Sunt atâția Virgili în lumea asta mare…

14 December 2020

„Doar luceafărul mai păzea pământul.”

„Taina stelelor”, Dan Claudiu Tănăsescu

Trăia omul în sărăcie în momentul în care avea asigurat un loc de muncă? Nu era lux, dar avea mai multă încredere în viitor. „Ținea cu dinții” de serviciul lui, iar speranța îi făcea ochii să strălucească. Avea speranța în mai bine. Virgil Huțanu era unul dintre acei tineri care visa cu ochii deschiși și muncă cinstită, la o viață lipsită de griji. Nimic nu părea să-i schimbe direcția.

Știi vorba: „Nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard”, altfel rămâi cu nimic, iar fiecare nouă zi poate să se transforme într-o călătorie spre nicăieri. Există însă ceva ce ar fi putut să-l determine pe Virgil să se schimbe atât de tare, încât să uite de tot ce și-a propus cândva. Propriile sale decizii l-au dus pe tânărul ce s-a lăsat pradă patimilor în locuri necunoscute, iar disperarea l-a pus față în față cu consecințele propriilor fapte.

Viața sa este distrusă de iubirea ce o simte fulgerător pentru Tina – femeia care nu acceptă să fie controlată sau casnica lui Huțanu. La cât de repede a apărut, la modul în care i s-a schimbat felul de a fi și noua pasiune nocivă a lui Virgil, stai și te întrebi cum a putut oare acest bărbat să reziste la tot ce a urmat în viața lui.

Când crezi că nimic nu se mai poate întâmpla

Când crezi că Virgil Huțanu a ajuns un suflet ce se scaldă în băutură, o simplă așteptare a tramvaiului are să-i mai dea ceva. O fi vorba despre bucurie sau înverșunare? Felicia a ajuns în viața lui atunci când nimic bun nu mai părea să se mai petreacă pentru el. Bucuriile, însă, nu sunt recunoscute de bărbat. Crezi că iubește sau are nevoie să se agațe de fata care îi arată puțină afecțiune? Deși are toate motivele, Huțanu se cufundă din ce în ce mai tare în amar. Cine este Felicia și care va fi alegerea ei finală?

Virgil dă cu piciorul oportunităților, căci viața mereu îi va arunca colacul de salvare. Va înota puțin, dar nu suficient. Mă întreb dacă acest om vrea să fie salvat. Degradarea lui continuă, iar lupta pentru supraviețuire va fi din ce în ce mai greu de dus. Va reuși oare să treacă peste toate și să ajungă la lumină?

„Taina stelelor” e povestea care îți arată cât de tare te poți schimba în momentul în care te lași pradă unui foc mistuitor – ce dă mereu semne că se va stinge și tot ce va rămâne va fi scrumul.

Poți căuta totul, dar dacă te-ai pierdut… nu ai nicio șansă

Nu că ar vrea cineva să suferi, dar fiecare mai are nevoie și de suferință. Ca să apreciezi fericirea, bucuria și tot ce ai. A învățat și Virgil că lecțiile din viața lui au lovit din ce în ce mai puternic. A ales să-și rescrie destinul, sperând că a întâlnit iubirea. Dar nu a fost deloc așa. De aici au urmat doar căutări. Și-a căutat fericirea, locul și împlinirea. Dar s-a pierdut pe sine. Poate că propria identitate a fost prețul pe care l-a dat în schimbul iubirii.

Virgil Huțanu s-a pierdut și nu s-a mai redresat. Nu pentru că nu voia, ci pentru că a renunțat de fiecare dată la drumul spre reîntoarcere. Sunt atâția Virgili în lumea asta mare! Unii reușesc, alții nu mai au scăpare.

Nu uita că ești stăpânul vieții tale, că totul depinde de deciziile și faptele tale. Ce îți faci tu cu mâinile tale, nu poate desface nimeni. Asta este taina stelelor.

„Taina stelelor”, de Dan Claudiu Tănăsescu (1982, reeditare 2020, Velvet Story) poate fi și în biblioteca ta dacă o achiziționezi de aici.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

M-a apucat ambiția să termin și eu un maraton

Asociația Culturală Control N & Zbang Film prezintă Interior/Exterior – un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi

De la sapă pân’ la apă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro