Demnitatea unor demnitari

8 February 2021

Pe veci stăpâni

Un grup de bărbați beți și de femei transpirate urlă înfiorător în microfoane că „noi suntem români”. Turma este condusă de o femeie care face un live pe facebook ignorând evident orice lege care interzice adunările publice și petrecerile în pandemie și care dedică unui secretat de stat cu nume arab o versiune modificată a acestui cântec. „Noi suntem aici pe veci stăpâni” este cântecul tuturor bețivilor care își caută bărbăția și curajul în niște versuri mistificate la final de petreceri, când țipetele agresive înlocuiesc criza de inspirație, de talent și definesc starea de bine a excitaților.

Această femeie, care împreună cu o șleahtă de indivizi asemănători ei, a confiscat de ceva vreme patriotismul, le transmite, în numele acestei diplome de patriot, „elementelor care au dobândit cetățenia în România” să aibă grijă, dacă nu vor să o pățească. Definitie de manual a extremismului.

Versiunea Șoșoacă a patriotismului trece prin disprețul față de lege, prin xenofobie și intoleranță. Deocamdată, manifestările ei lubrice par niște scălâmbăieli în live-uri obscene, în care îndeamnă masele topite de adorație să o urmeze, că viața merită trăită, chiar atunci când ești răgușită, transpirată și cu machiajul prost aplicat curgând din toate părțile. Dar de ce să nu ne gândim că poate veni o zi în care această patrioată guralivă să-și îndemne adulatorii să treacă la acțiune împotriva elementelor trădătoare? Pentru că în această versiune umedă de patriotism, cuvântul cheie este trădarea. Evident, dacă patriotism înseamnă să urli în plină pandemie, dintr-o petrecere ilegală, că tu ești aici pe veci stăpân, atunci toți cei care nu fac asta sunt trădători.

Pentru conformitate, citiți aici

Așa arată azi demnitatea unora dintre demnitarii români. Așa arată eșecul unei societăți ignorante, ușor de prostit, căreia nu-i place școala, dar e cu patriotismul în gură ori de câte ori încalcă legea. Legea nu se aplică patrioților, ci doar trădătorilor. În cazul cărora trebuie să ia forma legii marțiale. Așa arată modelul românesc al extremismului: „afară cu ungurii/arabii/homosexualii din țară, că aici, după câteva pahare, în acorduri de țambal, noi suntem pe veci stăpâni”. Și după încă niște pahare, înainte de a ne prăbuși de tot sau de a da la rațe, sărută-ți copile părinții și frații, și-apoi să mergem la război.

Ciprian Mihali este autorul Dicționarului subiectiv de cultură civică.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Domnule ministru, vă voi spune pentru ce voi face eu grevă!

Premiul suprem

Daruri în culori

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro