Cele mai puternice fotografii de presă din 2012

16 February 2013

Jurnaliştii pot relata evenimente, pot contraria, pot îndemna la acţiune, fără să aibă nevoie de cuvinte. Momentele grăitoare fac, de 55 de ani încoace, obiectul unui concurs de fotografie în care sunt jurizate cele mai puternice imagini surprinse de camera foto mânuită cu profesionalism pe parcursul unui întreg an. World Press Photo şi-a ales câştigătorii pentru 2012, pe categorii.

La concurs au participat 5666 de fotografi, care au adus în faţa juriului mai bine de 100 de mii de imagini. Categoriile au fost următoarele: probleme contemporane, portrete spontane, portrete artistice, viaţă de zi cu zi, sporturi în desfăşurare, ştiri generale, ştiri tematice, aspecte sportive, natură. Iată premianţii:

Fotografia anului 2012: Paul Hansen/Suedia/pentru Dagens Nyheter – 20 noiembrie 2012, Gaza, teritoriile palestiniene. Suhaib Hijazi (2 ani) şi fratele ei, Muhammad (3 ani), au murit după ce casa lor a fost bombardată de un avion militar israelian. Şi tatăl lor, Fouad, a fost ucis, iar mama copiilor a fost internată în spital. Bărbaţii care îi poartă în braţe sunt fraţii lui Fouad şi îi duc pe copii la moschee, pentru a fi înmormântaţi.

Premiul al 2-lea, categoria ştiri tematice: Emin Ozmen/Turcia- 31 iulie 2012, Aleppo, Siria. Soldaţii opoziţiei lansau operaţiuni de capturare a informatorilor trimişi de guvern. Bărbatul din fotografie este unul dintre cei doi informatori capturaţi după lăsarea întunericului, interogaţi şi torturaţi pentru 48 de ore.

Premiul I, categoria Ştiri General: 1st Prize General News Single – Rodrigo And, Argentina, din partea The Associated Press – 10 martie 2012, Idib, Siria. O femeie pe nume Aida plânge, speriată. Casa ei a fost bombardată de armata siriană. Atât ea, cât şi soţul şi cei doi copii au fost grav răniţi.

Premiul 3 categoria Ştiri General – povestiri: Daniel Berehulak/Australia/din partea Getty Images – 7 martie 2012, Rikuzentakata, Japonia. Copacii au fost smulşi din rădăcină de valul tsunami şi traşi de curenţi până la malul apei. Cutremurul a ucis 15.848 de oameni şi a lăsat alte câteva mii fără locuinţe.

Premiul I categoria Sporturi în desfăşurare – Wei Seng Chen/Malaezia, 12 februarie 2012, Batu Sangkar, Sumatra de Vest, Indonezia. Un jocheu cu picioarele prinse de hamurile a doi tauri în fugă, prins cu mâinile de cozile lor, ajunge la finalul cursei. Cursa de tauri (Pacu Jawi) este o competiţie tradiţională, care se desfăşoară la finalul sezonului de strângere a recoltei.

Premiul 2, categoria Sporturi în desfăşurare: Sergei Ilnitsky/Rusia/din partea European Pressphoto Agency – 31 iulie 2012, Londra, Marea Britanie. Alaaeldin Abouelkassem din partea echipei Egiptului concurează împotriva lui Peter Joppich din partea Germaniei în cadrul probei masculine de scrimă.

Premiul I, categoria Aspecte sportive – povestiri: Jan Grarup/Danemarca/pentru Laif, 21 februarie 2012, Mogadishu, Somalia. Asociaţia de baschet a ţării plăteşte soldaţi care să păzească echipele care joacă. Femeile îşi riscă viaţa în Somalia pentru a juca baschet. Suweys este căpitanul echipei feminine şi are 19 ani, fiind o luptătoare pentru drepturile femeilor şi a primit numeroase ameninţări cu moartea. Este una dintre jucătoarele de pe teren în această fotografie.

Premiul I, Probleme contemporane – Micah Albert/Statele Unite/pentru Redux Images – 3 aprilie 2012, Nairobi, Kenya. O femeie care caută în gunoaie se odihneşte şi citeşte un catalog. Plouă. Spune că şi-ar dori să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a citi cărţile pe care le găseşte prin gunoaie.

Premiul I, categoria Probleme contemporane – povestiri: Maika Elan/Vietnam/pentru Most – 22 iunie 2012, Da Nang, Vietnam. Phan Thi Thuy Vy şi Dang Thi Bich Bay sunt împreună de un an. Guvernul comunist ia în considerare legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. Ar fi prima ţară asiatică în care s-ar aplica o astfel de lege.

Premiul al 2-lea categoria Viaţa de zi cu zi: Soren Bidstrup/Danemarca/pentruBerlingske, 8 iulie 2012, Jeselo, Italia. O dimineaţă într-un camping, în plină vară.

Premiul I, categoria Viaţa de zi cu zi – povestiri: Fausto Podavini/Italia, 1 iunie 2012, Roma, Italia. Mirella îşi dedică tot timpul îngrijirii soţului ei, care suferă de o boală incurabilă – demenţă. Mirella şi Luigi sunt căsătoriţi de 43 de ani. De 6 ani, Luigi este diagnosticat cu Alzheimer.

Premiul 3 – Portrete spontane: Ilona Szwarc/Polonia/pentru Redux Pictures, 19 februarie 2012, Boston, Statele Unite. “American Dolls” este o colecţie de păpuşi care pot fi personalizate, pentru a semăna cu proprietarele lor. Kayla, fata din imagine, îşi ţine în braţe “sosia”.

Premiul al 3-lea, categoria Portrete spontane – povestiri: Ananda van deer Pluijm/Olanda, 15 februarie 2012, Tilburg, Olanda. După 10 ani în care a trăit alături de tatăl lui, apoi în adăposturi pentru săraci, Martin, în vârstă de 18 ani, s-a întors la mama lu cu câteva haine. Nu a muncit niciodată şi nu a fost la şcoală.

Premiul al 2-lea, categoria Portrete artistice: Stefen Chow/Malaezia/pentru revista Smithsonian, 6 februarie 2012, Beijing, China. Portretul artstului contemporan Ai weiwei.

Premiul 1, categoria Portrete artistice – povestiri: Stephan Vanfleteren/Belgia/pentru Panos for Mercy Ships şi De Standaard, 17 octombrie 2012, Conarky, Guinea. Makone Soumaoro are 30 de ani şi este bolnavă de gută. “Nu simt durere, dar mă îngrijorează că gâtul se umflă atât de mult. Sper că nu este vorba de o tumoare, pentru că sunt soţie şi mamă şi soţul şi copiii mei au nevoie de mine”. Mai mult de 60% din populaţia din Guinea trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi. Majoritatea celor bolnavi primesc îngrijiri din partea unor medici voluntari, pentru că nu îşi permit să plătească spitalizarea.

Premiul 1, categoria Natură: Christian Ziegler/Germania, 16 noiembrie 2012, Black Mountain Road, Australia. Cassowary este o specie pe cale de dispariţie care trăieşte în Australia şi care poartă seminţe de fructe din nordul în sudul ţării. Aici culege fructe de Quandang albastru.

Premiul 1, categoria Natură – povestiri: Paul Nicklen/Canada/pentru revista National Geographic, 18 noiembrie 2012, – Emperor Penguins, Ross Sea – Nov. 18, 2012, Marea Ross, Antarctica. Pinguinii imperiali sunt afectaţi de topirea gheţurilor din apele Antarcticii. Pinguinii se folosesc de bulele de apă pentru a-şi mări viteza de deplasare în apă şi pentru a se feri de prădători.Citiţi şi

Bărbații care nu fug la greu – ce specie minunată!

Pe drumul spre perfecțiune

De ce e atât de important scrisul de mână

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro