaționare, reviste, cărți, muzici și filme preferate, felul în […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 2. 56 de zile | Catchy / 30 October 2013 21:49

  […] urechile ei calde. Aş veni lângă ea, în prag de fereastră aburind mic prin colţuri, zâmbind zăpezii care ne ninge curat, mângâind creştet pufos de tors şi sorbind încet din ceaiul fierbinte. Ea […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro