27 iulie, cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol

25 July 2018

cristina lotruEclipsa Lunară are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia și este aliniată perfect cu Soarele. Întotdeauna, la o eclipsă totală de Lună, Luna se află în faza sa de Lună Plină. Deoarece se produce când Luna este aproape de apogeul său, această eclipsă va fi cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea, cu o fază de totalitate de aproape 103 minute. În Europa, se vor vedea diferitele faze ale acestei eclipse, după apusul Soarelui (după orele 21).

Ce influență are faza de Lună Plină asupra noastră?

Luna nu generează propria lumină, ci o reflectă pe cea a Soarelui, cu care se află în opoziție, din punct de vedere astronomic. Din punct de vedere astrologic, Soarele în semnul Leului se opune Lunii în semnul Vărsătorului, Leul și Vărsătorul fiind opuși astrologici. Cu alte cuvinte, Luna Plină intensifică emoțiile și răspunsurile noastre la situațiile de viață, extrage precum o seringă din inconștientul nostru (Luna) informațiii care să ne extindă nivelul de conștiință (Soarele) și să ne deschidă perspectiva asupra vieții.

Toate aceste se întâmplă, în mod „vizibil” pentru noi, doar dacă depunem un efort de conștientizare, observare și lucru cu noi înșine.

Fiecare semn astrologic este un arhetip în sine, dincolo de importanța zodiei în care ne-am născut. Pentru că studiez și lucrez cu arhetipurile feminine, era inevitabil să nu fac legătura între arhetipurile psihologice și cele astrologice. Pe această temă o să organizez și un atelier de astrologie și feminitate, Arhetipuri astrologice ale feminității,  exact de eclipsa din 27 iulie.

Ce reprezintă, de fapt, un arhetip?

Arhetipurile conțin tipare de experienţă, conținuturi psihice, imagini primordiale, comune tuturor oamenilor din toate civilizațiile şi din toate timpurile. Este sunt ca o busolă interioară, care ne ajută să pendulăm între bine și rău, negativ și pozitiv, funcțional și disfuncțional.

Ce influență are eclipsa lunară din 27 iulie, în arhetipul astrologic al Vărsătorului?

Având în vedere că simțim efectele unei eclipse cam pentru 6 luni, să vedem din ce unghi abordăm tematica aceasta astro-psihologică. Când ne aflăm într-un spectru de influență a extremelor, cum este și cazul unei Luni Pline, axa echilibrului pendulează între doi opuși, (în cazul nostru, Leu și Vărsător): între dorințele și nevoile Ego-ului nostru și conștiința de masă sau comunitatea, între pasiunile noastre (focul interior) și transformarea lor în manifestări (aerul Vărsătorului), între emoționalitate intensă/dramatică și claritate mentală.

Terenul comun celor două arhetipuri astrologice, Leu și Vărsător, este ambiția, încăpătânarea și persistența (semne fixe), ceea ce le ajută, personal, să traverseze cu grație și perioadele cele mai tumultoase. Din perspectivă colectivă, atât Leul, cât și Vărsătorul, ne învață lecția autenticității, a exprimării de sine și a individualității noastre. Sub stindardul sentimentului de libertate ce caracterizează cele două semne zodiacale, lecția supremă este să alchimeze această dorință de libertate și invididualitate cu locul în comunitate și familie. Și cum ar putea un om să-și facă această punte de legătură, să găsească inovativ, creativ și generos, echilibrul între Sine și Lume? Prin găsirea vocației, a misiunii personale, a destinului care îți cere să-ți folosești darurile naturale (autentice) pentru a dărui.

Faptul că Luna (arhetip al inconștientului, emoțiilor și nevăzutelor) se află în semnul Vărsătorului înseamnă o muncă de introspecție, revizuire și dezvăluire a energiei Vărsătorului. Înseamnă că nu ni se livrează pe tavă darurile acestui semn de aer, ci, mai degrabă, că avem de făcut următoarele teme personale.

Cuvinte-cheie ale arhetipului Vărsătorului:

 • Individualitate și autenticitate interioară
 • Intelect și folosirea conștientă a mentalului
 • Perspectivă/viziunea de Observator
 • Apartenență și comunitate, o nouă conștiință colectivă
 • Persistență și curaj

Vărsătorul, ca semn de aer fix (Yang-ul mental) se caracterizează prin intelectualitate, curiozitate, sociabilitate, mobilitate, adaptabilitate, capacitate de comunicare. Spre deosebire de frații săi „aerieni”, Gemeni și Balanță, Vărsătorii sunt foarte hotărâți. Concentrarea și focusul lor se nasc tocmai la granița dintre perseverență (semnul fix) și intelectualitate (semn aer).

Vărsătorul este un semn al paradoxurilor, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, sunt atrași de colectivități și grupuri, dar doar în ideea de a fi liber autentic sau de a conduce după ideile proprii și originale. Nu cred că munca de CEO al unei corporații ar fi potrivită unui Vărsător :)).

Cuvintele-cheie ale acestei energii sunt: individualitate și conștiință colectivă. Rolul Vărsătorului, din punct de vedere astrologic (adică în varianta ideală la care omul poate accede prin dezvoltare și evoluție), este acela de a se transforma pe sine și a transforma și mulțimile. În mod evident, natural, conform legilor naturii, și nu prin manipulare sau agresiune. De asemenea, Vărsătorul guvernează și sistemul nervos.

Darul Vărsătorului, guvernat de planeta Uranus ( The Awakener = cel care trezește) este acela de a avea abilitatea de a se detașa, pentru a obține o perspectivă mai amplă asupra lucrurilor. Această detașare poate fi prost înțeleasă de ceilalți ca neimplicare, însă este absolut necesară pentru a obține o vedere clară și amplă asupra lucrurilor. Este ca și cum nivelul de conștientizare și responsabilizare ți-ar facilita accesul de la parterul casei la etajele superioare: vederea de ansamblu este alta, obligațiile, dar și satisfacțiile sunt mai mari.

Un alt cuvânt-cheie al energiei Vărsătorilor, cu care intrăm în contact în această perioadă, este autenticitatea și relația cu sine însuși. Nu există pedeapsă mai mare pentru Vărsători decât conformismul și îngrădirea libertății de exprimare. De altfel, Vărsătorul guvernează la nivel biologic și energetic sistemul nervos, de unde putem deduce că problemele la nivelul sistemului nervos pot fi cauzate de confuzia mentală, conformismul și lipsa unei căi proprii.

Întrebările pe care ni le putem adresa cum ocazia eclipsei în Vărsător ar fi:

 • Cine este compatibil și îți înțelege adevărata natură?
 • Cine te inspiră și te încurajează pe calea pe care ți-ai ales-o?
 • Cine nu te vede și nu te apreciază pentru ceea ce ești, nu pentru ceea ce ai de dat?

sign-of-aquarius

Sursă foto: pixabay.com

Feminitatea și Luna Plină în Vărsător

Din perspectiva conștiinței feminine, eclipsa lunară din 27 iulie este o poartă către o nouă conștiință feminină: calea iubirii de sine și a iubirii pentru ceilalți. O iubire care depășește registrul vechi, iubirea nevoiașă și tranzacțională (îți dau ca să îmi dai), ci o iubire „solară”, exact ca arhetipul Afroditei, în conștiința ei supremă.

Cine erau Afrodita și Uranus?

Afrodita (Zeița Iubirii și Frumuseții) era fiica lui Uranus, unul dintre zeii primordiali în mitologia greacă, Zeul Cerului. Planeta cu același nume, Uranus, guvernează semnul zodiacal al Vărsătorului. Să vedem ce înseamnă cele două arhetipuri, Uranus și Afrodita, pentru Călătoria Zeiței Interioare.

Afrodita (iubirea) s-ar fi născut din membrul viril al lui Uranus (Zeul Cerului), pe care Cronos (Timpul) l-a aruncat în mare (inconștient, emoții). Iubirea solară este cea născută din emoționalitatea și inconștientul nostru, călită de testele timpului și a experienței noastre de viață (conștientă) și înălțată (Uranus) prin spiritul nostru, care nu ne lasă să pierim în apele dramelor noastre și a emoțiilor puternice.

Vărsătorul are ceva particular pentru conștiința feminină, și anume, deși este o planeta masculină, yang (semnul aerului, care se ocupă de mentalul nostru), energia aerului în Vărsător este una curgătoare (așa cum arată și simbolul din imagine). Energia feminină autentică este una curgătoare, adică flexibilă, conținătoare, iubitoare, doar că are nevoie de acest vas alchimic pe care Vărsătorul îl pune la dispoziție. Vasul alchimic este conștiința noastră, adică perspectiva asupra vieții (emoții, gânduri, acțiuni, comportamente, relații).

Întrebările feminității cu ocazia acestei eclipse în Vărsător:

 • Dacă aș avea curajul să-mi aleg calea mea autentică, cum ar arăta aceasta?
 • Care sunt „sfătuitorii” care îmi sabotează visul și misiunea personală?
 • Ce sisteme și autorități (inclusive interioare, sisteme de gândire) am nevoie să confrunt ca să-mi croiesc calea autentică?
 • Care este esența mea feminină, dincolo de rolurile pe care le joc în familie, societate, la job (zona mea de confort)?

P.S. Vinerea aceasta (27 iulie), cu ocazia eclipsei totale de Lună, vă aștept la atelierul „Arhetipuri astrologice ale feminității”. Ni se va alătura și astrologul Paula Crețu, care ne va oferi informații prețioase legate de pozițiile arhetipurilor astrologice importante pentru feminitate (Luna și Venus). Număr de locuri limitat!

Pe Cristina o găsiți întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Leon Dănăilă: “Dragii mei, mă tot întrebați care este secretul longevității mele. Vi-l spun chiar acum!”

Celor care acuză

Nu toate relațiile sunt menite să devină căsnicii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro