Cu copilăria nu e (tocmai) de joacă

1 June 2018

andraCopilăria este perioada celor mai multe acumulări la toate nivelurile personalității, ale afectivității, ale intelectului și ale caracterului, este vremea în care se formează deprinderile cele mai importante pentru întreaga viață, fiind, în toate etapele ei, de la cea timpurie și până la adolescență, timpul în care poți crește ca aluatul cel bun sau, din nefericire, un adult plin de frustrări și complexe, însingurat și inadaptat social. Deseori, conștientizăm poate prea târziu lucru care ne-au marcat atât de puternic în acești ani, încât s-au transformat, pe nesimțite, în balastul pe care îl purtăm ca un animal de povară, multă vreme, uneori anii cei mai frumoși din viața noastră. „Copilul e începutul vieţii adultului, mai mult el l-a creat pe adult”, spune Maria Montessori în legătură cu rolul fundamental pe care îl are această vârstă în formarea noastră ulterioară. Din punctul acesta de vedere, oricât de mult am considera că este o perioadă a jocului în toate formele lui, cu copilăria nu e de joacă.

Iată câteva imagini „de ieri și de azi” ale câtorva celebri actori și părerea lor despre copilărie.

„Copiii ar trebui să fie lăsați să se exprime liber, în orice formă, fără să fie judecați în vreun fel, pentru că asta este o parte esențială a dezvoltării lor… Societatea va găsi întotdeauna ceva de spus, de criticat, de etichetat… Mai avem mult de învățat…” (Angelina Jolie)

Celebrities-as-Kids-and-Now-09

„Toată lumea vorbește despre bucuria de a avea copii – blah, blah, blah. În ceea ce mă privește, n-am știut niciodată cât de mult pot iubi decât atunci când mi-am privit copiii în față.” (Brad Pitt)

Celebrities-as-Kids-and-Now-23

„Cred că motivul pentru care mulți copii de staruri de cinema eșuează în viață constă în dificultatea de a vedea pe cineva drăgălaș, așa cum sunt toți copiii, și apoi, dintr-o dată, să-i vezi adulți. Norocul meu a fost că, în anii copilăriei mele, nimeni nu m-a considerat frumușică.” (Christina Ricci)

Celebrities-as-Kids-and-Now-02

„Am dus o viață izolată încă de la 6 ani, încât mi se părea că eram doar eu și mintea mea. […] Mai am și acum însă de crescut, sau, mai bine zis, de reîntors la vremea copilăriei, cred că ar fi mai corect să spun așa.” (Macaulay Culkin)

Celebrities-as-Kids-and-Now-12

„Am avut o copilărie foarte solitară. Eram dislexic și o mulțime de copii obișnuiau să râdă de mine. Însă această experiență m-a întărit, m-a făcut să devin mai matur pe dinăuntru, pentru că astfel am învățat, în tăcere, să accept ridicolul.” (Tom Cruise)

Celebrities-as-Kids-and-Now-11

„Copil fiind, n-am auzit vreo femeie să-mi spună: „Îmi iubesc corpul”. Nici mama, nici sora mai mare, nici prietena mea cea mai bună măcar. Nimeni nu spunea: „Sunt atât de mândră de corpul meu”. Așa că îi spun mereu acest lucru Miei, pentru că o părere pozitivă despre cum arăți trebuie dobândită de la o vârstă cât mai fragedă.” (Kate Winslet)

Celebrities-as-Kids-and-Now-31

„Artele au fost o parte esențială a copilăriei mele. Frecventam des teatrul și spectacolele de operă, împreună cu familia. Nu eram așa de bogați, dar a existat o perioadă în care domeniul artistic beneficia de atenția statului și se găseau bilete gratuite. Pentru cineva ca mine, care nu avea prea multe preocupări academice, era o șansă extraordinară.” (Sarah Jessica Parker)

Celebrities-as-Kids-and-Now-32

„Mama îmi povestea că dintotdeauna am fost un copil extrem de sensibil, cu emoții puternice. Probabil că asta m-a făcut să simt lucrurile în profunzime și să fiu un copil înțelept. Și acum am obiceiul de a evalua, de a analiza, a simți, a plânge sau a striga, a discuta și a mă enerva. Toate aceste emoții îmi sunt la îndemână, pentru că sunt obișnuită cu ele.” (Nicole Kidman)

Celebrities-as-Kids-and-Now-21

Sursă foto aici

Traducere și adaptare: Andra Tischer

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața

Ce am citit eu în ultima lună

M-au numit “instabilă emoțional”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro