Prima Doamnă – instituție și model

10 May 2015

Maria Corina BarbarosZiua Europei a fost prilejul primei recepţii publice găzduite la Palatul Cotroceni de Preşedintele Klaus Iohannis şi de Prima Doamnă, Carmen Iohannis. Aniversarea celor 65 de ani de la cel dintâi pas spre crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană a reunit, în grădina Palatului Cotroceni, figuri notorii din toate domeniile societăţii româneşti: oameni politici din toate partidele, diplomaţi, universitari, oameni de cultură,  sportivi, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai bisericii. Nimic nou la această adunare generală, cu excepţia prezenţei Primei Doamne alături de preşedinte, încă de la deschiderea recepţiei, de la momentul solemn al intonării imnurilor României şi al Uniunii Europene. Carmen Iohannis a adăugat eleganţă şi o anumită distincţie evenimentului (desigur, opinia mea este subiectivă, dar femeile între ele sunt criticii cei mai aprigi, nu-i aşa?) reuşind să îndeplinească rolul de Primă Doamnă. Apariţia publică a doamnei Iohannis mă îndreaptă către abordarea rolului Primei Doamne într-o societate.

iohannis-klaus-carmen

 Prima Doamnă…rol şi aşteptări

“Prima Doamnă” este un titlu formal sau informal acordat soţiei preşedintelui unui stat sau soţiei unui prim-ministru. Deşi avem femei cu influenţă puternică asupra oamenilor de stat de când lumea (Cleopatra şi Cezar; Madame de Pompadour şi Ludovic al XV-lea; Jiang Qing soţia lui Mao Zedong etc.), titlul de Primă Doamnă s-a instituit în mentalul colectiv şi în limbajul comun relativ recent. Se pare că prima menţiune a acestui titlu a apărut în 1843, în cotidianul Boston Courier, când autorul unui articol afirmă, referindu-se la Martha Washington, că “prima doamnă a naţiunii şi-a păstrat obiceiurile din viaţa de dinainte ca soţul ei, George, să devină preşedinte”. Confirmarea acestui titlu se face mai târziu odată cu preşedinţia lui Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) şi rolul activ asumat de soţia acestuia Eleanor Roosevelt. Preşedintele Roosevelt este cel care a consolidat ideea de PR politic, a comandat sondaje de opinie regulate pentru a observa evoluţia popularităţii sale şi a instituit o comunicare politică permanentă (emisiunile “Fireside Chats” în care preşedintele Roosevelt avea dări de seamă ajunseseră la audienţa considerabilă de peste 60 de milioane de ascultători). De la Eleanor Roosevelt, toate soţiile preşedinţilor americani au purtat titlul de Primă Domană, iar rolul lor public a fost evaluat prin intermediul a două dimensiuni: instrument soft de comunicare politică şi model feminin.

prime doamne

Eleanor Roosevelt și Jackie Kennedy

Cred că putem intui rolul de instrument soft de comunicare politică pe care l-ar putea juca o primă doamnă. Aţi auzit cumva vorbindu-se despre soţul unei femei prim-ministru sau preşedinte ca despre un “Prim Domn” al ţării? Sigur că nu! Nu ar avea cum să fie vorba despre un instrument soft de comunicare politică. Specialiştii în comunicare politică ştiu că Prima Doamnă poate adăuga un capital de imagine semnificativ brand-ului politic al soţului. O Primă Doamnă puternică, distinsă, elegantă, autentică, empatică, implicată în cauzele sociale/ comunitare cu siguranţă va fascina şi va cuceri poporul. Transferul de capital de imagine de la Prima Doamnă la soţul-decident nu va întârzia să se realizeze. De asemenea, preocupările Primei Doamne, stilul vestimentar, atitudinea pe care o transmite, valorile pe care le promovează o pot propulsa ca un model feminin reprezentativ al societăţii în care trăieşte.

Citiți și Carmen.

De-a lungul istoriei recente, am avut deţinătoare excepţionale ale titlului de Primă Doamnă care au ridicat mult aşteptările faţă de această poziţie. O selecţie mentală subiectivă mă îndreaptă cu gândul spre Eleanor Roosevelt care a a schimbat radical imaginea și rolul Primei Doamne în societatea americană. Istoria a reţinut-o pe Eleanor Roosevelt ca o prezenţă foarte activă pe scena publică. Aceasta participa frecvent la transmisiuni radio, ținea conferințe dedicate exclusiv femeilor şi conferinţe de presă (peste 350), publica articole în presa vremii. În același timp, și-a asumat și rolul de consilier neoficial al soțului ei, a susţinut politica New Deal, drepturile săracilor, ale minorităților și femeilor. După moartea soțului ei, Eleanor Roosevelt s-a implicat în continuare în domeniul umanitar, a contribuit la adoptarea Declarației pentru Drepturile Omului și la crearea UNICEF.

Citiți și Carmen Ioannis, te vrem!

Sau ne putem gândi la un alt model de Primă Doamnă: Jackie Kennedy. Aceasta a transformat Casa Albă într-un centru pentru artă şi cultură, fiind gazda a numerose expoziţii şi evenimente culturale.  De asemenea, Jackie Kennedy a fost asociată cu eleganţa, distincţia şi stilul clasic-chic. A fost un fashion-icon, iar tendinţele de modă pe care le-a determinat ni le amintim şi astăzi (ex. rochiţa A-line fără mâneci; deux-piece-ul franţuzesc cu fusta pînă la genunchi şi sacou cu manecă trei sferturi; blugi albi; eşarfe tip-Hermès).

Citiți și Primul faux pas al Primei Doamne.

Privind înspre primele doamne ale preşedinţilor americani vom observa că aproape toate au  urmat o reţetă de construire a lor ca persoane publice: asocierea cu o cauză sau un domeniu şi o implicare foarte activă în acel domeniu (ex. Michelle Obama este implicată în încurajarea activităţilor sportive şi în combaterea obezităţii la copii), identificarea unui element personal-caracterial (fashion-icon, activă, militantă etc.) care să confere individualitate şi forţă personalităţii.

Nu există o fişă a postului de Primă Doamnă, există însă multe aşteptări şi multă atenţie. Este evident că Doamna noastră se străduieşte şi este altfel decât celelalte soţii ale preşedinţilor României. Personal, sunt îngăduitoare când greşeşte fusta sau culorile protocolului vestimentar. Până să mă lansez în judecăţi aspre, îmi amintesc că asupra Primei Doamne planează responsabilitatea de a fi instrumentul soft de comunicare politică şi este într-o poziţie de maximă atenţie publică, deşi o femeie care ajunge Primă Doamnă nu alege să fie Primă Doamnă (şi consecinţele acestui statut). Alege doar să se căsătorească, uneori cu zeci de ani în urmă, cu un bărbat.Citiţi şi

Îngrașă-te, slăbește, fii mai blândă și mai calină, fii mai rebelă, fii dată dracului, fii fatală, fii cuminte!

Ziua Porților Deschise la Fundația Calea Victoriei demo-uri online gratuite, reduceri și surprize

Atelier de Stil vestimentar feminin

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. julie / 10 May 2015 15:21

  Pe mine ma intereseaza mai mult ca Primul Domn sa-si faca treaba pentru care a primit girul romanilor. Iar d-na profesoara sa stea mai la umbra, ca soarele dauneaza.

  0
  0
  Reply
 2. G. / 10 May 2015 13:42

  Aceasta “prima doamna” a noastra umbla cam goluta 🙂 , cred ca se cam uita la emisiunea lui Capatos 🙂 … nu inteleg de ce se ridica acum aceasta problema, am mai avut prime doamne si subiectul nu s-a discutat, De unde nevoia subita?

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro