Unde vă sunt bătrânii?!

6 September 2021

Țin minte ce uimită am fost când, într-una dintre excursiile mele (eu fiind pe atunci puțin trecută de douăzeci de ani) am întâlnit, la o terasă elegantă din Spania, patru bătrâne, mai chic chiar decât terasa la care poposisem.

Ajunsesem, împreună cu o prietenă, la Madrid și, după o zi de vară călduroasă, în care vizitasem frumoasa capitală spaniolă, am rămas la restaurantul care se afla în vecinătatea impresionantului palat regal. De la terasă se putea vedea palatul, dar și cel mai spectaculos apus de soare pe care îl văzusem eu până atunci. Și totuși, privirea mi-a rămas ațintită asupra bătrânelor care-și luau cina alături de noi.

Parcă cele patru protagoniste ale serialului Sex and the City ajunseseră octogenare, însă prietenia și stilul vestimentar le rămăseseră intacte. Stilul clasic Chanel, perle și poșete care mai de care, machiaj și coafuri impecabile. Dar cel mai mult îmi plăcea seninătatea din priviri, zâmbetul cu care își asortau cocktailurile cu umbreluțe și fructe exotice. Apusul vieții lor părea la fel de spectaculos ca asfințitul acela care mă fascinase.

– Ce babe elegante! exclamă, râzând, prietena mea. N-am mai văzut așa ceva în viața mea. Uite, exact așa mi-ar plăcea și mie să fiu când o să fiu bătrână! continuă ea. Desigur, timpul ăla părea așa de îndepărtat…

O privesc amuzată, cum soarbe și ea din cocktailul cu umbreluță, inspirată fiind tot de cele patru doamne. Amica mea era îmbrăcată lejer, cu blugi rupți, tricou și purta teniși comozi, potriviți pentru excursii. Am încercat să mi-o imaginez uscățivă, cu riduri și tâmple argintate, îmbrăcată în taior, dar aproape că mi-a fost imposibil să-i văd transformarea.

Tot in Spania, de data aceasta la Barcelona, am remarcat acum câțiva ani cum, dimineața, terasele erau pline de oameni în vârstă, în special bărbați, care-și beau cafeaua și-și citeau ziarul în compania prietenilor. Ce joviali erau! Poate că și eu, fiind vacanță, vedeam mai altfel lucrurile. Nu-mi propusesem nicidecum să urmăresc stilul de viață al bătrânilor, dar pur și simplu remarcasem că la noi, în România, n-am văzut dimineața, la terase, bătrâni care să-și bea cafeaua. La fel cum n-am văzut grupuri de români pensionari, în adidași și pantaloni trei sferturi, care să urmărească stegulețe roșii sau verzi sau orice culori or fi ales organizatorii de excursii ghidate în străinătate. Nici câte două-trei doamne… senioare, care să umble cu troller-ul într-o mână și cu harta în cealaltă, așa cum mai vedeam în metrou la Roma.

*

Îi întâlnim pe holuri sinistre de spitale.

La casele express ale supermarketurilor, trăgând după ei coșuri din cele mici, cu mai puțin de zece produse, numărându-și, cu mâini tremurânde, banii.

În piețe. De o parte sau de alta a tarabelor cu zarzavaturi.

Prin parcuri. Însă puțini stau la umbră să joace șah sau table. Mai degrabă își plimbă nepoții, singura lor rațiune de a trăi. De a zâmbi.

*

Am fost recent la o lansare de carte a unui autor străin, în România. Și, cum se obișnuiește, după, la o mică sărbătorire a cărții nou apărute pe meleaguri românești. Din seara aceea îmi răsună în minte întrebarea tânărului scriitor italian, care, la rândul lui fusese întrebat ce părere are despre Centrul Vechi al Bucureștilor, locul unde s-a ținut mica petrecere. Întrebare la care am încercat să răspund, mai sus, în câteva cuvinte.

– Foare frumos, foarte animat. O surpriză plăcută! răspunde tânărul cu ochi albaștri, pătrunzători, aflat pentru prima oară în țara noastră. Însă am o curiozitate. Văd peste tot, la terase, numai și numai tineri… Unde vă sunt bătrânii?!

Citiți neapărat și Mamaia și nonna

Alte articole ale Ramonei, aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! Opinia ta contează.

Trimite-ne textul în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro. Mulțumim.Citiţi şi

România, paradis, coșmar

„Dor de bun și bine” – campania care lansează “Ghidul de siguranță în restaurante”

Se întâmplă…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro