Românca June Miller – muza absolută

11 March 2013

“I-a ținut în mreje o viață întreagă pe Henry Miller și Anaïs Nin, iar exegeți, fani, connaisseuri de literatură spun despre ea că este muza absolută. A rămas în istorie cu rochiile ei de catifea și rujul mereu roșu-sângeriu și ca personaje care o descriu cu detalii de viață intimă, de istorii personale în Nexus, Plexus, Sexus sau Tropicul Capricornului (personajul Mona este construit de Henry Miller cu gândul la ea).

June Mansfiled Miller s-a născut în Bucovina, într-o familie evreiasco-rromă din nordul României de azi. A emigrat în State împreună cu părinții și frații când avea 5 ani și va rămâne la New York pentru toată viața, exceptând perioada în care a locuit la Paris.

La 21 de ani, June era deja “femme fatale” și l-a cucerit la prima vedere pe Henry Miller care în acea perioadă era însurat și doar visa la o carieră literară.

June a crezut în talentul soțului său înainte ca el să fi așternut măcar un rând pe o foaie de hârtie și l-a inspirat pe Henry cu viața ei aventuroasă (era bisexuală), cu secretele și misterul pe care le construia în jurul familiei și iubirilor ei conjugale sau din afara mariajului.

La șapte ani după ce s-a căsătorit cu Henry Miller, June o întâlnește la Anaïs Nin care devine obsedată de farmecul și viața lui June și, la fel ca Henry, o folosește ca arhetip pentru multe din personajele ei literare. Anais, June și Henry fac pentru câțiva ani triunghiul amoros scandalos despre care a vorbit toată lumea literară și care a inspirat cărți, filme și cultura pop din secolul trecut.

Sursa, eroiiromânieichic.roCitiţi şi

Nicio femeie nu este ca o altă femeie

June

Lou Andreas-Salomé, femeia de care au fost îndrăgostiți Nietzsche, Rilke, Freud


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro