Sarea în bucate nu e un basm pentru copii

9 March 2021

„Sarea în bucate” nu a fost vreodată un basm pentru copii. Când a învățat vreodată un copil destule lucruri despre sare, încât să înțeleagă de ce a fost alungată de la palat fata cea mică a împăratului pentru răspunsul pe care i l-a dat la întrebarea „cât de mult mă iubești?”. (Cum o fi ajuns omul ăla împărat totuși…) Mie mi se pare mai degrabă o poveste pentru oameni mari, curioși, preocupați de rafinarea propriilor gusturi. Și care înțeleg pe loc ce va să zică „te iubesc ca sarea-n bucate”. Imediat decodifică și apreciază figura de stil din declarația de dragoste, pentru că deja știu: fără sare, viața chiar e searbădă. Să adăugăm și piperul de dragul combinației perfecte spirit – umor. 🙂

Pentru că, asta e, am crescut, suntem firi complexe, life is complicated (sau ne-o facem noi, cu artă chiar), iar străvechea sare are așa o bogăție de sensuri și valențe! De la parabola biblică despre „sarea pământului” și îndemnul „să aveți sare în voi înşivă” (în traducere: să aveți capacitatea de a zidi spiritual, de a da har, de a încuraja spiritual), până la sfatul de a păstra o rezervă – ia ce auzi/citești cu un grăunte de sare, nu există cultură care să-i ignore virtuțile și să n-o fi asociat cu bune practici.

Iar dintre toate sensurile atribuite sării, ca o femeie care am ratat destul relații, îmi place grozav că e socotită simbolul stabilității, al permanenței, al stimei și onoarei. În Biblie, de exemplu, unui legământ permanent i se spunea „legământul sării“, iar persoanele care-l încheiau luau adesea masa împreună și mâncau sare pentru a-l pecetlui. Cât de frumos mi se pare în simplitatea lui acest ritual. De fapt, la el am vrut să ajung, să dăm sens și gust relațiilor noastre. Să aibă noimă răspunsul dat de fiica cea mică a împăratului.

Așadar, am pecetluit, zicem noi, o relație, dar omul modern e un animal ciudat, cu o memorie foarte scurtă uneori. Și atunci prevenim ținând focul viu. Avem destule rezerve de creativitate și posibilități pentru o continua reînnoirea „jurămintelor”. Lecția asta am învățat-o pe pielea noastră: câștigă cine știe lupta împotriva monotoniei conversaționale, dar și a celei papilare. Cine știe să rămână proaspăt. Multă vreme. Deci povestea este despre despre longevitate și bogăția de gusturi. Și despre cum o cultivăm. Până la dependență, pentru că putem. Până când bărbatul ales ne dă răspunsul din poveste. 🙂

Recapitulare: sarea are nevoie de o bucătărie, bucatele gustoase au nevoie de sare with a twist, gătitul devine artă, relația ta durează. Nu asta voiai? 🙂

Drept ajutoare pentru a deschide pofte și drumuri culinare îți recomandăm savuroasele combinații organice de la Giftspace.ro care alungă rutina: sare cu lămâie, cu petale de trandafiri, cu porcini, sare infuzata în vin roșu sau sarea neagră. Dar ele pot fi tot atâtea cadouri pentru cei pasionați de gătit. O mențiune speciala pentru Salt of Hearts, un mix potrivit pentru dietele cu conținut mai mic de sare. Separate sau în seturi. Preambalate (ca cel de mai jos) sau selecții la cerere. 

Finishing Salts – o ploaie de arome și frumusețe

Setul conține trei feluri de sare premium: cu lămâie, negră și infuzată în vin roșu, amabalate într-o elegantă cutie cadou. În interior se află și o cartolină care conține povestea celor trei feluri de sare.

1. Citrus salt Flakes – sare cu lămâie și condimente

Pentru preparatele din pește și legume.

Provenind din surse subterane de sare din Villena, fulgii de sare recoltați manual sunt uscați de vântul Alicante în soarele mediteranean. Apoi sunt infuzați în ulei obținut din lămâi uscate la soare și se adaugă un strop de cimbru.

Ingrediente: sare (NaCl) 96,1%, cimbru de lămâie 2,9%, ulei de lămâie 1%, turmeric.

Depozitare: într-un spațiu întunecat, uscat și etanș
Greutate netă: 70 g

2. Black salt flakes – sare neagră

Pentru carne la grătar, pește, legume și ouă.

Provenind din surse subterane de sare din Villena, Spania, aceste fulgi de sare sunt recoltați manual și uscați în soarele mediteranean de vântul din Alicante. Sarea este apoi infuzată cu cărbune activ, care îi conferă frumoasa sa culoare neagră.

Ingrediente: Sare (NaCl)
A se păstra într-un loc întunecat, uscat, etanș
Greutate: 80 g

3. Red Wine salt – sare infuzată în vin roșu

Pentru preparatele din pește și carne de vită.

Provenind din surse subterane de sare din Villena, fulgii de sare sunt recoltați manual și uscați de vântul de la Alicante sub soarele mediteranean.

Sarea de vin roșu este sare infuzată cu vin roșu din districtul catalan Priorat din Spania cunoscut pentru vinurile sale puternice și elegante. Rezultatul este o spectaculoasă sare magenta, cu arome clare de vin, care se potrivește bine cu carnea la grătar.

Ingrediente: sare 55%, vin roșu 45%
Depozitare: într-un spațiu întunecat, uscat și etanș
Greutate netă: 80 g

***

Pe lângă selecțiile de produse premium care pot cu ușurință deveni cadouri foarte apreciate,

Giftspace.ro

oferă

serviciul

Tailor made gifts & messages!

“Când ai vrea din toată inima să spui cât de mult iubești, cât de mult îți pasă, cât de tare apreciezi ori respecți, când ai vrea să fie cuvinte nespuse până atunci, pentru că tu așa simți, când ai vrea să vorbească deopotrivă și despre tine, să fii ținut minte și inspirația te lasă baltă, intrăm noi, discret, pe firul poveștii. Încredințează-ne nouă această intimă misiune și vom ajunge fără greș acolo unde ți-ai dorit.

Când vrei să faci o comandă-cadou, că e vorba de condimente, cafea, ceai, ciocolată sau orice altceva îți mai fae cu ochiul de pe rafturile virtuale, ne dai un mesaj în câteva vorbe despre destinatar (sex, vârstă, relație, ocazie, câteva trăsături de personalitate și preferințe generale), iar noi îți croim și cadoul, și mesajul care să te pună în cea mai bună lumină. 

Dacă-ți place povestea de mai sus, o putem printa și adăuga cadoului pe care îl comanzi

aici.”Citiţi şi

Scrisoare către el

Transformă-ți spațiul culinar într-un loc de vis: 10 IDEI de amenajare a bucătăriei

Stâlciri de nume auzite pe la show-urile de gătit

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro