Am o mare nelămurire

16 May 2017

Mihnea RudoiuAm o mare nelămurire: de ce se spune despre cutare că înjură “ca un birjar”? A stat careva în preajma unui birjar şi l-a surprins înjurând?

Eu n-am cunoscut în viaţa mea un birjar. Aţi întâlnit voi? Când mergeţi la serviciu, faceţi comandă la Uber să vină birja să vă ia, iar când suiţi pe banchetă, ăla, printre jeturi de mahorcă scuipată, s-apucă să-njure ca la uşa cortului? Apropo, a stat vreunul la uşa unui cort şi i-a surprins p-ăia care stăteau acolo înjurând ca birjarii?

De unde ştim că se-njură birjărește la uşa cortului? Așa zice lumea? Păi, de când ne luăm noi după ce zice lumea?

Suntem ofuscaţi că străinii au în legătură cu noi prejudecăţi care nu mai sunt de actualitate. Susținem că nu mai suntem ca acum treizeci de ani, că ne-am emancipat, nu mai halim lebede etc. Şi, ce, birjarii nu s-or fi emancipat şi ei, micuţii? Sau doar noi am evoluat, ei au rămas la statutul de purtători arhetipali de cuşme şi nuiele, în capul cărora s-a downloadat o aplicaţie cu înjurături non-stop şi onomatopee gen „Diii !!” şi „Shhh!!”?

Atâtea clişee rătăcite în capul românilor rar mi-a fost dat să văd!

birjar

Că veni vorba de ele, a mai verificat cineva, în ultima vreme, rata fumătorilor în rândul turcilor și cantitatea de tutun fumată? De unde mai ştiţi voi cum fumează un turc? Sau de unde avem noi certitudinea că, inclusiv în mileniul al treilea, în epoca lui Erdogan, el este este precum pistolul? Nu mi-e clar, precum un pistol cu apă… or what? Că parcă nu mai au voie nici ei cu arme asupra lor…

Şi, ia ziceţi, a mai fost cineva în codru şi a stat la pândă să vadă cum se mai fură? Păi, noi nici nu mai avem codri. Sunt toţi tăiaţi. Cum poţi spune despre un parlamentar că „fură ca în codru” când tu nu mai ai aşa ceva în România?

Şi când nu mai ai aşa ceva, cum poţi pretinde că acesta, codrul, mai e încă frate cu „românul”? Repet, noi nu mai avem păduri, au dispărut toate! Cel mult, le găsiţi împăiate, la departamentul de mobilă de la Ikea. Aşadar, poate codrul e frate defunct cu românul, asta da! Oricum ar fi, trebuie cumva aduse expresiile în acord cu realitatea, adaptate la cerinţele zilelor noastre.

Întorcându-ne la oile… pardon, birjarii noştri, doamnelor, domnilor, mămicilor, tăticilor, viitoare mămici & tătici, poate copilul vostru va dori să se facă birjar şi voi, cu prejudecățile astea, îi veţi distruge visul. 🙁

– Nu mai vrei, mamă, să te faci birjar? îl veţi întreba dezamăgiţi când va termina masterul în Dreptul Afacerilor la Universitatea din Bucureşti.

– Nu, va plânge tânărul, fiindcă va zice lumea că am ales această meserie doar ca să pot înjura în voie, ca la ușa cortului.

Vedeţi, aşadar, oameni frumoşi, ce uşor se poate sfărâma un vis? Vedeți?

În concluzie:

Dac-aş fi birjar și-aș trăi la ușa cortului, v-aş da pe toţi în judecată pentru discriminare, ‘mnezeii mamii voastre de political incorrecteness, mânca-mi-aţi… murgu’, diii, măi, murgule! hai, frumoasa! shhh, fetiţa!

Mihnea există virtual doar AICI

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Paritate și meritocrație

Doamne, te rog, fă să gătească mă-sa prost!

Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 22% dintre femei sunt încrezătoare în modul în care arată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. shhh baiatu' / 17 May 2017 17:14

  nu ca nu ar merita unii

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro