Urâta urâtelor

12 April 2022

Gurile rele spun că frumusețea s-a născut într-o scoică. O perlă căreia numai viața îi dă strălucire. Orice bijutier știe că perlele nepurtate, ținute departe de bătaia inimii se sting de dor și de întuneric. O perlă ca un ochi fără iris. E frumusețea oarbă?

Sunt urâtă. Nu mă sclifosesc de patetici care invocă frumusețea spirituală. Nu mă plâng. Urâțenia e o stare de confort. Mergi la bal și nimeni nu te invită la dans. Nu te calcă pe picioare. La început se poate să te fi simțit prost, dar cu timpul înveți să apreciezi istovul de observație. Lumea e un spectacol. Rochiile frumoase așteaptă complimente, glumele proaste – reproș, coafurile de toate felurile – fixative. Cine să le aprecieze căci ochii îndrăgostiți ard și pârlesc? Femeile frumoase nu-și dau mila pe față. Părerea de rău vine pe ascuns. Bărbații glumesc la vedere, dar vorbele le ruginesc și se smintesc dacă nu le plouă în gură.

Dragostea e un amalgam de dorință și efuziune sufletească. Cea care poate atinge lumina nu moare. Chimia ei poate crea rușinări. Bărbați cu narcise la butonieră se pot îndrăgosti iremediabil de o urâtă. Ce chin, ce jale, ce umilință în fața prietenilor! Dacă ești urâtă cu adevărat le dai motiv să fugă cât mai departe, fără să le azvârli pe urmă vreo vorbă contagioasă.

PABLO PICASSO, 1938. Head of a Woman (Dora Maar)

Aș vorbi și despre bărbați urâți, dacă aș cunoaște vreunul. Bărbații se raportează doar la virilitate și inteligență. Citind cărțile celor trecuți de modestia inteligenței am început să le aud gândurile. Știu că ați crezut că doar Mel Gibson și numai în film poate auzi gândurile femeilor. Stând pe scaun într-o sală de bal unde toată lumea dansează, nu am altceva mai bun de făcut. Nu, bărbații nu se consideră urâți, dar vor ca femeile care le stau la braț să fie frumoase. Îi doare inteligența feminină pentru că cucoana aceea îi vede și pe dinăuntru și tot nu-i place.

Sunt urâtă și pot să fac ce vreau. Cei ce mă văd și mă aud nu bagă de seamă. Nu există libertate mai mare decât aceea de a fi urâtă.

Știu că într-un moment stânjenitor mi-ați putea sugera operații estetice, tatuaje sau tratamente cosmetice sofisticate. Nu vă necăjiți. Vă plac florile? Și copacii? Vă place cerul și șoapta ploii? Vă plac păsările și primăvara? Cum aș putea eu să-i reproșez celui ce le-a creat pe toate că m-a făcut urâtă? Sau că n-a știut ce face.

Sunt urâtă, fascinant de urâtă.

Conform dexonline: a urî – a purta cuiva un sentiment de dușmănie, a manifesta aversiune față de cineva sau de ceva.

Pe Liliana o găsiţi aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Vara asta, vrei să fii sirenă sau balenă?

“Ești frumoasă, deci ești proastă”

Câți ani de frumusețe mi-au mai rămas?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro