O știi și tu pe femeia asta

11 October 2014

Liliana SimeDoamna O. este acel masterchef al linguşelii. Este o fină cunoscătoare a unei tehnici vechi şi-a unei meserii care aparţine tuturor timpurilor. Personaj interesant, merită să fie supus unei disecţii grijulii. Probabil, fiecare dintre voi aveţi pe aproape o doamnă O. Dar unii nu sunteţi conştienţi de talentele-i ascunse, de capacitatea ei de pândă, de cameleonicul ei chip. Este artizana unei strategii greu de învins şi pe care psihologii ar numi-o viclenie, cusurgii i-ar spune ticăloşie, psihiatrii ar cataloga-o manie, omul nedus la biserică i-ar spune preacurvie, dar şefii sensibili la aşa ceva sunt încântaţi de o aşa mărinimie. Cum se manifestă ce fiecare numeşte altfel? În primul rând, doamna O. nu acţionează niciodată la întâmplare. Aşa cum se spune în toate teoriile şi tratatele de relaţii publice, îşi creionează o strategie şi are empatie. Adică, de cum se unge un nou şef, doamna O. pregăteşte atacul. Trebuie să v-o imaginaţi ca pe o femeie cu chipul rotund ca un gogoşar, ochii mici de viezure, cu scântei de răutate, uşor apropiaţi de rădăcina nasului, cu trupul deloc apetisant, lipsit de sex-appeal chiar şi-n momentele de disperare în care scoate de prin dulapuri rochiile cu despicături adânci la ţâţe.

Prima etapă din planul atacului este tatonarea. Doamna O. va observa atentă ce-i place şi ce nu-i place noului boss. Dacă omul are o slăbiciune pentru povestit, doamna O. se dă peste cap şi se transformă, ca-n basmul cu broasca râioasă, într-o ascultătoare fidelă, deloc plictisită, prefăcut incitată de poveştile dezlânate şi fără noimă ale şefului. Chiar va impune tuturor din birou: „Sst! Să-l ascultăm pe şeful”. Când prinde uşa deschisă la sanctuarul stăpânului, obiedientă, cu surâsul cald lipit mereu de buze va pătrunde fără fereală. Dacă şeful e vizibil ocupat, va sta cuminte lângă el şi chiar se va oferi să-l ajute. Şi aici exemplele sunt delicioase şi cu nuanţe uşor erotice. Când şeful este furios pe cablul internetului care nu intră bine în mufa de sub masă, doamna O. se vâră cu totul la locul cu pricina şi amuşină unde e hiba. Când şeful caută o informaţie, doamna O. sare ca o curcă beată şi se învârte fără succes vorbind întruna şi dând impresia că ştie până şi unde s-a uşurat dracul. Când şeful are nevoie de cafea, doamna O. o împinge delicat pe secretară, îşi suflecă mânecile, freacă nessul şi suflă ca licoarea să nu-i ardă limba şefului. Dacă se întâmplă ca şeful să aibă nevoie de un bilet pe undeva, pe oriunde, de o cazare prin munţi sau pe aiurea, doamna O. dă zeci de telefoane, îşi pune toate pilele şi relaţiile în priză şi măcar se preface că vrea să rezolve problema.

sycophant

Şi dacă-n preajma şefului, coloana vertebrală a doamnei O. este moale-plastilină, în apropierea colegilor se băţoşeşte şi devinde rigidă. Arogantă, cu aere de stăpână mereu nesatisfăcută, doamna O. va prefera să se înconjoare de oameni mediocri. Asta îi confirmă ei că e deşteaptă şi că orice competiţie cu eventualii subalterni nu o situează în zona de pericol. Doamna O. nu va îngădui niciun atentat la poziţia ei şi se va încrâncena să-l sape şi cu ghearele pe inconştientul care ar putea să o detroneze. Va ţese mai ceva ca Penelopa intrigi, va croi poveşti denigratoare, va implora, va insista, va ţipa ca un şobolan prins într-o capcană şi-l va elimina pe imprudent. E ca-n Machiavelli, chiar dacă doamna O. n-a auzit de el.

La fel de băţoasă va deveni şi-n momentul în care şeful va aluneca în dizgraţie şi va fi demis. Drăgălăşenia, slugărnicia, zâmbetul nestins se vor destrăma, iar doamna O. va trece pe lângă fostul de parcă nici n-ar exista. Nu-l va învrednici pe nenorocit nici măcar cu un salut, preocupată evident de noutatea aterizată pe scaunul stăpânului.

Cum de s-a orientat doamna O. spre cariera de masterchef al linguşelii? Doamna O. are un secret păzit cu străşnicie. Este incapabilă să exceleze profesional, nu are niciun talent şi nu e capabilă să stocheze informaţii, nu este niciodată un autodidact şi nu e interesată să înveţe decât intrigi de săpat colegii şi tehnici de linguşit şefii. Stă atârnată în pânza mediocrităţii şi instinctul ei de animal hăituit i-a dictat să se orienteze spre o carieră în care poate să aibă succes.Citiţi şi

Gargară cu educația

Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență

Asfixiere șic sub vid sentimental – The Nest

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mona / 22 October 2014 14:02

  Ai scris exact definitia pupicuristului!

  0
  0
  Reply
 2. Daniela / 12 October 2014 12:29

  ”Cum de s-a orientat doamna O. spre cariera de masterchef al linguşelii? Doamna O. are un secret păzit cu străşnicie. Este incapabilă să exceleze profesional, nu are niciun talent şi nu e capabilă să stocheze informaţii, nu este niciodată un autodidact şi nu e interesată să înveţe decât intrigi de săpat colegii şi tehnici de linguşit şefii. Stă atârnată în pânza mediocrităţii şi instinctul ei de animal hăituit i-a dictat să se orienteze spre o carieră în care poate să aibă succes.”
  Cine mai cunoaste o doamna G. si o doamna E. si o doamna C., alaturi de doamna O.?
  Toti avem prin preajma astfel de doamne ”de baza”. Sa ne traiasca pentru ca noi le dam voie!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro