Bărbatul cel bun din povestea păpușii călătoare era Kafka

22 March 2022

În toamna anului 1923, în timp ce se plimba în Parcul Steglitz, așa cum făcea în fiecare zi, a întâlnit-o pe fetița Elsi plângând disperată că își pierduse păpușa. Elsi o voia cu disperare pe Brigitte înapoi, dar nimeni nu știa unde este. Impresionat de durerea fetiței, Kafka s-a oferit să o ajute să o găsească. Din păcate, păpușa nu a fost găsită, dar scriitorul a inventat pe loc un mijloc de a o consola – o scrisoare ca din partea păpușii pierdute din care reieșea că Brigitte plecase într-o călătorie, dar ea fusese norocoasă, pentru că el era poștașul păpușilor.

„Te rog să nu plângi, am plecat într-o călătorie să văd lumea, îți voi scrie și îți voi povesti despre aventurile mele”, spunea scrisoarea. Apoi a urmat o frumoasă poveste despre aventuri imaginare, călătorii și multă fantezie. În cele din urmă, scriitorul i-a dat o nouă păpușă, clar diferită de cea pierdută. Iar aspectul diferit a fost justificat de o notă: „Călătoriile mele m-au schimbat”. Câțiva ani mai târziu, fetița a găsit un bilet chiar în interiorul păpușii sale, care spunea: „tot ce iubești este foarte probabil că vei pierde, dar în cele din urmă iubirea se va schimba într-o altă formă”.

Această poveste, atât de frumoasă încât aproape că nu pare adevărată, a fost spusă de Dora Diamant, partenera lui Kafka, și a devenit ulterior o carte „Kafka și păpușa călătoare”scrisă de Jordi Sierra i Fabra și o transpunere televizată ce continuă să creează o punte între lumea adulților și cea a copiilor.

***

O fetiță stă pe o bancă și plânge încetișor. Lacrimile i se preling pe obraji. Din când în când, un oftat amar îi zguduie trupușorul.

– De ce plângi? răsună o voce lângă ea.

Prin ceața lacrimilor, micuța întrezărește silueta înaltă și slabă a unui bărbat cu melon.

– Am pierdut-o pe Brigitte.

– Cine e Brigitte?

– Cum cine? Păpușa mea! Eu sunt Elsi.

Înduioșat de lacrimile micuței, scriitorul o liniștește:

– Nu este adevărat, păpușa ta nu s-a pierdut, a plecat într-o călătorie. Știu foarte bine, pentru că mi-a trimis o scrisoare.

Chipul fetiței se luminează. Oare să îndrăznească să spere? Îl privește mai atent pe bărbatul de lângă ea, ochii arzători, sprâncenele foarte negre, zâmbetul blând…

– Și puteți să-mi arătați scrisoarea?

– Din păcate, nu o am la mine, dar pot să ți-o aduc. Haide să ne întâlnim mâine, tot aici, la aceeași oră.

Fetița îl urmărește pe străinul ciudat cum se îndepărtează, alături de o tânără blondă, care îl ia de braț cu duioșie.

A doua zi, la ora stabilită, atât bărbatul cât și copila sunt punctuali, la banca din ajun. El scoate din pardesiu o hârtie acoperită cu un scris negru și des.

Fetița nu știe să citească, așa că tot domnul cel bun face acest oficiu. Elsi ascultă numai ochi și urechi. Brigitte îi explică prietenei sale că s-a plictisit să trăiască în aceeași familie, când lumea este atât de mare și de interesantă. Deși o iubește pe fetiță la fel de mult, ea a simțit nevoia să rupă monotonia, să viziteze locuri și să cunoască oameni noi.

Ca semn a dragostei neșterse pe care continuă să i-o poarte prietenei sale, păpușa promite că îi va scrie în fiecare zi, pentru a-i povesti despre noua ei viață.

Așa că, în fiecare zi, bărbatul cel bun vine negreșit în parcul Steglitz, cu o scrisoare proaspătă pentru Elsi de la Brigitte.

Fetița ascultă de fiecare dată cu mare atenție, captivată de precizia detaliilor și de umorul prietenei sale. Păpușa crește, merge la școală, cunoaște o mulțime de persoane interesante. Însă nici o scrisoare nu se încheie fără asigurarea dragostei pe care poartă nestinsă primei sale prietene.

Întotdeauna, când citește aceste ultime cuvinte, bărbatul își duce mâna la inimă.

La capătul a trei săptămâni, Brigitte îi scrie lui Elsi că s-a îndrăgostit: îl descrie pe iubitul său frumos ca un prinț, cât de minunată a fost logodna, cum arată rochia de zână pe care o va purta la nuntă și cum este casa, un adevărat palat, în care va locui de acum încolo.

„Îți dai seama, dragă, că de acum încep o nouă viață și nu ne vom mai putea vedea”, scrie Brigitte, asigurând-o ca de obicei de toată dragostea.

Fetița zâmbește, ușurată să își știe prietena fericită.

Bărbatul își ia rămas bun de la Elsi și se îndepărtează cu mâinile în buzunarele pardesiului, fluierând încetișor.

bijuterii din aur pentru copiibijuterii aur copii

***

Câteva detalli în plus

Franz Kafka avea 40 de ani și îi mai rămăseseră doar câteva luni de trăit. Măcinat de tuberculoză, el va trebui curând să renunțe la plimbările zilnice prin Berlin. Stând în pat, își pierde timpul amuzându-se să inventeze basme cu zâne alături de logodnica sa, Dora Diamant.

Alteori, cu brațele sale descărnate, Kafka creează povești din umbre chinezești pe peretele tapetat. Deși știe că nu mai are mult de trăit, scriitorul este fericit. Și-a găsit în sfârșit liniștea alături de Dora. Curând, cei doi pleacă în ultima lui călătorie, via Praga, la sanatoriul Kierling, de lângă Viena. Moare pe 3 iunie 1924, înconjurat de un braț de flori de primăvară, culese de Dora.

***

Scrisorile păpușii către Elsi nu au fost găsite. Este posibil să fi fost arse de Dora, la cererea expresă a lui Franz, alături de alte manuscrise. Sau să îi fi fost confiscate Dorei de către Gestapo într-o percheziție care a avut loc în 1933. Sau să fi fost distruse într-un bombardament…

Povestea păpușii călătoare i-a fost relatată de către Dora Diamant bunului prieten al lui Kafka, Max Brod, și Marthei Robert, traducătoarea franceză a scriitorului.

În fiecare zi, le-a relatat Dora, Kafka se așeza negreșit la biroul său, pentru a alcătui scrisorile către fetiță. Era la fel de concentrat și de captivat ca atunci când își scria marea operă.

***

În 2004, la împlinirea a 80 de ani de la moartea scriitorului, apare „Kafka și păpușa călătoare”, cartea spaniolului Jordi Sierra i Fabra, care reia povestea de mai sus, îmbogățind-o cu imaginația sa.

Și finalul este diferit. Astfel, înainte de a părăsi Berlinul, personajul Kafka îi cumpără fetiței o altă păpușă, spunându-i că a decis să se întoarcă acasă. Nu seamănă cu cea pe care o știa ea, dar asta doar pentru că au schimbat-o numeroasele peripeții prin care a trecut în călătoriile sale. Mulți ani mai târziu, Elsi, care crescuse între timp, descoperă într-o cută a rochiei păpușii următorul bilețel:

„Poți să pierzi uneori ceea ce iubești, însă până la urmă iubirea se întoarce la tine.” (sursa Adrian Pătrușcă, Evenimentul istoric)Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro