Omul de stat

7 October 2019

”Funcționarul de stat trebuie să aibă un asemenea statut, încât nici o sancțiune să nu fie prea mică atunci când cedează ispitei corupției. Pentru asta însă, trebuie mai întâi să vrei să ai funcționari de stat care să slujească intereselor generale.

Omul de stat… Nu poți să iei un om absolut necunoscut și să-l pui într-o funcție mare. Asta este o practică obișnuită la comuniști. Un om trebuie să se remarce prin ceva pentru a fi promovat și, în primul rînd să aibă o pregătire pentru slujba încredințată. Vreau să spun că un om nepregătit profesional și moral pentru o funcție în stat este disponobil pentru corupție chiar din clipa când își ia funcția în primire. Normal este ca o persoană să treacă prin toată filiera de funcții până ajunge sus.

(…)

De ce la noi să fie scoși în față oameni care nu s-au remarcat prin nimic? În fond când scoți un om din neant îi faci rău; îl obligi să creadă despre el însuși fel de fel de lucruri neconforme cu realitatea, îi zdruncini personalitatea. El nu poate să refuze nimic, în această situație, celui care l-a promovat. În același timp, prezența protecției îl face nepăsător la amenințările legii. Asemenea salturi de jos până la vârful ierarhiei s-au făcut în comunism. De acolo vine tradiția, dar și faptul că puțini se mai miră când văd pe cineva de care n-a auzit niciodată în fruntea unei instituții publice, a unui minister, în fine. Diferența asta între ceea ce este omul de fapt și ceea ce devine el când este numit, din interese care n-au nimic cu aptitudinile lui, dă naștere la corupție.

(…)

în momentul de față, ce se întâmplă la noi încă nu e politică. Va trebui să respectăm mai întâi principiile morale elementare. După aceea vom vorbi și despre existența unei doctrine politice sau alta…”

Mircea Ciobanu, ”În fața neamului meu”, Editura Princeps, Iași, 1995.

Sursa: Lia CiricăCitiţi şi

S-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai?

Alte pagini din cartea tinereții

Și? Care e problema?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro