Cealaltă nu e nici curvă, nici proastă

25 February 2015

Dragoș StancuCitesc deunăzi aici şi aici despre cum poate reuși în viață o femeie. Da, despre cum poate reuşi să rămână singură, sau despre cum poate reuşi să aibă o căsnicie monogamă relaxată până la blazare, sau despre cum poate reuşi să îşi transforme viaţa de cuplu într-o luptă – cât să dau, cât să iau, cum să fac să-l ţin în presiune, să-i pun piciorul pe gât şi să îl castrez chimic, iar eu să visez la eroi de film virili sau la iubirile din liceu.

Ca bărbat, am să vă spun câteva lucruri.

 • Dragostea nu este şmecheria în care să-l păcăleşti pe celălat şi nici trocul în care cântăreşti atent cât primeşti şi cât dai. Dragostea este ca o autostradă, cu sens unic, în care contează unde mergi (ce oferi, aş spune necondiţionat) nu ce vine din sens invers (ce primeşti). Am spus asta acum vreo 15 ani şi am să cred asta toată viaţa. Am văzut de curând mame care îşi dresau fetele de la vârsta de 7 ani cum să se îmbrace, cum să vorbească, cum să se machieze (DA!) ca să provoace, ca ţel suprem, declarat, să se mărite cu unul cu bani care să nu le pună să muncească toată viaţă. Adică le pregăteau să fie curve, dar la alt nivel. Când eşti atentă la ce primeşti, material sau afectiv, eşti fie curvă, fie un manipulator emoţional jalnic. Poate vei găsi un prost să te iubească, dar nu vei simţi şi nu vei înţelege nimic. Mai mult de-atât, tu nu te vei iubi niciodată. Vei fi un surogat uman nefericit toată viaţa. Eu, când n-am să mai pot iubi, cu toate emoţiile incluse în pachet, fără filtre, fără reţineri şi fără frică, am să mă pregătesc să mor.
 • Învaţă diferenţa dintre sex şi amor. Descoperă ce poţi simţi în interior, în piept, nu doar în între picioare. Şi când vei simţi asta vei fi fericită şi vei putea oferi fericire. Da, bărbatul este un sac de carne şi oase fără creier care reacţionează hormonal. Şi eu sunt la fel. Dar îţi pot descrie în detaliu anii, lunile, zilele şi clipele de amor. Şi pe bune dacă am simţit atunci nevoia să mă duc la alta. Bărbaţii caută să cucerească noi teritorii, vor confirmări – dar asta numai atunci când sunt refuzaţi, păcăliţi, manipulați. Nici un bărbat nu pleacă din Eden.

love

 • Nu vei fi frumoasă toată viaţa. Cu trăiri intense sau cu amânări permanente, toţi îmbătrânim şi ne urâţim. Şi peste 10 ani, când tu te-ai hotărât să te deschizi ca femeie, se poate că el să fie deja căsătorit cu alta şi să aibă vreo 2-3 copii frumoşi. Dumnezeu ţi-a dat un dar, din fericire aş spune, trebuie să îl dăruieşti mai departe. Fii atunci când poţi fi – frumoasă, senzuală, adorată, dorită, cucerită şi chiar abandonată. Şi acceptă o realitate – orice femeie din lumea asta – indiferent de starea fizică, emoţională sau mentală – poate avea alături un bărbat care s-a plictisit deja de ea. Şi dacă nu ai ce pierde, ai doar de câştigat.
 • Cealaltă nu e curvă şi nici proastă. Are doar răbdarea, deschiderea şi înţelegerea pe care tu nu le ai. Cu mici excepţii, bărbaţii pleacă pentru a găsi ce nu li se oferă acasă. Nu ar fi mai simplu să vorbeşti cu el şi să înţelegi dacă puteţi fi împreună sau nu?
 • Nu toţi bărbaţii sunt obsedaţi sexual. Au și ei nevoie să înţeleagă, să se descopere şi să te descopere la fel ca şi tine. Şi, dacă tu stai închisă şi încrâncenată, va fi mereu una care se va deschide. Poate proastă şi cam curvă după standardele tale, dar cu siguranţă mai fericită ca tine. Şi oricum nu se va sinchisi de ce crezi tu despre ea. Vei fi doar cea părăsită, “ex”-a.
 • Şi nu în ultimul rând, există un foc. Un foc al începutului în orice – purificator, dar creator în acelaşi timp. Ai să-l găseşti peste tot în ce e viu – în viaţă, în societate, în afaceri – în orice implică oameni. Un foc superb care ne da energii nebănuite şi ne face să simţim totul altfel, mai amplu, mai intens, un foc ce poate încălzi şi îndoi cel mai dur metal. Focul creator al începutului. Şi dacă într-o zi vine unul la tine şi vezi că în el s-a aprins un astfel de foc, bucură-te şi sari în el, nu îi arunca, ca proasta, o găleată cu gheaţă în cap.Citiţi şi

M-a apucat ambiția să termin și eu un maraton

Linguriță de silicon pentru bebeluși – diversificarea începe cu distracție

O știre de tot râsul. O realitate de tot plânsul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Cristi R. / 22 April 2016 21:39

  Daca dai si dai si tot dai si nu primesti nimic in schimb risti ca la un moment dat sa te trezesti cu un gol imens in suflet.
  Sunt de acord ca e bine sa iubesti pur si simplu fara a avea asteptari. Important e sa ai norocul sa iubesti pe cineva care stie sa aprecieze iubirea si care sa fie capabil sa iubeasca la fel ca si tine.
  Altfel destinatia e o mare trauma sufleteasca.

  Reply
 2. Irimia Raluca / 9 April 2016 15:16

  Eu cred ca bati campii!Vorbesti prostii si vorbesti doar din perspectiva unui barbat.Am cunoscut barbati care desi au avut tot ,au plecat “pentru ca m-am saturat de aceeasi pasarica.Tu stii ce au in cap toti barbatii ?Esti barbatul universal ?Dar ce parere ai de barbatul vanator ,care are nevoie de noi victime mereu ?Are nevoie de noi confirmari ca el este barbatul alfa!Ce sa faca nevasta lui in cazul asta ?Sa ii faca plecaciuni ?Sa Il felicite ???

  Reply
 3. Psycho / 17 May 2015 18:50

  In sfarsit o replica pe masura data multor proaste si/sau curve.In Romania cam 60% dintre femei sunt singure sau divortate pentru ca viseaza “cai verzi pe pereti” sau cred ca viata se traieste ca in filme.
  Deschideti ochii si…treceti la treaba “doamnelor”!!!

  Reply
 4. diana / 17 May 2015 14:13

  nu pot decat sa multumesc pentru astfel de cuvinte,sunt ca o incurajare pentru ce incep eu sa fac de ceva vreme….sa realizez ca sunt o fosta feminista,sau mai bn spus in chistul unei -foste-zacea de fapt o femeie deschisa….

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro