Plicul

9 August 2015

Constantin CucuEra numai firesc după ce astă primăvară specialiştii în fiscalitate ai statului combăteau corupţia la nivelul babelor şi ţigăncilor care furnizau, la negru, leuştean şi urzici dependenţilor de la oraş, ca efortul şi expertiza acestora să se mute către altă categorie de mafioţi pe care nu îi mai satură dumnezeu, doctorii.

O realitate care m-a frapat în cei 24 de ani de când am primit diploma de absolvire a facultăţii de medicină a fost şi aceea de a constata că cei mai mulţi dintre noi, colegii care am plecat atunci la drum, nu am realizat cine ştie ce din punct de vedere material.

Îi exclud din constatare pe cei peste 50% care au emigrat.

Nu pretind că facem foamea şi nici nu pretind că marea majoritate dintre noi nu a reuşit, după câteva zeci de ani de gărzi, resuscitări, vizite, contravizite, cabinete private şi alte colaborări să obţină o casă (de obicei vreun apartament luat cu credit prin vreun cartier bucureştean), o maşină (nu neaparat genul de mers la agăţat, dar cât de cât funcţională), iar o parte din noi a reuşit să vadă când şi când litoralul turcesc sau pe cel grecesc şi poate, o dată în viaţă, Roma sau Paris.

Nu neg că ar putea fi unii confraţi ceva mai chivernisiţi, dar marea masă a noastră, cei care am avut ca sursă unică de venit munca pe ogorul sistemului de sănătate din România, cam asta am reuşit să facem.

Nu avem nici castele în formă de pagode, nici ultimul tip de BMW şi nici nu purtăm costume Armani.

Faţă de poliţai care primesc pulane, chipiuri, pistol cu apă şi uniformă de la minister, faţă de pompieri care primesc furtunuri şi costume ignifuge de la stăpânire noi medicii trebuie să ne cumpărăm, din puţinul pe care îl câştigăm şi parafa, şi semnătura electronică, şi halatele, tensiometrul, stetoscopul, cărţi, reviste, participări la congrese; noi ne plătim şi benzina pe care o ardem când venim la contravizită, şi abonamentele telefonice care permit pacienţilor să ne povestească duminică seara ultimele evoluţii ale ritmicităţii menstruale şi neobişnuitele schimbări de consistenţă şi aspect ale scaunului şi tot din spezele proprii plătim şi taxa de membru al colegiului sau asigurarea obligatorie de malpraxis.

Salariul cu care medicul îşi începe acumulările şi prospera viaţă materială este mai puţin de 200 de euro pe lună, singura mea uimire fiind, în contextul în care chiriile în Bucureşti sunt cele care sunt, cum se face că nu vedem curţile spitalelor înţesate de corturile medicilor rezidenţi aflaţi la odihnă şi pregătire pentru examenele necesare competenţei pe care ţara o aşteaptă de la ei.

De-abia după zeci de ani de efort, examene, congrese, umilinţe şi momente de succes se poate ajunge la cifrele ameţitoare de puţin peste o mie de euro pe lună pe care medicul în plenitudinea forţelor şi în apogeul carierei le primeşte de la societatea recunoscătoare, desigur dacă a completat hârţogăria, a rezistat numeroaselor inspecţii, a petrecut suficient timp în gărzi şi a umblat de colo în colo prin târg la policlinici şi clinici private în după-amiezele libere.

 Smith W Eugeune Dr Ceriani Going from House to Hospital Country Doctor 1948

Atunci când medicul primeşte un plic, mai gros sau mai subţire, când acceptă cafeaua, deodorantul, cutia de bomboane sau florile o face de fapt pentru că altfel nu se poate. Societatea a uitat faptul că, medicilor suficient de nătărăi cât să nu fi părăsit la timp corabia pe jumătate scufundată a ţărişoarei noastre conduse de cretini pereni, nu li s-a oferit în nici un fel şi de către nimeni o alternativă decentă şi mulţumitoare.

Cu excepţia celor care condiţionează actul medical, şi care nu sunt în opinia mea nici mulţi şi nici emblematici, marea majoritate a noastră primim dacă ni se dă, numai şi numai pentru faptul că ştim că, dacă nu o facem, atât nevasta cât şi copiii vor trăi într-o precaritate şi mai mare decât cea în care deja trăiesc, pentru că ştim că atunci când vom ieşi la pensie vom fi muritori de foame şi pentru că vedem că alte categorii profesionale, mai puţin devotate publicului decât noi, primesc mai mult, condiţionează mai des, se căpătuiesc mai uşor şi nu sunt ameninţaţi niciodată de cerberii statului nostru.

Mi-aş dori să câştig suficient de mult cât să nu primesc nici un plic.

Mi-aş dori ca relaţia mea sau a oricărui alt medic cu pacienţii să nu fie poluată de bani, cadouri, aşteptări şi frică de procuratură, dar ştiu că, numai şi numai pentru că nu am plecat acum 20 de ani, pentru că nu suntem capabili orice ne-ar face să ne unim ca să arătăm, măcar o săptămână, ce înseamnă viaţa când doctorii au intrat în grevă, va trebui să continui această existenţă în gri care, numai prin contrast cu cenuşiul murdar al lumii în care trăim pare cât de cât mai puţin întunecoasă.

Conducătorii patriei noastre sunt nişte cretini, nu numai pentru că vorbesc în dodii şi nu au în marea lor majoritate un nivel intelectual şi cultural elementar ci mai ales pentru că, în gesturile şi acţiunile lor, nu au nici consecvenţă şi nici interes pentru soluţii reale şi durabile.

În minţile lor de ciocoi probabil se consideră că, speriaţi de noua ameninţare cu procuratura, de-a lungul sau de-a latul patriei medicii vor refuza plicurile şi pacienţii vor uita oricum să le mai aducă şi că asta va rezulta în oameni mai mulţumiţi şi servicii mai bune.

Nu că le-ar păsa, de altfel, pentru că ei oricum îşi tratează genunchii prin Turcia şi cocârţul la Viena.

Părerea mea este că răsplata acestei acţiuni populiste şi imposibil, în fapt, de implementat va fi o reducere suplimentară a numărului, apetenţei de a munci şi interesului puţinilor medici care până acum au rezistat, cum-necum, în sistem.

Vom trăi şi vom vedea, dar pronosticul meu este că, aplicată la sânge, viziunea ciocoistică a guvernanţilor noştri va duce la falimentul sistemului. Pe care toate acţiunile din ultimii 5 ani ale politicienilor noştri arată că, de fapt, îl urmăresc, fie din ticăloşie, fie din prostie, fie, mai probabil, dintr-un amestec racemic al celor două.Citiţi şi

Povestea care nu ar fi trebuit să fie scrisă așa

O nouă cercetare oferă primele recomandări privind evaluarea exactă a amprentei de carbon a cultivării cafelei

M-au numit “instabilă emoțional”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. bogdan c. / 12 August 2015 18:42

  domnu doctor, aceasta decizie a ICCJ nu e o actiune populista, ci asa spune legea. Problema cu statul roman si societatea romaneasca este ca atunci cand le pui in fata legii incep sa nu mai aibe oxigen, se sufoca, sucomba pt ca corupte pana in maduva, de la educatoare de gradinite, doctori, profesori, pana la ministri. Toti sucomba fara plicul datator de viata. Statul de drept e un vis urat in romania.

  Reply
 2. Dana / 11 August 2015 17:00

  Nici profesorii nu pot fi priviti neutru. Cand e vorba de ce avem mai scump – sanatatea sau copiii – nu exista neutralitate 🙂

  Reply
 3. Carmen / 11 August 2015 12:53

  O intrebare daca nu va suparati…Autorul articolului este domnul doctor Cucu, de la Parhon?

  Reply
  • Mihaela Cârlan
   • Carmen / 11 August 2015 18:23

    Vad ca pe langa faptul ca e un medic foarte bun, “le si zice bine din condei”. Fiica mea s-a tratat la domnul doctor si mereu ne amuzam spunandu-i : doctorul nostru “hipofizar!” Multumim domnule doctor!

   • Constantin / 12 August 2015 11:20

    Multumesc de comentariul favorabil referitor la activitatea mea medicala.
    Cinstit este insa sa admit ca ar putea fi si oameni nemultumiti de mine. Ma bucur ca nu va numarati printre ei.

 4. plicdublu / 10 August 2015 6:25

  domnule constantin….
  …buna dimineata…
  …sunt printre putinii care in discutii aprinse ii apara neconditionat pe medici…
  …in urma celor intamplate …voi dubla suma din plic….
  ….dar……
  ……..de DOCTORUL PESAMOSCA …ati auzit ?

  …………………………..un sfant inca de pe vremea cand traia…….

  ….dar de …discipolul sau …care vroia sa l lase pe drumuri inainte de a muri ?

  …care dintre cei doi ….unul doctor si altul medic….
  ………………este preferatul dvs. ?

  …………….medicina fara chemare este doar….plic…..
  ps.
  ….reafirm….dublez suma din plic de acum inainte…..

  Reply
  • Constantin / 10 August 2015 7:28

   Pare că, deși clar, textul meu creează anumite confuzii.
   Eu nu spun că ar trebui ca medicul să își facă datoria dacă primește plicul și să nu și-o facă dacă nu primește.
   În nici un mod prestația lui nu ar trebui influențată de aceasta și un medic care arată un nivel de competență când primește și un altul când nu primește nu este în fapt un medic bun.
   Mai mult, în ciuda salariului mic și a climatului aș putea fi tentat să nu accept în mod particular de la dumneavoastră plicul acela dublu de care vorbiți și care arată că nu ați perceput textul meu în semnificația pe care acesta și-a dorit-o.
   Nu este vorba de plicurile voastre, este vorba de un sistem macabru de organizare a sistemului care nu lasă unor oameni mai bine pregătiți (cel puțin din punct de vedere al formării), mai apăsați de răspundre (din punct de vedere al efectului decelabil al activității lor) decât media alternative decente.
   Că unul sau altul din pacienți au nemulțumiri puctuale față de un medic sau de altul, cu sau fără motiv obiectiv, sunt convins.
   Doar că eu nu vorbesc despre asta și nu mă erijez în apărătorul fiecărui medic, bun sau rău, competent sau nu, sărac sau bogat, hain sau generos.
   Deplâng un sistem prost gândit, acuz niște guvernanți incapabili de a induce ameliorările necesare și previn publicul despre un previzibil faliment care ar putea conduce și la realitatea la care să muriți cu zile, cu plicul dumneavoastră (dublu) în mână.

   Reply
   • dublu plic / 10 August 2015 10:34

    domnu doctor,
    imi pare rau ca nu ati inteles…
    dublu plic….e un gest de fronda impotriva masurilor luate de asa zisa justitie…
    sunt alaturi de medici…
    ……….nu ma asteptam sa nu intelegeti…

   • Constantin / 10 August 2015 17:58

    Ca in orice colectivitate de oameni avem si canalii si oameni de caracter, si egoisti si marinimosi si arivisti si oameni recunoscatori discipolilor lor.
    Exemplul dumneavoastra, pe care poate l-am interpretat gresit, este unul din numeroasele care se pot da.
    Alaturi de exemple pe invers

  • vladimir / 10 August 2015 16:35

   De ce crezi tu asta cu plicul in care vei pune dubluca Pesamosca ; PopD Popa ; Setlacek etc nu au primit bani de la pacientii lor ??? Daca nu esti naiv inseamna ca esti prost !!! De bubuie cerul !!! Toti au primit bani , curcani, vin etc !! Dar au primit si respect din partea statului , si mai ales al pacientilor !! Si nici nu compara adresabilitatea la doctor in acele timpuri cu ceea ce se intampla acum ! Nu compara faptul ca multu dintre monstrii sacrii ai Medicinei de atunci faceau tot felul de experiente pe pacienti si nu i dadea nimeni un judecata daca mureau pe capete !! Nene sunt a treia generatie de doctori in familia mea si stiu perfect ce spun ! In locul vostru astia care dati plicuri si dublati sume mi as face calcule seriase , ca noi doctorii ne tratam intre noi dar voi amaradtenii va trebui sa va trateze arabii si pachistanwzii care vor invada ascwasta tara , agunci cand noi doctorii ne luam lumea in cap sa scapam dracului de prosti ca voi

   Reply
   • plic dublu / 11 August 2015 10:34

    …stai cuminte….
    ….vine psihiatrul acum……
    ….potoleste te….
    …asa i…esti doctor …din neam in neam……
    ……pssss….vine psihiatrul…..

 5. Kostea / 9 August 2015 20:49

  Care scuze?

  Reply
 6. Avram Viorica / 9 August 2015 20:34

  Domnule Doctor, scutiți -ne de scuze ridicole. Dar indiferența și nepăsarea față de pacienți? Plictiseala și nervozitatea față de cei care muncesc și au venituri mult sub venitul unui medic și totuși fac împrumuturi sa se trateze în spitalele din România. MULTI nu ne pretindeți plicul dar dacă nu îl oferim ne lăsați în voia sortii. În spitalele din România Dumnezeu face cărțile. Medicii trec indiferenți pe lângă durerea noastră. Dacă ne batem în exemple câștig detașat la cate exemple pot sa dau. Noi, cei ce avem neobrăzarea sa ne îmbolnăvim și sa venim în spital suntem tratați cu indiferenta și obrăznicie.noi câștigăm mult mai puțin și de acolo dam plicul doctorului și preotului. Altfel murim cu zile. Un singur doctor în viața mea mi-a refuzat plicul. În rest l-am dat peste tot. Lăsați scuzele!

  Reply
  • Constantin / 10 August 2015 7:36

   Ce este enervant în comentariul dumneavoastră nu este faptul că găsiți ridicole niște scuze pe care textul meu nu le prezintă, nici că vă simțiți lăsată să muriți cu zile când iată, trăiți bine merci și scrieți comentarii ridicole.
   Cu adevărat enervantă este pretenția dumneavoastră de a generaliza unele observații personale, pe fondul incapacității de a pricepe ce am vrut să spun în text, ca și autoasumarea reprezentării unui public așa zis condamnat de indiferența medicilor cu armele unui discurs tern și simplist.

   Reply
  • marzzz / 10 August 2015 9:05

   Nimeni în afară de medici şi de studenţii la Medicină nu vor înţelege niciodată. Şi poate ar putea să înţeleagă puţin copiii de medici sau părinţii de medici. Oamenii ceilalţi nu au cum să perceapă şi poate că nu este vina lor. Ei nu ştiu ce înseamnă să facă slalom printre pacienţi pentru că sunt prea mulţi. Nu înţeleg cum e să îţi dea un pumn în faţă să îţi dea sângele când vrei să salvezi pe cineva pentru că pacientul respectiv nu e de acord. Să îmi explice şi mie cineva: ce om care face gărzi poate si de 24 de ore sau care stă pe Salvare câte 12 ore în canicula Bucurestiului poate să se mai poarte frumos cu pacienţii după ce pacienţii se poartă îngrozitor cu medicii? Mulţi studenţi visează să facă bine oamenilor şi să ajungă profesionişti. Cu toţii suntem idealişti acum, la început. Cine ştie ce va fi peste 10-20 de ani când şi mai mulţi medici vor pleca, iar noi vom fi şi mai epuizaţi de prea multe cazuri. Ştiu oameni la alte facultăţi care câştigă 100 şi ceva de milioane, iar eu sunt încă în facultate. Şi când voi ieşi din facultate voi câştiga 10 milioane. Şi eu sunt printre cei care nu vor să plece din ţară şi să primească bani de la pacienţi. Voi face tot posibilul si ma voi lupta să nu fie, cumva, nevoie. Dar mă întreb din când în când: cine nu a gândit aşa la început? Sunt multi medici groaznici care nu merita sa fie numiti astfel, intr-adevar. Dar nu toti sunt asa, unii rezista. Iar majoritatea daca sunt asa acum – nu au fost intotdeauna. Medicii nu sunt nervosi pentru ca sunt suparati pe pacienti ca se imbolnavesc. Sunt nervosi pentru ca nu au timp sa ii trateze pe toti din cauza deficitului de personal si trebuie sa se munceasca pana la epuizare. Nu este de fiecare data indiferenta, ci pur si simplu NU ESTE TIMP. Daca se sta prea mult cu un pacient, altul moare. Pentru ca toti pacientii se plang de astepare si unii pleaca in loc sa astepte. Chiar si asa, nu e destul timp. Dar din pacate exista si medici care s-au facut medici doar pentru bani. Daca ati intalnit atat de multi medici de acest gen, ati avut ghinion. Insa este gresit sa ii considerati pe majoritatea la fel. Numai eu cunosc cativa care refuza plicuri si stau in spital mai mult decat este nevoie. E lipsa de respect la adresa lor sa spuneti ceea ce ati spus. Niciodata nu trebuie sa se generalizeze. Nu am inteles niciodata de ce medicii nu pot fi priviti neutru si sunt doar urati sau iubiti.

   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro