Cum să dormi bine, eficient, suficient

2 July 2019

De ce nu putem dormi bine, eficient şi suficient? Iată câteva dintre motive: 

Dereglări hormonale datorate alimentaţiei defectuoase, mediului poluat şi stresului. Cină greoaie şi/ sau la ore târzii. Anxietate, minte ocupată, cofeină în exces. Dimineaţa, la prânz şi seara. Stări de nelinişte sau tensiuni care nu se rezolvă în REM, senzaţie de oboseală care persistă până şi după un somn “bun” (măsurat în ore), nopţi albe cot la cot cu trezitul în zorii zilei, coşmaruri, diverse forme de apnee, sforăit şi adrenalină în exces care dă deşteptarea la ora 5 dimineaţa. Treziri repetate şi orice manifestare de insomnie – toate sunt mai mult decât tulburări supărătoare, riscuri pentru sănătatea fizică şi mentală.

Câteva remedii pentru îmbunătăţirea somnului

Tentaţia de a recurge la prescripţii medicale sau adjuvanţi precum alcoolul este mare, însă înainte de a ne păcăli cu pseudo-efectele lor şi a risca producerea unor dezechilibre şi mai mari, avem la îndemână o colecţie de soluţii naturale.

 • Rădăcina de valeriană, disponibilă ca extract sau tinctură, induce somnul şi nu are efecte secundare.
 • Muşeţelul sau sunătoarea nu induc somnul, însă ceaiul ajută la eliminearea tensiunilor şi rezolvarea problemelor de anxietate.
 • Alimente ce conţin triptofan: paste integrale, legume proaspete, piept de pui, brânză de vaci sau banane, proteine şi carbohidraţi sănătoşi precum laptele, biscuiţii cu graham sau iaurtul cu cereale – consumate mai ales seara, cu câteva ore consistente înainte de culcare.
 • Seminţele de floarea soarelui au conţinut ridicat de triptofan, magneziu, mangan şi B6, cei patru mari nutrienţi necesari somnului.
 • Formele efervescente de magneziu luate înainte de culcare au un efect foarte liniştitor şi relaxant care aproape că induc somnul. Asta pe lângă vreo 300 de alte funcţii metabolice din dotare.
 • Melatonina, natural secretată de corp la înserare, se găseşte şi sub formă de supliment alimentar şi poate fi luată cu încredere în cazul tulburărilor de somn sau a schimbărilor frecvente de fus orar, fără însă a abuza. Este un hormon din întraga cascadă a hormonilor interdependenţi existenţi în corp, astfel încât suplimentarea exagerată poate cauza dezechilibre în lanţ. Are proprietăţi antioxidante, se găseşte în magazine de tratamente naturiste sau distribuitori online de suplimente, se ia cu jumătate de oră înainte de culcare în doze mici, între 0.5 mg şi 5 mg. Doze de până la 20 de mg au fost folosite cu succes în tratarea cancerului de sân şi de prostată.
 • Mişcarea. Ciclurile zi-noapte sunt influenţate şi de temperatura corpului. Aceasta are valoarea cea mai scăzută dimineaţa – motivul pentru care cei cu febră se simt mai bine când se trezesc –  şi valoarea cea mai ridicată seara, constituind un semnal ca a venit momentul pentru somn. Cu stilul de viaţă sedentar, însă, nu mai trecem prin aceste schimbări de temperatură necesare pentru inducerea stării de somnolenţă la ora potrivită. De aceea, persoanele care fac mişcare, provocând schimbările de temperatură în organism, vor dormi mai bine, cu menţiunea ca exerciţiul fizic să aibă loc cu câteva ore înainte de somn pentru a da timp ritmului cardiac şi muşchilor să se relaxeze.
 • Un interval de timp înainte de culcare petrecut la lumină foarte scăzută, precum cea a unei lămpi, pregăteşte terenul pentru iniţierea secreţiei de melatonină, spre deosebire de lumina puternică a becului care o inhibă.
 • Metodele precum yoga, tai-chi sau chi-gong refac fluxul de energie numit Chi sau Prana în şi în afara corpului. Necesită ceva efort, însă au efecte pe termen lung în inducerea unei stări constante de relaxare şi centrare.
 • Debarasarea de (smart)telefon, orice gadget care te ţine conectat şi în priză, la propriu şi la figurat.

Până se instalează bune obiceiuri care vor aduce somnul în limitele sănătoase, senzația de oboseală de peste zi poate fi combătută cu ginseng.Citiţi şi

Pregătirea pentru o sarcină sănătoasă

Topul emoţiilor negative şi cât timp ne blochează imunitatea

Votăm pentru picioarele frumoase

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro