De ziua internațională a psihoterapiei, 10 idei clare

25 September 2019

1. Psihoterapia este un proces care se desfășoară în timp. Presupune participarea și implicarea unui specialist în psihoterapie (psiholog) și a unui client. Mai înseamnă și un spațiu adecvat (de siguranță și protecție), crearea unei relații terapeutice reușite între cei doi, timp, răbdare. Se lucrează ”cu materialul clientului”, clientul este specialist în viața lui, iar terapeutul conduce procesul.

2. La psiholog/ psihoterapeut/ consilier te duci pentru că NU ești nebun!

Te duci ca să împiedici “nebunia” să te invadeze. Psihoterapia este pentru oameni cu psihicul și sufletul în suferință.

3. Psihoterapia este și pentru optimizarea/ maximizarea performanțelor, a aptitudinilor, a potențialului, (re)descoperirea resurselor.

4. Psihoterapia este şi pentru prevenţie – în sensul învățării/ schimbării unor comportamente, gestionării/ reglării unor emoții pentru a face față unor situații, a unor crize existenţiale.

5. Psihoterapia și consilierea psihologică înseamnă și analiza personală.

6. Psihologul/ psihoterapeutul este: ghid, antrenor, suport, camarad, vindecător, translator (între stările, simptomele tale și tine), însoţitor, îndrumător, călăuză. Pregătirea și formarea lui e complexă, deloc ușoară și continuă pe tot parcursul existenței.

7. O condiţie de bază este să ceri ajutor când nu te mai descurci, când nu mai ești funcțional. Fie prietenilor sau familiei, fie psihologului/ psihiatrului. De ce? Pentru că așa cum dragoste cu forța nu se poate, nici la psihoterapie nu te duce nimeni împotriva voinței tale. Şi pentru că masajul cu mâna altuia este întotdeauna mai eficient.

8. Este un semn de inteligență să consulți un psiholog când ai o durere psihică, așa cum mergi la medic când ai o durere fizică.

9. Focusați-vă pe voi înșivă, pe ceea ce doriţi să fiți, să deveniți, să cunoașteți, să faceți, să simţiți, să iubiți. Şi nu suspectați că asta înseamnă egoism. Dimpotrivă.

10. Definiți ce reprezintă pentru voi succesul și fericirea. Să ştiți că la sfârșitul vieții, cei mai mulți oameni au mărturisit că deși au avut bani, proprietăți, confort, bucuria maximă le-a fost dată de relațiile sănătoase și armonioase din familie, cu prieteni, cu ei înșiși. Ştiinţa confirmă că reţeaua socială intimă sau mai depărtată, dar reală, face viaţa lungă şi completă.

Citiţi şi 5 regrete ale celor care nu mai au mult de trăit – cele mai bune lecții de viață

Până la urmă, oricum aș da-o și aș întoarce-o, credința mea este că “secretul” psihoterapeutului constă în iubire, generozitate, curiozitate nestăvilită pentru mecanismele Creaţiei și pregătire continuă. Nu știm ce-și va aminti clientul din ceea ce-i spunem sau ce lucrăm împreună, dar cu siguranță își va aminti cum l-am făcut să se simtă. Și, la sfârșitul zilei, e tot ceea ce contează.

Guest post by Anca Baciu

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Semnale discrete care trădează anxietatea

Optimismul, materia la care e bine să avem măcar notă de trecere

5 motive pentru a alege un aragaz pe gaz

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro