Cum plantezi și îngrijești petuniile

10 February 2021

Petuniile sunt plante anuale, originare din Argentina și Brazilia, care dau un aer exotic oricărei grădini. Petuniile pitice pot ajunge până la 20 cm, iar petuniile curgătoare ating 1 m.

Jocul de sfere colorate și parfumate sunt pretextul perfect pentru a petrece cât mai mult timp în grădină în sezonul cald.

Plantarea petuniilor din semințe versus plantarea petuniilor ca răsad

Plantarea petuniilor prin semințe

Prima etapă în acest tip de plantare este procurarea semințelor. Te poți orienta fie spre semințe drajate, fie spre semințe gata ambalate, deja tratate. Ai grijă să cumperi semințe de calitate pentru a te bucura mai târziu de un paradis colorat chiar la tine acasă.

Odată procurate semințele, te poți apuca de treabă. Dacă vrei să ai petunii înflorite în luna mai, atunci pune semințele în pământ în intervalul ianuarie – februarie.

Pentru plantarea petuniilor, ai nevoie de jardiniere, ghivece mari sau vase alveolate. Indiferent de alegerea ta, plantarea va fi un succes.

Pași esențiali în plantarea petuniilor prin semințe

 1. Așează pământ în recipientul ales. Se recomandă pământ de flori special sau turbă fină tratată.
 2. Mărunțește bine pământul pentru că semințele trebuie să intre în contact cu acesta.
 3. Udă abundent pământul sau turba și tasează pământul cu palma.
 4. Semințele de petunii sunt incredibil de mici, iar tu trebuie să îți faci munca mai ușoară. Dispune semințele pe o foaie de hârtie și folosește o scobitoare cu vârful ud pentru a le putea selecta și introduce în pământ.
 5. Între semințe trebuie să fie o distanță de 0,5 cm. Dacă ai ales un vas alveolat, atunci introduci o sămânță în fiecare alveolă.
 6. Ai grijă ca semințele să fie acoperite de pământ.
 7. Vasul în care ai introdus semințele trebuie expus la lumină naturală sau artificială.
 8. În două săptămâni, petuniile vor răsări. După răsărire, aerisește petuniile pentru că umezeala le dăunează.

După o lună de la răsărire, poți să muți fiecare plantă într-un ghiveci mai mic. Ulterior, floriile pot fi transplantate în grădină.

Plantarea petuniilor prin răsad

Plantarea petuniilor sub formă de răsad nu este un procedeu complicat. Tot ce trebuie să faci este să alegi un loc de plantare ideal pentru florile tale. Distanța de plantare este de aproximativ 25 cm.

Ține cont de faptul că petuniile iubesc soarele, iar pe timp de vară trebuie să beneficieze de lumina solară cel puțin 6 h pe zi. Apoi, solul preferat de petunii este unul fertil, cu o textură nisipoasă, bogat în humus și substanțe nutritive.

Este adevărat că plantarea prin semințe este mai costisitoare și necesită mai mult efort și atenție, dar are avantajul că îți garantează obținerea propriilor răsaduri. Tocmai de aceea îți vom oferi mai multe detalii despre plantarea prin semințe.

Îngrijirea corectă a petuniilor

După plantarea corespunzătoare a petuniilor, trebuie să te concentrezi pe îngrijirea lor. Așa cum ai văzut deja, petuniile, indiferent de modul de plantare sau de soi, adoră lumina. Asigură-te că florile tale spectaculoase beneficiază din plin de favorul razelor solare.

Temperatura este un alt factor important pentru dezvoltarea armonioasă a petuniilor. Până la răsărire, petuniile au nevoie de o temperatură de 23 °C – 25 °C. Pentru o dezvoltare optimă, temperatura ideală pe timp de zi este de maximum 20 °C, iar pe timp de noapte, nu trebuie să scadă sub 15 °C.

Pentru plantarea și îngrijirea petuniilor, apa este esența vieții. În sezonul cald, petuniile preferă să fie udate în fiecare zi, dimineața sau seara. Evită să le uzi florile sau frunzele pentru că acestea se pătează.

Dacă temperaturile depășesc 35 °C, atunci să știi că petuniile au nevoie să fie udate de două ori pe zi, mai ales petuniile curgătoare. Se recomandă apa călduță la udare.

Fertilizarea petuniilor se face lunar. Pentru că sunt plante pe care le uzi des, alege un îngrășământ granular, mai exact sub formă de capsule. Avantajele acestui tip de îngrășământ este că eliberează treptat nutrienți și nu riscă să fie diluat de apă în procesul de udare.

Pentru a stimula apariția lăstarilor, ciupește frunzele petuniilor când observi că procesul de creștere stangnează. Florile ofilte se îndepărtează, așa că acordă importanță majoră curățării săptămânale a petuniilor.

Nu uita de aerisirea petuniilor. E foarte importantă pentru că petuniile nu sunt prietene bune cu umezeala excesivă.

Cum tăiem petuniile curgătoare

Petuniile curgătoare au forma unor cascade care ne încântă prin jocul de culori puternice. Acest soi de petunii au aceleași preferințe ca petuniile comune. Lumina, temperatura, udarea, fertilizarea și aerisirea sunt factori esențiali în dezvoltarea lor.

Un singur element apare în plus: tăierea. Dar și tăierea echivalează cu ciupirea frunzelor pentru stimularea înfloririii.

Dacă florile s-au alungit și apar doar la vârful plantei, atunci e clar că petunia are nevoie de o cosmetizare. Sterilizează o foarfecă și apucă-te de treabă cu fermitate.

Taie petunia de jur împrejur, cât mai aproape de nodul de prindere al frunzelor. Așa stimulezi ramificarea și înflorirea petuniei.

Veștile bune le lăsăm la final: petuniile au o perioadă lungă de înflorire și rezistă cu succes până la primul îngheț.Citiţi şi

Sunt convinsă că oamenii urâți sunt mai fericiți decât cei frumoși

Să se facă lumină, dar nu oricum!

“Pielea de găină” la birou nu e un semn bun

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro