Broasca țestoasă

23 May 2020

Radu Gheorghe – Broasca ţestoasă

23 mai este Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase, inițiată în anul 2000, când American Tortoise Rescue a denumit-o prima dată ca fiind ziua mondială a acestei specii, aflată pe cale de dispariție.

Cine-și mai amintește cântecul dedicat acestei reptile simpatice și cine poate fredona refrenul? 🙂

Câte ceva despre țestoase

țestoasele trăiesc pe Terra de aproape 220 milioane de ani, mult înaintea dinozaurilor.

poate știați, poate nu, dar avem și noi țestoase. vreo 4000, în Parcul Național Munții Măcinului trăiește viața Broasca țestoasă dobrogeană(Testudo graeca).

țestoasa dobrogeană trăiește 90 – 100 de ani, lungimea carapacei poate ajunge până la 30 de cm, iubește căldura, preferă zonele cu tufărișuri de la marginea pădurilor, unde femela depune la sfârșitul verii, într-o gaură săpată cu membrele posterioare, 4 – 12 ouă albe, sferice, cu coaja tare, din care eclozează puii după aproximativ trei luni.

Este un animal foarte agil, care în timpul zilei se deplasează permanent după hrană, constituită din frunze, fructe, flori. Chiar dacă pare curios, țestoasele dobrogene sunt bune cățărătoare și le place să sape și să se îngroape în pământ.

aceștia sunt pui de țestoase, nu broșe sau decorațiuni. bijuterii ale naturii.

Mythologica (urmăriți, e foarte interesantă pagina) & Cătălin Stănculescu:

“Broască țestoasă a fost motiv de adorare, animal mitologic și creator de-a lungul timpului. Mituri și legende din întreagă lume ne arată fascinația umanității privind testoasele. Animalul era considerat sacru în multe părți ale lumii. Țestoasă era adeseori asociată și cu formarea lumii.

Civilizația mayașă ne-a lăsat un artefact ce ne arată un om într-o carapace de țestoasă. Este interesant de notat că în America Centrală există un număr de mituri antice și legende ce descriu că nativii văzuseră imense țestoase zburând în ceruri.

Adorarea țestoaselor a fost larg răspândită. În mitologia hindusă, zeul Vishnu ia înfățișarea unei țestoase și cară lumea în spate.

În China, țestoasa le reamintea prin forma ei oamenilor despre “cerul rotund și pământul pătrat”. Era considerată o ființă spirituală și se bucură de un înalt statut. Chinezii antici au creat țestoase din jad în culori diferite și foarte sofisticat lucrate.

Țestoasele sunt adesea menționate în miturile și legendele despre crearea lumii la indienii nativ americani. Ei cred că lumea se sprijină pe o țestoasă imensă. De asemenea, ei cred că Marele Spirit a creat pământurile lor punând pământ pe spatele unei țestoase imense. De aceea unii locuitori se refereau la America de Nord ca “Insula Țestoasei”.

Țestoasele sunt un simbol al pământului în multe culturi indigene. La indienii din câmpiile Americii, testoasele erau asociate cu viața lungă, protecția și fertilitatea. Alte triburi o asociau cu vindecarea, înțelepciunea și spiritualitatea.

În multe scene din mitologia mayașă, zeul porumbului este pictat ieșind dintr-o țestoasă. Țestoasa plutind în mare a folosit ca baza a lumii în miturile mayașe.

Poate ar trebui să ne întrebăm de ce atât de multe culturi separate au asociat țestoasa cu mitul creării lumii? În acest moment, toate aceste povești sunt pur mitologice.

Cu toate astea, miturile devin și mai interesante când anticii se întâlnesc cu țestoasa cu trei picioare. Chinezii au întâlnit-o și le-a dăruit înțelepciune pentru viitor. Țestoasa Nai din râul I le dă legile.

Indienii nord-americani din Delaware vorbeau despre o țestoasă cu trei picioare în mitul Potopului. Cei din tribul Hoka vorbesc de o rasă rea. Aceasta putea zbura în aer în țestoase impenetrabile făcute din fier. Ele puteau săpa și în pământ.

În miturile mayașe, începutul timpului a fost făcut de cele “Trei Pietre ale Creației” de zeul Wak Chan-Ahaw, “Cel care s-a ridicat din Cer”. El era zeul porumbului, tatăl zeilor gemeni. El a fost ucis în lumea de apoi. Cu ajutorul fiilor săi a fost înviat. Învierea lui este întotdeauna reprezentată de el ieșind din carapacea unei țestoase.”

mai multe asemenea “bijuterii” găsiți aici:

https://www.instagram.com/darkhammockturtles/Citiţi şi

M-a sunat Zelda

Incorigibil

Un master key care deschide orice femeie (1)


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro