„Cânt ca să nu sufăr, vă cânt ca să nu suferiţi.”

7 August 2018

S-a trecut vremea și n-am băgat măcar de seamă, prin doinele noastre doar frunza mai jelește, s-o audă pădurea, munții și stelele făclii… E bocet în Maramureș și-a prins a murmura cu tristețe apa, obidită prin vârtejurile Izei. S-au dus bătrânii satului de mult, și poveștile lor s-au scrumit la gura sobei de ani mulți și vitregi, tinerii mai toți s-au luat cu alte obiceiuri și-au uitat rosturile și învățăturile. Mioarele stau plecate cu capul în iarba arsă de soare și n-au scos un sunet de azi-dimineață, că nimeni nu le-a întors dintr-un cântat, și ele știu că inima cântecului ăstuia bun ca pita caldă s-a așezat la odihnă, pentru vreo câteva veacuri. A murit Dumitru Fărcaș. Poate părinții noștri sau bunicii, care dintre noi îi mai avem, să-i mai știe oftatul și dulcea patimă a dragostei de țară și ale ei tradiții, turnate în acordul instrumentului ce i-a fost Dumnezeu și mamă. A murit Dumitru Fărcaș. Știți cum zicea? „Cânt ca să nu sufăr, vă cânt ca să nu suferiţi.”, și a plecat puțin mai departe, la loc luminat, că lumea tare s-a sălbăticit și timpul nici că stă în loc. Abia citisem despre el: „Taragotistul Dumitru Fărcaș, a împlinit, sâmbătă, vârsta de 80 de ani, ocazie cu care președintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, informează Administrația Prezidențială”, și era luna lui mai, de stângace primăvară, și artistul s-a simțit atât de onorat…

dumitru farcas

Sursă foto: rtv.net

Maestre, ne-ai lăsat cu jale mare la inimă, și dacă nu te-am prețuit cum trebuia, ne iartă, căci trecătoare sunt toate ca apa cea repede din munte și ca zborul păsării pe vânt… Ne-au rămas de la tine doina din bătrâni și sufletul tău curat și bun ca steaua luminoasă, te-om pomeni în veac, tu cântă-ntruna, să ne ții de-a pururi treji!

„Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor.” Și dacă Noica ar mai fi trăit, ne-ar fi spus că la banchetul zeilor ar fi cântat, cu siguranță, unul dintre ai lor.

A murit Dumitru Fărcaș! Dumnezeu să-l așeze printre cei drepți și să-i facă drum lin către împărăția lui!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro

 Citiţi şi

Adio și-un praz verde!

Nu-i nimic pierdut pe pământul ăsta românesc

N-avem nicio scuză

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro