Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Despre post cu Dr. Simona Tivadar: Cum să ții postul fără să te îmbolnăvești

14 November 2018

Miercuri, 15 noiembrie este prima zi din postul Crăciunului, un post despre care credincioșii spun că este unul blând, având multe zile de dezlegare la pește și untdelemn.

 

(…) Despre alimentația din timpul postului ne-a vorbit Dr. Simona Tivadar, medic specialist în boli de nutriție și diabet, iar concluzia nu sună chiar bine.

tivadar-2

E bine pentru organism să ținem post?

Sigur! Mai ales în situația actuală în care se mănâncă exagerat de multă carne și produse de origine animală în fiecare zi, cred că să ții post e o idee deșteaptă. Numai că postul nu se ține corect. Postul ar trebui să fie ceea ce era pe vremuri: o perioadă de asceză, inclusiv alimentară; postul ar trebui să fie ținut fără ulei. Dacă ne uităm în calendarul ortodox, sunt zile speciale de dezlegare la untdelemn. Să mănânci cartofi prăjiți și să te îndopi cu humus, cu zacuscă, cu produse făcute cu mult ulei, asta nu înseamnă să ții post. Scopul postului era exact reducerea grăsimilor animale din mâncarea oamenilor, într-o perioadă în care grăsimile animale erau aproape singura sursă de grăsime. Mă refer la untura care era de bază pentru orice fel de mâncare gătită. Uleiul exista în cantitate foarte mică, o familie avea cam 2-3 litri de ulei de semințe de floarea soarelui și cam aceeași cantitate de ulei din semințe de dovleac, iar acesta se folosea în zilele în care era dezlegare la untdelemn.

Dar în post, de obicei ne îngrășăm…

Păi de aceea ne îngrășăm pentru că mâncăm produse care conțin exagerat de multe grăsimi și pentru că mâncăm prea mult. Cum spuneam, postul trebuie să fie o perioadă de asceză. Încercați să mâncați supe de legume, legume la abur, legume gătite în toate felurile, leguminoase fără ulei și să vedeți că nu o să vă mai îngrășați, dimpotrivă.

(…) Dacă nu poți să renunți la produsele animale, nu renunța. Faptul că mănânci niște echivalente de proastă calitate, vegetale, dovedește că nu ai nici un pic de capacitate de a te abține și atunci postul este o ipocrizie și nimic mai mult.

E în regulă să-i punem pe copii să țină post?

Da, dar depinde de vârstă. În general, copiii până la 14 ani nu ar trebui să țină post, dar depinde foarte mult de copil. Dacă este un copil care face sport, care crește bine și cineva se ocupă să gătească mâncare în post, cum am spus, fără ulei, dar diversificată, completă, atunci da, poate să țină post. (…)

Citește articolul întreg aici.



Citiţi şi

Un simbol nevinovat nevinovat și nu prea!

Mai întâi a plâns. Apoi a hotărât să se schimbe…

Referendumul ipocriziei pe Facebook


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
495 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro