Poarta sărutului, cuiele şi artistul necunoscut

4 March 2016

Constantin CucuÎn vigilența lor ieșită din comun, autoritățile gorjene au sesizat faptul că un critic de artă local și-a exprimat, cu ajutorul unui ciocan, opinia în ceea ce privește Poarta Sărutului, adăugând operei până atunci neterminate a lui Brâncuși necesara completare a câtorva cuie ruginite bătute în arhitrava monumentului.

Poarta sărutului este, după cum se știe, o operă de artă genială, cu aspectul unui arc de triumf, pe ale cărui coloane artistul a sculptat simbolul sărutului, două semicercuri alipite, într-o compoziție ce se dorește a fi un simbol al victoriei vieții și iubirii asupra morții.

Este numai o diferență regretabilă de percepție artistică faptul că, pentru criticul de artă necunoscut, toate acestea au părut mai degrabă a fi un cuier neterminat, ornat cu simbolul universal al curului așezat pe toaletă.

Reacționând primitiv, autoritățile locale se gândesc să extragă cuiele înfipte de necunoscut, în ciuda mesajului evident al acestora, strigătul de disperare al unei persoane care a sărutat o oltencă în zi de praz.

cuie

O teorie fără prea multe merite susține că susnumitele cuie au fost bătute de decoratori pricepuți doritori a atârna de lucrarea, să recunoaștem, un pic cam golașă a lui Brâncuși necesarele ghirlande, covoare cu Răpirea din Serai și, de ce nu, poate un afiș electoral. La urma urmei, ce nu poate face o persoană capabilă cu un ciocan și o mână de cuie?

Sunt invidios pe Târgu Jiu și pe parcul acestuia care, pe lângă acest portic interesant de care îți poți atârna geaca, mai dispune și de o masă de yams cu taburete de piatră și o antenă înaltă de care să legi, în zi de meci, televizorul.

Numai ghinionul că Stonhenge nu este în Gorj face ca în magazinele de profil din Târgu Jiu să se mai găsească cuie și nu pot decât să mă întreb ce ar face creatorii necunoscuți ai acestui oraș să fi avut și ei noroc de o piramidă.Citiţi şi

Henri și Lydia – o poveste de dragoste?

Muzele lui Rodin: Camille Claudel și Marie-Rose Beuret

Și îți scriu doar în gând…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Prof.Gh.C.Dinulescu-Câmpina / 8 April 2016 11:39

  Claudia,
  Nu este cazul să faci aprecieri semidocte asupra unui complex statuar cum nu prea are nimeni în lumea asta. Deocamdată, Brâncuși este cel mai mare sculptor român, dar încet încet poate deveni cel mai mare din lume. În fond el nu a sculptat pentru cineva anume; cei care nu-l pricep nu au dreptul să-l ia peste picior. Află tu că în jurul mesei tăcerii nu-i deloc gălăgie, lângă poarta sărutului se sărută perechi dar Brâncuși nu pentru asta a ridicat-o iar coloana infinitului, și cum arată și unde este ridicată, este întangibilă.

  Reply
 2. Prof.Gh.C.Dinulescu-Câmpina / 8 March 2016 18:32

  Eu am văzut „poarta” ,cred. prin anul 2.000 și dacă-mi amintesc bine am observat câteva semne care ar fi putut fi numitele cuie, oricum mai bine acoperite.. Pe atunci nu mi s-a părut că Poarta sărutului ar fi avut nevoie de reparații, și am fost foarte mirat că monumentul lui Brâncuși ar fi avut nevoie să fie curățat cu apă sub presiune. Dacă poarta a fost astfel tratată, este posibil să fi fost artificial deteriorată iar dacă cuiele au fost bătute de cineva acest lucru este posibil să fi fost făcut prin anii 50 ai comunismului, atunci când UTM-iștii locali au avut inițiativa să doboare și Coloana infinită. Noroc că în acele timpuri comuniștii nu aveau, cel puțin în acele locuri, decât tractoarele care abia târau in urma lor un plug de arat cu cel mult două brazde altfel coloana, poarta și masa ar fi fost de mult doborâte.
  Părerea mea este că nu trebuie pedepsit nici cel care a avut ideea spălatului, dar autoritățile prezente și viitoare nu trebuie să-și mai propună ”recondișionarea”; acest lucru nu se practică nicăieri în lume și dacă au de furat fonduri să găsească altă metodă.

  Reply
 3. Claudia / 4 March 2016 19:19

  Pai daca tot asa la Poarta sarutului nu se saruta nimeni,la Masa tacerii nu prea e liniste,iar Coloanei infinitului I se vede cel putin capatul de sus (poate e infinita doar in jos

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro