Despre estetica intervențiilor estetice

18 June 2020

Trăiesc într-o epocă în care femeile au început să semene, fizic, între ele. Cred că omenirea este pe punctul de a inventaria o nouă rasă: chirurgo-humanoida. Văd atâta iresponsabilitate pe stradă în simțul proporțiilor, încât cred că rigla mea estetică are cu totul alte gradații. Buze care ies din silueta unui profil ca niște piranha îndreptându-se carnivor către pradă, buze cu simptomatologia unui șoc anafilactic ca răspuns al alergiei la venin de albină, buze care se împreunează cu nasul, buze cioc de rață, buze crenvurști, buze naș-pa. Văd blefaroplastii (lifting de pleoapă) care lasă niște ochi diformi, unul independent de celălalt și amândoi de restul feței, sprâncene albastre sau oranj în formă de lipitoare sau bursuc.

Pirueta figurilor de stil s-ar arcui într-un triplu tulup dacă ar trebui să descriu imaginea formelor fertilității artificiale de secol XXI, dar mă rezum doar la față, cu mențiunea că sunt adepta intervențiilor estetice de orice tip, atâta timp cât ele sunt făcute cu simț de responsabilitate, și mai ales cu simțul proporțiilor.

Eu însămi am trecut printr-o serie de volume la nivelul buzelor până am găsit un doctor pe măsura așteptărilor mele.  Am încercat tot felul de extensii de păr, coame leonine, gene, lentile colorate și toate apendicele feminine pe care le are industria cochetăriei. Povestea extensiilor mele importate din India care fluturau într-o plasă pe pârtia de schi, în disperarea salvamontiștilor care mă credeau scalpată, o puteți reciti într-un articol anterior. Sunt un exemplu monumental de încercări nefaste, însă niciodată nu mi-am făcut ceva permanent. Nici măcar un tatuaj. N-am avut acest curaj pentru că sunt rac și înainte de orice decizie dau protocolarii 2 pași înapoi. Câteodată sunt mandră de ritualul ăsta. Deși am fost mereu în trend am făcut, deocamdată, o selecție naturală în ceea ce mă privește. Aleg avangarda atunci când mă îmbrac, când scriu ori când pictez. Atunci, și numai atunci, mă îmbrac cu toate culorile, sub toate volumele, naturale sau ba, pentru că știu că nimic în afară de personalitatea mea nu mă va defini mai bine. Când machiez, îmi place să aleg să pun lumina și umbrele conform simțului meu estetic, îmi place să folosesc tehnicile de volumetrie și machiajul tridimensional în detrimentul unei expoziții de culori exotice.

Citiți și Va veni o vreme când nu vor mai exista femei frumoase

Cred cu desăvârșire că înainte de a mă lăsa pe mâna unui chirurg estetician sau a unui medic care practică intervențiile minim invazive de tipul augmentării buzelor, pomeților, a liftingului facial, a remodelării mandibulare etc., aș vrea să văd cum și-a decorat casa ori cabinetul, cum se îmbracă, ce muzică ascultă când e singur în mașină ori ce citește. Vreau să știu câte ceva despre simțul lui estetic și despre simțul proporțiilor lui. I-aș studia avid biblioteca. Pe lângă cărțile de chirurgie, anatomie, biologie celulară, moleculară, bioetică și deontologie medicală, mi-ar plăcea să văd și Omul Vitruvian a lui Leonardo da Vinci, o Introducere în anatomia artistică, ceva despre Iconografia şi arta statuară, despre Numerele lui Fibonacci și proporția de aur. Din referințele “bibliografia mea de machior” aș mai invoca Estetica proporțiilor în natură și în artă a Matilei Ghyka și Matematica și istoria Secțiunii de aur a lui Hrant Arakelian.

Pentru cele care îmi urmăresc rubrica, tăifăsuim de o vreme în tihna unei prietenii și sper ca mesajul meu de astăzi să fie înțeles așa cum am vrut eu să-l transmit: cu drag și cu preocuparea unui artist care vede declinul unor norme estetice.

Decizia de a apela la intervențiile estetice este o chestiune extrem de personală, motiv pentru care nu cred că pot să dau sfaturi în acest sens. Nu pot spune în mod paușal: operați-vă sau nu vă operați! Dar cred că există destine. Sunt de părere că înfățișarea cu care te-ai născut e un destin, nu e o contingență. Chipul actriței Meryl Streep, de pildă, este foarte ușor de relaționat cu diferite roluri pe când cel al Angeliei Jolie, oricât de bună ar fi prestația ei actoricească, rămâne într-un registru limitat. Mai cred că a faptul că m-am născut într-o țară, că vorbesc o anumită limbă, că am o anumită fizionomie are un sens. Eu cred că a rămâne așa cum te-ai născut este asumarea unui destin, însă a socoti că este întâmplător că te-ai născut cu un nas acvilin sau cu niște buze subțiri nu echivalează cu neasumarea destinului tău.

Spre deosebire de chirurgie, intervențiile non invazive sunt reversibile. Dacă aș avea un sfat acela ar fi să nu vă faceți nimic permanent fără a fi epuizat întâi toate posibilitățile intervențiilor reversibile (injectare cu botox, acid hialuronic, fire de lifting facial etc)

Relația de apartenență pe care o avem cu genetica corpului nostru, în opinia mea, nu trebuie să fie distrusă. Momentul în care începi să semeni cu un bibelou de porțelan este momentul în care începi să nu-ți mai aparții, momentul în care, încercând să atingi perfecțiunea te îndepărtezi de natura ta umană. Perfecțiunea stă în diversitate. Pământul e încăpător, dar pentru mine e trist să văd că diversitatea este înlocuită de forme șablonare inspirate din filtrele unor progrămele de înfrumusețare vândute companiilor de telefonie mobilă de niște informaticieni a căror imaginație nu a mers mai departe de jocuri pe calculator ori păpuși gonflabile.

Pentru inspirația de astăzi vă las un chip natural și un machiaj care nu sfidează regulile proporțiilor.

Că tot am pomenit de reguli și proporții vă invit la cursurile mele de machiaj și automachiaj unde vom intra în detalii și amănunte.

Până data viitoare, aveți grijă în mâinile cui vă încredințați frumusețea și cum vă exersați dimensiunea feminină.

Model: Sorina Bîrgăuanu

Fotografie: https://www.sfeduneacmedia.ro/

Make-up trainer: Carmen SveduneacCitiţi şi

Contractele prenupțiale ale celebrităților

Reverență, Majestatea Voastră!

Angelina Jolie – vizită surpriză în Ucraina

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro