1000 de motive să mergi în Maldive

28 October 2021

Uneori presupusul „evident” poate induce în eroare, iar explorarea unui loc poate dezvălui surprize memorabile. Un astfel de loc pe acest pământ este și Maldive, care dincolo de plajele nesfârșite și luxul resorturilor, ascunde “bijuterii” turistice uluitoare.

Plajele curate cu nisip alb, insulele mărginite de palmieri și întinderea albastru turcoaz a Oceanului Indian ar fi primele (și poate singurele) imagini care ne vin în minte când ne gândim la Maldive.

Dar astăzi aș vrea  să vă povestesc despre un altfel de Maldive. La urma urmei, câți dintre noi știm că maldivienii, înainte de secolul al XII-lea erau budiști?

În urmă cu aproape 1800 de ani, comercianții arabi au dat Maldivelor un nume care a rămas actual și astăzi: „Insulele Banilor”. La acea vreme, scoicile Kauri, care se găseau din abundență, erau o monedă internațională puternică, iar aceste insule paradisiace s-au transformat într-un loc de joacă pentru cei bogați și foarte bogați.

Pentru mulți, resorturile de lux de clasă mondială sunt în continuare definiția acestui paradis, dar există două fețe pentru fiecare monedă sau cochilie de Kauri.

Bogățiile naturale ale Insulelor Maldive

Lăsând deoparte poreclele, etimologia cuvântului „Maldive” (este derivat din “mala dwips” care înseamnă “ghirlanda de insule”) se referă la geografia remarcabilă a acestui arhipelag împrăștiat în ocean. „Insulele ghirlande” sunt într-adevăr drapate ca un colier deasupra Oceanului Indian, atârnând sub cercelul în formă de lacrimă din Sri Lanka. Aici găsim o comoară construită doar din cele mai bune materiale: nisipuri alb-aurii cu ornamente turcoaz, ape limpezi, apusuri strălucitoare, înconjurate de o perdea de palmieri. Fiecare secundă petrecută aici este un moment emoționant.

Maldive este cea mai joasă țară din lume în ceea ce privește altitudinea și, prin urmare, prima în linia schimbărilor climatice, ceea ce face ca minunile sale naturale să pară cu atât mai prețioase. Practicanții de snorkeling și scuba diving ar trebui să se îndrepte spre atolul cel mai sudic, Addu (cunoscut și sub numele de Seenu), pentru a vedea delfinii “spinner”, țestoasele marine, manta-ray, rechinii-balenă sau rechinii-ciocan.

Addu găzduiește, de asemenea, unele dintre cele mai noi repere ale insulei – un teren de golf cu nouă găuri cu vedere la lagună, unul dintre cele mai lungi drumuri din Maldive (cel puțin 16 km, cea mai bună excursie cu bicicleta) și cel mai înalt munte al națiunii,  Villingili – cu  o înălțime de cinci metri!

Oamenii din Addu vorbesc în general o engleză excelentă, deoarece britanicii au condus diferite baze militare pe insula Gan între 1940 și 1970, iar adduanii se bucurau de asistență medicală gratuită, cu mult înainte ca astfel de servicii să fie disponibile și în alte părți ale Maldivelor. Clădirile coloniale vechi încă sunt în picioare și au fost transformate și renovate cu gust. Fostele Cazărmi RAF (Royal Air Force) fac parte din Equator Village, una dintre numeroasele resorturi din arhipelag, iar compania aeriană a schimbat bombardierele cu avioane comerciale. Aeroportul Gan a primit primele zboruri internaționale de pasageri la sfârșitul anului 2016 și a mizat pe o creștere a turismul și  în atolii sudici.

Nisipul, delfinii, coralii

Nisipul alb format din resturi de corali e la fel, indiferent de insula aleasă. Și ține loc și de asfalt pe drumurile insulare. Delfinii, diavolii de mare, peștii colorați din lagune, printre care poți să înoți, sunt la fel de spectaculoși oriunde ai merge. Coralii diferă, dar nu sunt mai diverși în funcție de cât de mult ai plătit ca să-i vezi. Cel mai sudic atol, Addu, format din două insule cu resorturi și una a localnicilor, are coralii cei mai sănătoși din toată zona, fiind printre puținii neafectați de fenomenul de “albire”, cauzat de încălzirea globală.

Recifurile de corali sunt temelia insulelor. Ele oferă protecție insulelor minuscule ca sistem natural de apărare, iar economia țării depinde în mare măsură de sănătatea recifelor și a ecosistemelor sale.

Mai multe eforturi de conservare sunt în desfășurare pentru a proteja mediul marin valoros din Maldive. În timp ce mai multe specii și păsări marine sunt protejate prin lege, au fost desemnate arii protejate pentru a asigura conservarea ecosistemelor specifice și a biodiversității bogate a țării.

Multe stațiuni își desfășoară și ele propriile programe. Unele programe se concentrează pe protecția și reabilitarea țestoaselor marine, altele sunt angajate în cercetări de ultimă oră privind regenerarea recifurilor de corali.

Organizațiile neguvernamentale joacă, de asemenea, un rol important prin programele lor de voluntariat și desfășoară programe regulate de curățare a plajelor și a recifurilor.

Vizitatorii din Maldive sunt sfătuiți să-și ducă înapoi propriile deșeuri nebiodegradabile și să aibă grijă să nu stea pe structurile de corali, să le atingă sau să le îndepărteze în timp ce fac snorkeling sau scuba diving. De asemenea, pentru turiști, resorturile pun la dispoziție programe de adopție a coralilor, astfel poți contribui la salvarea recifurilor de corali.

O moștenire culturală inedită

Insulele Maldive găzduiesc puțin peste jumătate de milion de oameni, cu toate acestea  au propria lor cultură și tradiții unice. Deși puternic influențate de diverse culturi de pe marginea Oceanului Indian, cultura, meșteșugurile și tradițiile din Maldive au fost modelate de mediul insulei și de mările care le înconjoară.

Dhivehi este limba poporului maldivian. Scriptul lor actual – Thaana este unic și a fost dezvoltat din cifre arabe în jurul secolului al XVI-lea, inventatorul acestei scrieri fiind necunoscut.

Maldivienii sunt pescari și maeștri constructori de bărci. Barca tradițională din Maldive, dhoni, a fost modelată de-a lungul secolelor, rezultând o ambarcațiune care se potrivește perfect diferitelor condiții ale mărilor.

Teritoriul Maldivelor acoperă 90.000 km de ocean, așa că nu ar trebui să fiți surprinși de meniurile bogate in fructe de mare și ton. Găsiți acest pește aromat în huni mas, un preparat specific pentru micul dejun care combină ardei iute, nucă de cocos, ceapă și ton. Tonul este, de asemenea, ingredientul cheie în bucătăria tradițională maldiviană.

Muzica și dansul prezintă influențe puternice ale Africii de Est, Arabiei și subcontinentului indian.

Există o tradiție bogată a meșteșugurilor din Maldive; ornamentele din lemn lăcuit, rogojinele din stuf țesute fin și sculpturile în corali sunt meșteșuguri care s-au transmis din generație în generație.

Insulele localnicilor

Cazarea într-un resort de lux pentru un răsfăț de 24 de ore face parte din experiența Maldivelor, dar tratamentele spa și mesele de cinci stele sunt doar jumătate din poveste. Pentru a înțelege mai bine această națiune insulară, trebuie să vizitați una dintre insulele localnicilor. Până în 2009, turiștii aveau nevoie de un permis pentru a explora și a locui pe insulele localnicilor, dar astăzi, multe insule locuite sunt deschise pentru excursii și oferă și cazare, ceea ce face cultura insulară mult mai accesibilă.

Pe insulele localnicilor nu poți face plajă în bikini oriunde și nici nu poți să te plimbi în bikini. Maldive este o țară declarată 100% musulmană și este nevoie de o ținută decentă când o vizitezi. Totuși, au fost amenajate plaje doar pentru turiști, unde nu există restricții. Mai mult, localnicii sunt organizați și te pot transporta cu bărcile pe insule pustii din apropiere, unde, de asemenea, nu ai nici o restricție.

Traiul maldivienilor depindea în mod tradițional de mări, pescuitul fiind principala sursă de întreținere. În timp ce pescuitul încă contribuie în mod semnificativ la economie, în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și veniturile, în prezent turismul este principala sursă de venit pentru economia Maldivelor.

Cum ajungi?

Din București trebuie să zbori spre capital Male, aeroportul Velaana fiind principal poartă de intrare în Maldive. Liniile aeriene Aeroflot, Turkish, Qatar, Emirates au cele mai bune variante și combinații de zbor. Apoi, din Male trebuie să ajungeți la insula unde aveți cazarea fie cu barca, dacă nu e foarte departe de capitală, fie cu un hidroavion. Pentru Addu Atol e nevoie să luați un avion local spre aeroportul Gan, al doilea al țării. Avionul Maldivian Airlines decolează doar după ce se spune o rugăciune, iar în timpul zborului de o oră și jumătate fiecare pasager primește o diplomă care atestă că a trecut Ecuatorul.

De asemenea, există o varietate mare de oferte și pe piața din România,  cele mai importante agentii de turism  au lansat deja zborurile tip charter din Bucuresti și din Cluj. Primele plecări sunt programate pentru sfârsitul lunii noiembrie. Pachetele oferite sunt de 7, 14 sau chiar 21 de zile.

Prețul unui  pachet incepe în acest moment de la 1.253 Eur/adult, 7 nopti, cu mic dejun inclus.

Ora in Maldive este GMT+5 (nu exista ora de iarna/vara), iar diferența față de România în luna decembrie este de +3 ore (ora 09:00 în România este ora 12:00 în Maldive).

Conform www.mae.ro, turiștii care călătoresc în Maldive pot obține viza la sosire și trebuie să dețină o confirmare a rezervării hotelului pentru întregul sejur într-o unitate turistică înregistrată.

Toate categoriile de călători, inclusiv cei care au efectuat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, trebuie să dețină un rezultat negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat înainte de intrarea în Maldive.

În acest moment, Maldive este pe lista galbenă pentru România.

Pentru informații actualizate, accesați site-ul oficial https://visitmaldives.com/en.Citiţi şi

Insulele Maldive – 50 de ani de turism

Salutări de la Napoli

România, paradis, coșmar

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro