Scrisoare către Milan Kundera

21 May 2023

În marginea cărții “Ignoranța” (traducere din limba franceză de Emanoil Marcu). Cartea a fost publicată la Humanitas Fiction în 2019. Milan Kundera a împlinit pe 1 aprilie 2023 nouăzeci și patru de ani.  

Dragă domnule Kundera,

Mi-am pierdut de curând cel mai bun prieten. Era născut la un an și jumătate în urma dumneavoastră. Ne unea, printre atâtea altele, și dragostea pentru Praga și primăvara ei.

Prietenul meu mi-a dăruit multe lucruri, mai ales cuvinte, ziare, cărți, autori, toți extraordinari. Bineînțeles că vă numărați printre ei.

De altfel, în ultimii ani, prietenul meu nonagenar se gândea mult la dumneavoastră și vă recitea. Aflase de la Paris vești îngrijorătoare privitoare la starea sănătății dumneavoastră și, de la București, suferea știind că nu sunteți bine.

Nu am văzut de multe ori lacrimi în ochii prietenului meu, dar când vorbea despre ce pătimiți acum, în iarna vieții, le-am văzut și am suferit și eu.

În ziua în care prietenul meu a fost incinerat și a plecat în marele necunoscut pe acorduri de Mozart, am fost foarte trist și am tot căutat ceva de care să mă sprijin. M-am sprijinit de cărțile sale, căci și el a fost un scriitor extraordinar. Apoi m-am sprijinit pe cărțile autorilor noștri preferați. Și așa am ajuns din nou la “Ignoranța”.


Am recitit-o după un deceniu și am găsit-o chiar mai bună decât prima dată, chiar dacă lumea s-a schimbat atât de mult de când ați scris-o acum douăzeci și trei de ani. Nimic nu mai e cum era în mileniul trecut, Exilul cu atât mai puțin.

Dar frumusețea cărții dumneavoastră rezistă și va mai rezista, căci și sunt lucruri care nu trec niciodată. Poveștile, mai ales cele de dragoste, sunt totuși nemuritoare, chiar dacă și nemurirea e tot o idee scornită de mintea omului (poate chiar o boală a lui, după cum scria Tolstoi). Atâta timp cât vor mai fi oameni, va exista nostalgie, această suferință a imposibilității întoarcerii acolo unde ai trăit și ai fost cândva fericit.

Citiți și despre filmul făcut după romanul

Imposibila ușurătate a ființei

Paginile dumneavoastră despre Ulise și Penelopa și Calypso mi-au făcut mult bine. Am căutat cândva să ajung în insula Itaca și nu am ajuns. Dar poate că mai am timp.

Căci încă mai pot umbla pământul și voi continua să-l umblu, iar în fiecare noapte, înainte să mă cufund în lumea viselor, voi continua să-i povestesc prietenului meu mort tot ce am văzut. Și, aici voiam să ajung, îmi voi face un obicei din a vă povesti și dumneavoastră.

Știu că până la urmă cuvintele ajung la destinație, oricât de mult ar rătăci prin lume și oricâte granițe ar trebui să depășească.

Citiți și Scrisoare către Amos Oz, Scrisoare către Nikos Kazantzakis, Scrisoare către Leonard Cohen, Scrisoare către Dino Buzzati, Scrisoare către Charles Bukowski, Scrisoare către Franz Kafka, Scrisoare către Vladimir Nabokov.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Invincibilii

Să te simți întreg, îndeajuns

Răspândirea nemaivăzută a necunoașterii și a ignoranței

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro