Rușine, Mihaela, Andra, Bebe și Andi!

2 April 2015

Constantin CucuPrintre românii talentați care i-au impresionat pe profesioniștii PROTV se află și un anume Andrei Grigoriu.

Juriul emisiunii care discerne, cuantifică și ierarhizează talentul în România este format din :

– Andra, cântăreață și nevastă de Măruță,

– Bebe Cotimanis, actor potrivit pentru orice rol de chelios antipatic,

– Andi Moisescu, matematician și vorbitor la microfon,

– dar mai ales din Mihaela Rădulescu, supervedetă, nevastă de bărbat, mamă de copil, femeie cu patru facultăți, toate private (deși nici una parcursă până la licență), filozoafă empirică și formatoare de opinii, extrem de pricepută când i se pune microfonul în mână sau la guriță.

Acest juriu special, profitând de statutul cvasidemiurgic de prezentatori PROTV, a fost impresionat de talentul și alte calități umane ale candidatului, exprimându-și legătura afectivă resimțită față de acesta și față de comorile de simțire detectate în sufletul lui, oferindu-i în context indulgența și aprecierea pe care justiția și părinții victimei i le-au refuzat.

grigoriu

Portretul surorii criminalului.

Pentru că domnul Andrei Grigoriu, în afara viziunii artistice de admirat, cel puțin la nivel PROTV, este și un om năpăstuit de o mare dramă personală, numai și numai din cauza modului absurd în care judecătorii români tratează prietenii și prieteniile în context de asasinat.

În urmă cu 12 ani domnul Grigoriu nu picta chiar atât de mult ca în zilele noastre, sfera preocupărilor sale fiind ceva mai lumească. Împreună cu domnul Lungu, bunul său prieten, el însuși probabil un om talentat, cei doi încercau să se regăsească spiritual prin Timișoara, având nevoie ocazional de mici împrumuturi nerambursabile de la prieteni.

O astfel de prietenă, domnișoara Erika Uto i-a împrumutat pe cei doi cu 200 de euro, sumă importantă, pentru care alții ar face moarte de om, ceea ce s-a și întâmplat de altfel atunci când fata le-a cerut înapoi banii.

andrei-grigoriu-romanii-au-talent2-870x479

“Eu te-aș fi iertat de toate păcatele pentru că ai spus atât de frumos mulțumesc celei care a fost lângă tine în acești ani.”

Este adevărat că marele pictor nu este atât de vinovat ca celălalt domn care a înfipt cuțitul; se pare că el, poate și pentru că în adâncul firii este un artist, s-a mulțumit doar să o bată, să-i rupă mandibula și s-o țină în timpul înjunghierii, fapte, rezumate în discursul propriu de prezentare din timpul emisiunii ca fiind o tăinuire, din motive prietenești, a crimei.

Dacă întâmplarea ar fi avut loc în alte țări, omul ar fi pictat și acum pentru un grup mai restâns de oameni, dar la noi nu poți ține la nesfârșit la pușcărie o astfel de persoană genială, astfel că domnul Andrei Grigoriu a fost eliberat anticipat, servind doar 12 din cei 16 ani și fiind considerat, pe bună dreptate, că a atins la mititica prematur gradul necesar de reinserție socială (deși eu aș povățui pe oricine îl cunoaște să nu-l împrumute).

Eliberarea a sosit la timp pentru ca, înarmat cu câteva coli și carioca, Andrei să poată să ia parte la fenomenul de cernere a adevăratelor talente din România așa cum o face sita neurologică a creierelor juriului PROTV.

Nefiind, cum sunt alții, creștin, eu nu cred cine știe ce în pocăință, iertarea păcatelor și indulgențe, fie ele eliberate de PROTV sau, pe bază de acatist, de către preoți. Cred că singura persoană care ar fi meritat o a doua șansă în această întâmplare este răposata, victima, și sunt convins că dacă ar fi fost condamnat la detenție pe viață, sau mai rău, chiar privați de mâzgâliturile omului, am fi trăit într-o lume mai bună.

Nu mi se pare imposibil să accept faptul că un criminal poate avea ocazional talente colaterale. Sunt convins că, dacă le dai timp și lumină până la stingere, mulți criminali se pot dovedi talentați la gherghef, împletire de funii, modelat de lut sau epistole.

Ce nu vreau să văd însă este că, în loc de ștreang, un astfel de criminal este ridicat în slăvi, pus sub lumina reflectoarelor, ba chiar iertat la oră de maximă audiență de mica scăpare de a fi luat gâtul unei ființe nevinovate, de oameni care nu numai că nu păcătuiesc prin prea mult talent, dar nici măcar la bun simț nu stau mult mai bine.

Pot să înțeleg că cei patru au fost neprofesioniști și că, în feeria searbădă și de prost gust caracteristică emisiunilor PROTV, în lumea lor imaginară de vedete la kilogram, nici unul din cei patru, în fapt niște persoane extrem de îndepărtate de noțiunea și deontologia de ziarist, nu a mai pierdut timp, energie și talent jurnalistic în verificarea proveniența și antecedentele criminalului pe care l-au proslăvit în prime time.

Ce nu pot să înțeleg este de ce acum, când este evident că, eufemistic spus, cei patru au dat chix, că s-au pi*at pe emisiune și au dat un șut în c*r postului în general, de ce nu se încumetă nici unul din ei să asume public greșeala și să își pună măcar un miligram de cenușă peste tărtăcuțele antipatice.

Răspunsul îl știm cu toții.

Rezidenți ai lumii fantastice a sticlei cu năluci, cei patru nu mai sunt de mult muritori obișnuiți, supuși greșelii, bunului simț și regulilor consecvenței. Pentru că cei patru și fiecare dintre ei au fost beatificați de mult către cel mai mare, inatacabil și dezirabil statut din România, cel de vedetă.Citiţi şi

COLECTIV – 7 ANI. Rugați-vă copiii să trăiască

Ce să faci dacă ești victima unei relații gaslighting

Luna Plină în Pești din 10 septembrie 2022 – trei zile de energie maximă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Bookish / 3 April 2015 17:36

  Eu nu inteleg cum de i s-a permis participarea in concurs. Din ce am inteles, la momentul preselectiei mai avea de ispasit 2 luni din pedeapsa. Ce lege faciliteaza acordarea de permisii speciale de iesire din inchisoare pt participare la concursuri?? Iar PROtvul ar fi trebuit sa il descalifice din start.

  Reply
 2. Monica / 3 April 2015 10:45

  Poate ar trebui sa ne gandim putin in afara cutiei…puscariile sunt pline de infractori si viitori infractor, multi inchisi pentru fapte grave. Ei sunt, totusi, oameni, indiferent de ceea ce credem noi si tot ei merita, a doua sansa. Dupa savarsirea detentiei, ei aleg ce sa devina. Nu avem ofiteri de serviciu care sa se ocupe,ca-n filme, ii lasam pe strazi…au doar familiile care nu pot sa-i ajute fff mult si prietenii care sunt tot ca ei. Din aceste motive, sunt de parere ca, macar ptr cateva emisiuni, putem sa pretindem ca ii ajutam sa se integreze. Daca intoarcem spatele, e mult mai usor…dar, in timp…cum o vom rezolva?

  Reply
  • Kostea / 3 April 2015 17:50

   Cred că aveti un punct de vedere valabil.
   Cu toate acestea ar trebui să prioritizăm inserarea socială a altor categorii – batrânii cu pensii de mizerie, handicapatii, saracii si bolnavii.
   Cu ce ramâne sigur si criminalii in cautarea unei a doua şanse

   Reply
  • Vio / 5 April 2015 1:39

   Monica, eu cred ca tu n-ai pic de creier. Omul ala e un criminal. Nu ma intereseaza ca n-a bagat el cutitul in victima, a batut-o mar si a tinut-o sa o taie altul. Tu te auzi ce spui, nebuno? Daca era fiica’ta moarta mai spuneai ca ucigasii trebuie ajutati sa se reintegreze in societate in timp ce pe copilul tau il mananca viermii in pamant? Ucigasii merita streangul, nimic mai mult.

   Reply
  • maria / 5 April 2015 9:58

   O putem rezolva simplu: cei care comit astfel de fapte nu ar mai trebui sa iasa niciodata de acolo. Suferinta lor si a familiilor sa fie macar apropiata de cea pe care au provocat-o mamei, tatalului, surorilor, fratilor, prietenilor celui/celei ucis/a. Sunt oameni care nu au omorât in aparare, printr-un gest imprudent, dintr-o impuscatura … Sunt oameni care au ucis pentru ca au vrut sa ucida. Iar acest lucru ii face irecuperabili.

   Reply
 3. buzatu doina / 2 April 2015 21:45

  Juratii au fost corecti.toti am fost impresionati de modul lui de a prezenta o poveste.eu consider vinovat trustulPro Tv. Trebuia verificate spusele lui inaine de a_l prezenta in emisiunea televizata.daca ma gandesc bine mai avem unul care a fost condamnat pentru talharie. Poate mai avem surprize…

  Reply
 4. emilia / 2 April 2015 20:26

  Stimate domn, ori de cate ori dau o sansa unui articol redactat de dvs, ma lovesc de aceleasi nemultumiri personale. Intelectualul care critica tot, intelectualul care se da intelectual si striga asta, pe buna dreptate, pt ca din ceea ce scrieti nu ne-am da seama. Adevaratii intelectuali nu simt nevoia, pt ca in cazul lor, este evident. Sunt de acord cu faptul ca acest om nu avea ce cauta pe un post de televiziune. Sunt de acord ca un om care ia viata cuiva sau participa la un act asemenea de dramatic n-ar mai trebui lasat in libertate, pt ca oricat de trist ar fi, acesti oameni nu se reabiliteaza. Sunt lasati in libertate pentru a face o noua fapta, pt ca nu cunosc compasiunea, respectul pt viata, si din ce am inteles, din declaratiile unor colegi de-ai lui de celula, este arogant si nu regreta fapta, ba o considera un act de curaj si o fapta mareata. Pana aici de acord.
  Inteleg sa nu-ti placa Raduleasca, desi e om de televiziune totusi, fosta gimnasta, deci activeaza in domeniul artistic, sau a activat, dar sa-l minimalizezi pe Bebe Cotimanis, un domn, un educat, un fin, pe langa faptul ca e si un actor desavarsit, e deja o problema. Cum sunt procesomanii de serviciu, asa dvs sunteti criticul de serviciu. Andra nu e nevasta de Maruta, ci Maruta e sot de Andra, daca e sa urmarim cronologic.
  Si ca idee, esenta articolului este gresita. Cu ce este vinovat juriul? Omul asta a impresionat mai multi oameni care au crezut in povestea insirata de el. Producatorii emisiunii erau datori sa verifice informatiile, nu juriul, juriul e acolo sa jurizeze, sa-si dea cu parerea asupra a ceea ce vad, nu sa ghiceasca daca o poveste este sau nu adevarata.

  Reply
  • Iulia / 2 April 2015 21:40

   Nu ar fi pentru prima oara.Imi mai amintesc de un caz iesit la iveala dupa participarea la emisiune.E vorba de o pereche de prin zona Andrei,soti,care s-au invartit timp de vreo cateva minute intr-un dans popular,fapt care a lasat-o bineintles,pe Andra fara suflare.Domnul era un primar sau fost primar dintr-o localitate din judetul Alba,si care accidentase mortal o fetita,amanunt iesit la iveala dupa emisiune.Oricum,castigatorii de pana acum sunt niste pseudotalente,cel putin,castigatorul primei editii,sigur,e pe langa talent si nu cu talent

   Reply
  • andy / 2 April 2015 22:27

   De acord. Juriul n-avea nicio idee ce a facut tipul asta si au crezut si reactionat ca atare la povestea lui. Producatorii in schimb ar fi trebuit sa-si faca temele si sa excluda momentul asta din montajul final al emisiunii..

   Reply
  • Kostea / 3 April 2015 0:35

   În primul rând doamnă vă mulțumesc pentru şansele pe care mi le tot dați, deşi nu am aspirat la ele şi nici nu le-am cerut.
   Nu critic absolut orice dar este adevărat că atunci când critic de obicei scriu.
   Îmi place să cred că nu insinuați că nu am acest drept, din motive legate de pseudointelectualitatea mea, de neclaritatea (pe care o acuzați) sau pur si simplu pentru că nu sunteți de acord cu ele.
   Deşi ințeleg că macar parțial aveți şi opinii asemănatoare cu ale mele.
   După cum am încercat să exprim, problema mea cu juriul constă în lipsa de asumare, promptă şi umilă, după ce scandalul s-a produs (adică mama victimei a fost expusă la vocea nemernicului şi noi toți la o romanțare hiperbolizată a trăirilor artistice ale unui criminal).
   Oricare din cei patru ar fi putut să o facă si o să vă rog să mă scuzați dacă, nefacând-o mi-au devenit antipatici.
   În rest ce să zic? Dumneavoastră vedeți valoare şi desăvârßire în acesti oameni, eu vad cu totul altceva. Sunt convins că atât Pamântul cât şi Catchý poate cuprinde fără efort ambele opinii.
   Pe viitor nu este musai să mai îmi dati sanse, mai ales că intentionez să mai scriu. Sau nu mai începeți vreo eventuala replica viitoare cu aceeaşi sintagmă

   Reply
   • Ioana / 3 April 2015 11:58

    Draga domnule,

    Inteleg pasiunea pentru jurnalism, critica si desavarsirea cu care faceti acest lucru. Dar as avea totusi o intrebare. Daca va place critica atat de mult, de ce intrati in defensiva cand critica vi se adreseaza?
    Mi se pare superb ca stiti sa criticati, dar atunci invatati sa si acceptati o critica, si vati fi un jurnalist desavarsit.

    Cu respect,

    Ioana

   • Kostea / 3 April 2015 23:58

    Doamnă Ioana
    Poate că subapreciați capacitatea mea de a accepta critici şi supraapreciați statutul sau dorința mea de a fi jurnalist.
    Nu simt că aş putea fi catalogat drept defensiv în schimbul de replici cu doamna Emilia. Dacă totusi a transpirat vreun astfel de sentiment defensiv se datorează probabil numai unei inabilități de redactare.
    Probabil aş fi lăsat replica doamnei Emilia fără răspuns daca nu m-ar fi iritat aroganța formularii “v-am dat o şansă”, formulare de o superioritate nefondată.
    Criticile sunt bune pentru mine, nu vă simțiți preocupata de asta. Mai ales cele justificate.

  • Cristian / 3 April 2015 11:29

   Pentru Emilia…minunata care propovaduieste bunul sitm ca si cand i-ar apartine:
   Domnisorica/doamna, chiar daca-l ridici in slavi pe Cotimanis, afla ca si el are un pret…pretul platit de ProTV sa inghita mizeria ce se pune pe tava. Nimic contestabil fata de cariera personala insa odata intrat in jocul asta mizerabil al ProTV cu acest infractor, este parte a mizeriei. Sa si-o asume !
   Din pacate, acest show nwmaipomenit a devenit ringul de defiare al modificatei Mihalea Radulescu. Gimnasta sau om de televiziune cum o consideri, a reusit sa produca acute stari de voma. Din pacate, exsta un moment in viata in care trebuie sa te obisnuiesti cu statutul de baba. Raduleasca nu o face si produce in schimb stari de greata, cum dealtfel produci si tu, cea manipulata de o vedeta nesimtita. Imi pare rau totusi de Andi. Dar isi merita si el soarta odata intrat in jocul murdar al ProTV.

   Reply
 5. Elena / 2 April 2015 16:17

  Din cate am auzit majoritatea concurentilor sunt fosti puscariasi. Asadar nu este vorba doar despre acest individ.

  Reply
 6. mee / 2 April 2015 15:25

  daca omu a fost pedepsit nu exista motiv legal pentru a fi dat afara din emisiune…
  si sincer sa fiu nu stiu nici cat de legal e sa ii publici poveste apropos.
  nu sunt de acord cu fapta facuta , consider ca ce a facut el la romanii au talent nu merita sa primeasca vot pozitiv, dar consider ca nu sunt motive pentru a fi impiedicat sa participe la aceasta emisiune

  Reply
 7. Dora / 2 April 2015 14:53

  Mi se pare absolut normala atitudinea persoanelor in cauza.V asteptati la altceva??

  Reply
 8. cristi-x / 2 April 2015 13:19

  Presupun ca de la filmari si pana in momentul difuzarii a trecut ceva vreme, cateva saptamani macar. PRO TV ar fi avut suficient timp sa se intereseze sau macar sa dea un search pe Google sa afle ce s-a intamplat de fapt in cazul de față, stiind ca este un posibil subiect de scandal. Dar nu a facut-o. Sau cine stie, poate (si mai grav) a facut-o insa de dragul audientei nu a luat nicio masura. A lasat sa curga pe post mizeria cu absolvirea de orice pacate, direct de la nivelul sutanei cu decolteu si vedere la silicoanele generoase al Mihaelei Radulescu.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro