Cele 6 beneficii ale plank-ului

3 April 2018

Imediat vin sărbătorile pascale, apoi 1 mai și până la sezonul estival nu mai este decât o aruncătură de băț, așa că tare bine ne-ar prinde să ne luăm la revedere de la kilogramele în plus acumulate peste iarnă. Și unde se așază ele mai întâi? Pe abdomen, firește… Pe lângă diete și mișcare, ținute/făcută de capul nostru sau sub îndrumare de specialitate, există un exercițiu extrem de eficient și de simplu, practicat în general în clasele de yoga și care nu presupune mișcare, deși are extraordinara proprietate de a lucra toate grupele de mușchi din regiunea mediană a corpului (abdomen și zona lombară), precum și anumite grupe de mușchi ale brațelor și picioarelor. Este vorba de plank, exercițiul simplu de executat, dar extrem de dificil de menținut mai mult de câteva secunde.

plank

Iată care sunt cele șase beneficii ale plank-ului:

1. Îmbunătățește postura, lucrând eficient mușchii din regiunea mediană, în special mușchii abdominali.

2. Nu ai nevoie de timp și loc specific, ci doar de 60 de secunde (și alea nu din prima încercare :)) și o saltea de yoga, covor sau doar ceva mai moale de pus sub coate.

3. “Planșa” e mai eficientă decât “abdomenele”, interesând toate grupele de mușchi din regiunea abdominală: mușchiul transvers abdominal, implicat în ridicarea greutăților; mușchiul rectus abdominis, care conferă abdomenului aspectul de six pack; mușchiul oblic extern, implicat în mișcări de răsucire și întoarcere la nivelul taliei.

4. Stimulează metabolismul, deoarece arde mai multe calorii decât oricare alt exercițiu. Un minut de planking pe zi crește rata metabolică și o menține ridicată pe întreg parcursul zilei.

5. Crește flexibilitatea, în special a mușchilor din partea posterioară, deoarece extinde toți mușchii posteriori, ai umerilor, omoplaților și claviculei.

6. Este un posibil tratament pentru osteoporoză. Plank-ul ajută să construim oase mai puternice şi musculatură mai consistentă.

Cum se execută corect plank-ul

Executarea unui plank este simplă și nu necesită echipament special: din poziția de flotare, coborâm greutatea corpului pe antebrațe, îndoindu-ne coatele sau menținând brațele drepte. Trebuie să menținem tot corpul în linie dreaptă, fără să coborâm bazinul, iar privirea trebuie să fie îndreptată spre podea. Exercițiul constă în menținerea acestei poziții timp de 10 secunde, dacă suntem la prima executare sau dacă nu suntem în cea mai bună formă. În timp, putem exersa menținerea poziției timp de 30, 45, 60 de secunde sau chiar mai mult.

(informații oferite de Dana Ţupa, Expert Yoga Teacher)Citiţi şi

Cum să-ți accelerezi metabolismul și să-ți crești nivelul de energie cu o alimentație adecvată

Concert, teatru pentru copii, ateliere și târg pe 11 și 12 septembrie la Grădina cu Artiști

Descoperire majoră: metabolismul atinge maximul la un an și scade abia după 60

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro