Băiatul rău pe care nu vrei să-l schimbi – Audi A5 Coupé

5 January 2018

Mustang 2 ELENA LUCHIAN miss auto„Motor turbodiesel de 2.0 litri și 190 de cai putere? Asta da, mașină! E criminală!”, mi-a spus cu invidie un amic pasionat de automobile. Eh, „mașina asta, da” este noul Audi A5 Coupé, care arată într-adevăr ca un băiat rău, dar cu intenții bune. Are acel „mean grin” (rânjet răutăcios) și faruri înguste, care îi fac pe cei din față să de dea la o parte atunci când îl văd în retrovizoare, chiar și când șoferul nu are de gând să depășească.

Foto: Bogdan Paraschiv.

Cu un design controversat, pe care îl adori sau îl urăști, Audi a abandonat asul din mânecă jucat de vechea generație la jocurile de noroc de pe piața auto. Din momentul lansării sale pe piață, în 2007, A5 Coupé a fost și rămâne fratele mai arătos, mai sportiv și mai aerodinamic al lui A4, cu care împarte ADN-ul.

Audi-A5-Coupe-22

Supus unei diete severe care l-a scăpat de 60 de kilograme față de generația precedentă, noul A5 Coupé are avantajul unei imagini agresive, extrem de angulare, dar alunecoase, și al unui comportament ireproșabil pe drum. Nu este despre mărime, este despre ce face cu asemenea dimensiuni. Iar cu motorul diesel de 2.0 litri cu 190 CP, tracțiune față și cutie automată S-Tronic cu dublu ambreiaj, A5 Coupé are nevoie de 7,7 secunde să ajungă de la zero la 100 km/h. Amicul meu a fost impresionat de mașina „criminală” chiar și înainte să audă povestea cifrelor.

Odată urcat la bordul lui A5 Coupé, intri într-o lume a contrastelor. Sunt suprafețe plăcute la atingere, materiale de calitate și o ergonomie care te face să te simți musafir răsfățat de propria mașină. Nu îți va întinde mâna atunci când urci la volan, dar îți va întinde centura, ca să nu te contorsionezi să ajungi la ea. Gata, te-ai instalat comod în scaunele de piele și textil, hai acum să cercetăm. Când nu ai de ce să-l pui la zid pe băiatul rău, îți rămâne doar să-i enumeri calitățile sau îi cauți în continuare defecte cu lupa?

Audi-A5-Coupe-2

Cu disperarea tipică brand-ului de a nu fi depășiți tehnologic de rivali, Audi instalează la bordul mașinilor sale sistemul ultra-performant Audi Virtual Cockpit, redat de ecranul de 12,3 inch aflat dincolo de volanul sport, îmbrăcat în piele și cu partea inferioară aplatizată. Sună futurist și complicat? Este contemporan și simplu ca bună ziua! Și pentru că vorbeam de tehnologii futuriste, primești informații despre climatizare doar atingând cu degetul butoanele din consola centrală, sensibile la atingere.

Suntem în era premergătoare revoluției rulării autonome, și, la fel ca rivalii de ligă premium Mercedes și BMW, Audi A5 Coupé se laudă cu o listă de dotări care include și funcția Traffic Jam Assist (inclusă în pachetul opțional City). Cu alte cuvinte, mașina se descurcă singură în traficul aglomerat, la viteze sub 65 km/h, preluând controlul direcției, recunoscând marcaje, dar și vehiculele aflate în față sau în lateral.

Audi-A5-Coupe-15-830x467

De la volanul mașinii, ai o vizibilitate impresionantă, atipică pentru un coupe cu pavilion restrâns. Funcția de monitorizare a punctului mort aprinde un LED pe interiorul brațului oglinzii, nu în oglindă, ca la alte mașini.

Audi desființează ideea de coupé în care pasagerii, pentru a se strecura în spate, trebuie să se contorsioneze în poziții nefirești. Un buton și o clapetă pe spătarul scaunului din față fac accesul mai ușor ca în căsuța celor șapte pitici. Ține minte, nici acum nu vei primi o mână întinsă nici la urcarea, nici la coborârea din mașină. Dar te vei descurca.

Pentru un plus de confort, cei din spate beneficiază de spațiu mai mare ca la generația precedentă, își pot regla independent climatizarea și pot profita de cotiera cu suporturi de pahare. La extremitățile banchetei, mai sunt două suporturi.

Audi-A5-Coupe-17

Portbagajul coupe-ului de la Audi, cel mai mare din clasa sa, este cu 10 litri mai mare ca la generația precedentă și cu doar 15 litri mai mic ca la A4. Un buton convențional aflat în portbagaj rabatează spătarul banchetei în trei sectoare: 40:20:40. Se regăsesc acolo cârlige pentru agățat bagaje, dar și plase pentru ca să nu-ți auzi lucrurile migrând și lovindu-se de pereți.

Silențios și flexibil, stăpân pe situație în viraje și imperial în linie dreaptă, nu o să-ți vină să crezi când bordul lui A5 Coupé îți va afișa un consum extern sub 6 l, chiar și atunci când ai chef de joacă și de apăsat pedala până la podea.

Audi A5 Coupé este băiatul rău pe care nu vrei să-l schimbi. Respiră aerul premium, cu materialele sale de înaltă calitate. Are imaginea de killer a coupe-urilor, dar, silențios și discret, demonstrează firea calmă și atitudinea rafinată a unei limuzine.

Pe Elena o găsiți la MissAuto.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro