Dependenți de plastic? #plasticisnotfantastic (IV)

29 March 2018

Realitatea 

 The Great Pacific Garbage Patch – insula artificială din deșeuri de plastic cu o suprafață de două ori mai mare decât Franța -, ar conține 79.000 de tone de resturi plutitoare! Ceea ce înseamnă de 16 ori! mai mult plastic și particule de plastic decât se estimase inițial.

Măsuri, în lume

Rând pe rând, guvernele iau măsuri, de la renunțarea la pungile de plastic, la colectarea controlată a sticlelor de plastic. Da, alea pe care noi le aruncăm pe unde dă Domnul… În Marea Britanie, după 10 ani de deliberare!, va fi întrodus sistemul DR (deposit return) care operează deja cu succes în 21 dintre statele care formează SUA și în 38 de alte țări din lume. Adică “banii-înapoi” pe ambalajele de plastic, sticlă sau aluminiu, pentru care ai plătit o mică garanție pe care o recuperezi la returnare. Finlanda, de exemplu, reciclează astfel 94% din sticlele PET! Anual, englezii folosesc în jur de 13 miliarde de sticle de plastic, din care peste trei miliarde nu se reciclează.

automate de reciclare

Citește și: „Plastic is not fantastic (I)”, „Plastic is not fantastic (II)”, „Plastic is not fantastic (III)

Dependent de plastic? Iată cum poți scăpa de el! 

Măsuri, în România

Se mai întâmplă câte ceva, dar cu siguranță prea puțin. O veste bună totuși: de la 1 iulie 2018, pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare. Le vom spune bucuroși, sper, adio și vom reveni la cele de hârtie (reciclată) și la trăistuțele de pânză! Despre sticlele de plastic nu avem vești la fel de bune. Pentru că nu există încă o colectare eficientă, o industrie a reciclării puternică, în stare să le preia și nici măsuri de constrângere a celor care, lipsiți de o minimă educație ecologică, continuă să nu respecte mediul.

Adevărat e că și costurile implementării acestui sistem sunt uriașe (Federația Britanică a Plasticului estimează implementarea DRS la 1 miliard £ și încă unul pentru derularea lui/an), dar mă gândesc că UE ar da niște bani, la fel cum marile lanțuri de retail, cu super și hypermarketurile lor, și-ar putea asuma o parte din costuri.Citiţi şi

1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®

Al optulea continent – slovaca Lenka Petráková câștigă premiul cel mare pentru prototipul unei stații care îndepărtează plasticul din ocean

Bucureștiul sub Firea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro