Dacă și în acest an ni se întâmplă la fel, înseamnă că suntem vii

4 January 2018

NEIDONI okA trecut un an cu bune și rele, începe un altul care, în desfășurarea lui, ne va aduce triumf și cădere, solaritate și penumbră, elan donquijotesc, tenacitate, dar și multă reținere, dezamăgiri și sincope existențiale. Rareori avem parte de salturi dintr-un succes în altul, în realitate viața desenează mai degrabă un zig-zag decât o linearitate impecabilă și mereu ascendentă. Să nu cerem de la Noul An, în mod utopic, toate cele bune, ci, mai degrabă, discernământul de a ști ce să facem cu relele de care, în mod inevitabil, vom avea parte. Suntem buni, nu grație exclusivă experiențelor pozitive, cât mai degrabă grație felului în care integrăm răul în economia propriei noastre vieți, găsindu-i un rost edificator.

În viata noastră au intrat oameni, unii dintre ei ne-au arătat afecțiune, apoi au plecat, rănindu-ne sau pur și simplu fără a ne modifica în niciun fel, alții  au rămas și fac parte din ambientul nostru sufletesc, din osatura reperelor noastre. Să nu-i vorbim de rău nici pe unii, nici pe ceilalți.

În anul ce a trecut și în toți anii de până acum, am râs, uneori zgomotos, am surâs binevoitor sau amar, am plâns de suferință, de dor, de nedreptate, am plâns de emoție, de bucurie, am făcut promisiuni și am încheiat rezoluții, am (des)făcut amiciții, am slujit zeilor prieteniei și am acceptat cu resemnare sau cu revoltă rolul în care am fost distribuiți de soartă. Dacă și în acest an ni se întâmplă la fel, înseamnă că suntem vii.

dragoste fără happy end

Ultimul refugiu al unei inimi cu prea multe zgârieturi, cu prea multe răni deschise, nu este o altă inimă, ci inima proprie care a învățat să alinte, să piardă fără încrâncenare și să spere, în pofida a tot ce este nedrept și rău, în bunătatea rară a oamenilor care nu și-au frânt niciodată coloana vertebrală.

Să nu îți consumi energia vorbindu-i pe alții de rău ori să-i blamezi pe cei care ți-au întors spatele, rănindu-te. E mai nobil să răspunzi răutății cu un surâs ori să nu-i răspunzi deloc! Bunătatea, în toate formele ei, are mereu talentul de a nu fi răzbunătoare.

Este mai demn să cultivi prietenia cu mâna aceea de oameni, ei nu sunt mulți, în care te oglindești senin, decât să te risipești în a-ți explica incongruențele față de alții. Dacă tot e să îți consumi energia verbală, atunci mai bine să înveți să circumscrii, prin intermediul cuvintelor, miezul frumos al existenței.

Nu îmi plac oamenii care se cred superiori altora, cei care, deși sunt păsări de curte, își înfoaie penajul voind să para păuni. Superioritatea autentică nu este niciodată ostentativă, însemnul ei este discreția. Manifestarea gălăgioasă a superiorității camuflează o nefericire. Oamenii cu adevărat fericiți nu simt nevoia de a fi superiori altora. Ați observat că adeseori și oamenii cultivați sunt asfixiați de propria lor importanță, dar să știți că un om cu adevărat cult este cumpătat și cu gesturi  discrete, mergând, nu de puține ori, până la limita austerității. Cultura autentică este un mod de a decripta sensurile și bucuria vieții și abia apoi, prin ricoșeu ambiental, devine o manifestare de salon. Eu recunosc omul cult prin felul în care devine atent față de fragilitatea aproapelui și după felul în care își manifestă bucuria, știind, deopotrivă, să trăiască și latura solemnă a tristeții arunci când, inevitabil, are parte de ea.

Dacă ne este dat să trăim ceva frumos, atunci să o facem acaparați în întregime de vraja lui, fără a ne gândi că este trecător. Dacă ne este dat să ne îndrăgostim, să ne trăim sentimentul fără a-i altera nimbul cu raționamente care să-i valideze fragilitatea. Dacă ne este dat să întâlnim oameni răi, să-i lăsăm să plece, ignorându-i și atât, iar dacă în perimetrul vieții noastre vor intra oameni onești, senini și buni, să-i omenim cu tot ce avem mai frumos în noi înșine pentru că ei, prin felul lor, devenindu-ne prieteni sau rămânând amici, dau trecerii timpului un sens mai frumos, ajutându-ne să ieșim, din când în când, de sub osânda lui.

Vă fie, dragi cititori, anul cu sănătate și plin cu experiențe!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Scorpie e mai simplu

Exerciții de putere: Schimbarea emoțiilor. Află ce emoții te guvernează

„Femeile care vor să facă sex…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro