Jurnaliştii pot relata evenimente, pot contraria, pot îndemna la acţiune, fără să aibă nevoie de cuvinte. Momentele grăitoare fac, de 55 de ani încoace, obiectul unui concurs de fotografie în care sunt jurizate cele mai puternice imagini surprinse de camera foto mânuită cu profesionalism pe parcursul unui întreg an. World Press Photo şi-a ales câştigătorii pentru 2012, pe categorii.
La concurs au participat 5666 de fotografi, care au adus în faţa juriului mai bine de 100 de mii de imagini. Categoriile au fost următoarele: probleme contemporane, portrete spontane, portrete artistice, viaţă de zi cu zi, sporturi în desfăşurare, ştiri generale, ştiri tematice, aspecte sportive, natură. Iată premianţii:
Fotografia anului 2012: Paul Hansen/Suedia/pentru Dagens Nyheter – 20 noiembrie 2012, Gaza, teritoriile palestiniene. Suhaib Hijazi (2 ani) ÅŸi fratele ei, Muhammad (3 ani), au murit după ce casa lor a fost bombardată de un avion militar israelian. Åži tatăl lor, Fouad, a fost ucis, iar mama copiilor a fost internată în spital. BărbaÅ£ii care îi poartă în braÅ£e sunt fraÅ£ii lui Fouad ÅŸi îi duc pe copii la moschee, pentru a fi înmormântaÅ£i.
Premiul al 2-lea, categoria ştiri tematice: Emin Ozmen/Turcia- 31 iulie 2012, Aleppo, Siria. Soldaţii opoziţiei lansau operaţiuni de capturare a informatorilor trimişi de guvern. Bărbatul din fotografie este unul dintre cei doi informatori capturaţi după lăsarea întunericului, interogaţi şi torturaţi pentru 48 de ore.
Premiul I, categoria Åžtiri General: 1st Prize General News Single – Rodrigo And, Argentina, din partea The Associated Press – 10 martie 2012, Idib, Siria. O femeie pe nume Aida plânge, speriată. Casa ei a fost bombardată de armata siriană. Atât ea, cât ÅŸi soÅ£ul ÅŸi cei doi copii au fost grav răniÅ£i.
Premiul 3 categoria Åžtiri General – povestiri: Daniel Berehulak/Australia/din partea Getty Images – 7 martie 2012, Rikuzentakata, Japonia. Copacii au fost smulÅŸi din rădăcină de valul tsunami ÅŸi traÅŸi de curenÅ£i până la malul apei. Cutremurul a ucis 15.848 de oameni ÅŸi a lăsat alte câteva mii fără locuinÅ£e.
Premiul I categoria Sporturi în desfăşurare – Wei Seng Chen/Malaezia, 12 februarie 2012, Batu Sangkar, Sumatra de Vest, Indonezia. Un jocheu cu picioarele prinse de hamurile a doi tauri în fugă, prins cu mâinile de cozile lor, ajunge la finalul cursei. Cursa de tauri (Pacu Jawi) este o competiÅ£ie tradiÅ£ională, care se desfăşoară la finalul sezonului de strângere a recoltei.
Premiul 2, categoria Sporturi în desfăşurare: Sergei Ilnitsky/Rusia/din partea European Pressphoto Agency – 31 iulie 2012, Londra, Marea Britanie. Alaaeldin Abouelkassem din partea echipei Egiptului concurează împotriva lui Peter Joppich din partea Germaniei în cadrul probei masculine de scrimă.
Premiul I, categoria Aspecte sportive – povestiri: Jan Grarup/Danemarca/pentru Laif, 21 februarie 2012, Mogadishu, Somalia. AsociaÅ£ia de baschet a ţării plăteÅŸte soldaÅ£i care să păzească echipele care joacă. Femeile îşi riscă viaÅ£a în Somalia pentru a juca baschet. Suweys este căpitanul echipei feminine ÅŸi are 19 ani, fiind o luptătoare pentru drepturile femeilor ÅŸi a primit numeroase ameninţări cu moartea. Este una dintre jucătoarele de pe teren în această fotografie.
Premiul I, Probleme contemporane – Micah Albert/Statele Unite/pentru Redux Images – 3 aprilie 2012, Nairobi, Kenya. O femeie care caută în gunoaie se odihneÅŸte ÅŸi citeÅŸte un catalog. Plouă. Spune că ÅŸi-ar dori să aibă mai mult timp la dispoziÅ£ie pentru a citi cărÅ£ile pe care le găseÅŸte prin gunoaie.
Premiul I, categoria Probleme contemporane – povestiri: Maika Elan/Vietnam/pentru Most – 22 iunie 2012, Da Nang, Vietnam. Phan Thi Thuy Vy ÅŸi Dang Thi Bich Bay sunt împreună de un an. Guvernul comunist ia în considerare legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaÅŸi sex. Ar fi prima Å£ară asiatică în care s-ar aplica o astfel de lege.
Premiul al 2-lea categoria Viaţa de zi cu zi: Soren Bidstrup/Danemarca/pentruBerlingske, 8 iulie 2012, Jeselo, Italia. O dimineaţă într-un camping, în plină vară.
Premiul I, categoria ViaÅ£a de zi cu zi – povestiri: Fausto Podavini/Italia, 1 iunie 2012, Roma, Italia. Mirella îşi dedică tot timpul îngrijirii soÅ£ului ei, care suferă de o boală incurabilă – demenţă. Mirella ÅŸi Luigi sunt căsătoriÅ£i de 43 de ani. De 6 ani, Luigi este diagnosticat cu Alzheimer.
Premiul 3 – Portrete spontane: Ilona Szwarc/Polonia/pentru Redux Pictures, 19 februarie 2012, Boston, Statele Unite. “American Dolls” este o colecÅ£ie de păpuÅŸi care pot fi personalizate, pentru a semăna cu proprietarele lor. Kayla, fata din imagine, îşi Å£ine în braÅ£e “sosia”.
Premiul al 3-lea, categoria Portrete spontane – povestiri: Ananda van deer Pluijm/Olanda, 15 februarie 2012, Tilburg, Olanda. După 10 ani în care a trăit alături de tatăl lui, apoi în adăposturi pentru săraci, Martin, în vârstă de 18 ani, s-a întors la mama lu cu câteva haine. Nu a muncit niciodată ÅŸi nu a fost la ÅŸcoală.
Premiul al 2-lea, categoria Portrete artistice: Stefen Chow/Malaezia/pentru revista Smithsonian, 6 februarie 2012, Beijing, China. Portretul artstului contemporan Ai weiwei.
Premiul 1, categoria Portrete artistice – povestiri: Stephan Vanfleteren/Belgia/pentru Panos for Mercy Ships ÅŸi De Standaard, 17 octombrie 2012, Conarky, Guinea. Makone Soumaoro are 30 de ani ÅŸi este bolnavă de gută. “Nu simt durere, dar mă îngrijorează că gâtul se umflă atât de mult. Sper că nu este vorba de o tumoare, pentru că sunt soÅ£ie ÅŸi mamă ÅŸi soÅ£ul ÅŸi copiii mei au nevoie de mine”. Mai mult de 60% din populaÅ£ia din Guinea trăieÅŸte cu mai puÅ£in de un dolar pe zi. Majoritatea celor bolnavi primesc îngrijiri din partea unor medici voluntari, pentru că nu îşi permit să plătească spitalizarea.
Premiul 1, categoria Natură: Christian Ziegler/Germania, 16 noiembrie 2012, Black Mountain Road, Australia. Cassowary este o specie pe cale de dispariţie care trăieşte în Australia şi care poartă seminţe de fructe din nordul în sudul ţării. Aici culege fructe de Quandang albastru.
Premiul 1, categoria Natură – povestiri: Paul Nicklen/Canada/pentru revista National Geographic, 18 noiembrie 2012, – Emperor Penguins, Ross Sea – Nov. 18, 2012, Marea Ross, Antarctica. Pinguinii imperiali sunt afectaÅ£i de topirea gheÅ£urilor din apele Antarcticii. Pinguinii se folosesc de bulele de apă pentru a-ÅŸi mări viteza de deplasare în apă ÅŸi pentru a se feri de prădători.
Citiţi şi
Cocalarii și prințesele, urmăriți în habitatul lor natural: Dubaiul
Zece motive pentru care e bine să bei cafea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.